2011. december 4., vasárnap

Kakaós és gluténmentes mézeskalácsok Arytól


Valahol a Mecsek lábánál, vagy valamelyik völgyben, de az is lehet, hogy a hegy tetején működik egy mézeskalácsgyár. Szebbnél szebb mézeskalács házikók, adventi koszorúk, szívecskék és angyalkák kerülnek ki ebből a gyárból, és sikerült megszereznem a receptet is. A mézeskalács adventi koszorúk azért különösen kedvesek a szívemnek, mert én is pont ilyennek terveztem az enyémet: behavazott hegyekkel, fenyőkkel, házakkal... És megvalósult! Ha nem is nálam, de megszületett az álmom! :-)




A receptet Ary így adta meg:

- 50 dkg liszt (én kukoricalisztet használtam, mikor a gluténmenteset sütöttem)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 sárgája
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál mézes fűszerkeverék
- 1 citrom héja reszelve
- 1,5 dl méz

A folyékony és szilárd hozzávalókat külön összekeverni, majd összegyúrni. A lisztből lehet először kicsit kevesebbet is hozzáadni, majd apránként a többit. Nagyon jó, lágy tészta lesz belőle, amivel könnyű dolgozni. Mikor nyújtod, nem repedezik, nem ragad. De természetesen a kukoricaliszttel kicsit nehezebb dolgozni az állaga miatt. Szerintem másfajta gluténmentes lisztet is használhatsz. Remélem, tetszeni fog! :-)





Ezek a szépségek  megrendelésre készültek.


Köszönjük a receptet, ha idén sütök még, akkor azonnal, ha nem, akkor csak jövőre, de mindenképpen ki fogom próbálni.

Ha tetszik:

4 megjegyzés:

Bea írta...

Gyönyörűek. Szinte érzem az illatukat. Először azt hittem, ezeket is te sütötted Andi :)Néztem is nagyokat, honnan van ennyi energiád :)

Mazsola írta...

Attttamindenííít! :D

Vicuska írta...

Szépek, hangulatosak! Van honnan ihletet meríteni :)

Andi írta...

Köszönjük Vicuska! :-)