2011. december 26., hétfő

Vodka-narancs lekvár és mézes grapefruit lekvár


Amikor fiam hazaállított egy üveg vodkával, amit valamelyik munkájáért kapott, rögtön elkezdtem agyalni azon, mit is készítsek belőle, de nem kellett sokáig gondolkoznom, mert a vodka-narancs klasszikus elég hamar eszembe jutott. Narancslekvárt minden karácsonykor készítek ajándékba, így adta magát, hogy a lekvárba fogok önteni egy kis (jó sok) vodkát. Bionarancsot szoktunk ilyenkor rendelni Csincsillával, méghozzá innen.

A narancslekvárt a szokásos módon készítettem, de van néhány variáció a blogon:

- Csincsilla 5. számú narancslekvárja, amit Lajos Mari receptjével csinált
- az én 4. számú narancslekvárom Dr. Oetker receptje alapján
- 3. számú narancslekvárom Félix Zsuzsi receptjéből
- 2. számú narancslekvárom
- Csincsilla 1. számú narancslekvárja

Remélem, finom lett, én nem tudtam megkóstolni.


A mézes grapefruit lekvár ötletét a nagybörzsönyi LEK-VÁR-LAK honlapjáról vettem, és pontosan úgy készítettem, mint a narancslekvárt, csak vodka és cukor helyett sok-sok mézet tettem bele. Nagyon pikáns, a különleges, kesernyés lekvárokat kedvelőknek ajánlott csak!


Boldog Karácsonyt mindenkinek!

(Hogy tetszik a hóesés a blogon? Rendszergazdánk naponta kérdezi, van-e már jelzés erre a fantasztikus ötletére?) 

9 megjegyzés:

tata írta...

én tegnap vagy tegnapelőtt felkiáltottam hogy esik a hó a blogon! nekem nagyon tetszik! :)

mazsolla írta...

Esik a hóóóó!! :)))

Bea írta...

Én először azt hittem, a monitorom romlott el, hogy mászkálnak a pixelek fentről-lefelé :) Aztán megnéztem más monitoron is és leesett, hogy esik a hóóóóó! Nagyon jó ötlet!
A lekvárok szokás szerint fantasztikusak!

Andi írta...

Köszönöm! :-)

csincsilla írta...

igen, van, isteni! legalább itt! nagyon szép, picit még havazzon:)
a grépfrút isteni, kóstoltam, tényleg kesernyés mellékíze van, de a sört is azért szeretjük!
a vodka-narancsot még nem kóstoltam, de ott várakozik a fa alatt, köszönöm szépen!

Ági írta...

Lányok, ez off, de tudnátok valami jó receptajánlatot szilveszter estére, ami aránylag gyorsan elkészíthető, és nem "kommersz"? Anyósomtól kapni fogok egy jókora, frissen vágott disznókarajt erre a célra, mit tanácsoltok, hogyan készítsem el?

Andi írta...

Szia Ági! Én mindenképpen sok hagymával és fokhagymával, meg sörrel sütném, ezektől jó szaftja lesz. Só bors, lassú tűzön órákig, és kész.

Ha nagyon nem kommerszet akarsz, akkor lehetne összeturmixolni aprítógéppel hagymát, fokhagymát, olajat, sokféle fűszert: só, bors, kömény, édesköménymag (ezt nemrég kaptam ajándékba pont ilyen húsokhoz), citrom, mustár, és ezt a beirdalt bőre közé tömködve sütni, sörrel locsolgatni.

A csülökre írt receptjeink tökéletesek a karajhoz is: http://csincsilla.blogspot.com/search?q=cs%C3%BCl%C3%B6k.

És a barna sörben sütött hús is isteni volt: http://csincsilla.blogspot.com/2010/11/barna-sorben-sutott-hus.html

Jamie egyben sült bőrős karaját Annánál kóstoltam, azóta is arról álmodom: http://www.nosalty.hu/recept/boros-sult-karaj-jamie-olivertol Kipróbálhatnád! :-)

Ági írta...

Köszönöm! Házi barna sört fogok hozzá használni, az egyik közeli kocsmában csapoltatok majd. Köretnek, illetve salátának mit javasolsz?
Majd beszámolok, hogy sikerült!

Andi írta...

Fúúúú, hááázi, barna sör? Ez igen! :-) Nagyon irigykedem! :-)

Köretnek lehetne Bea fűszeres krumplija, barátnőm meglátta a blogon, kipróbálta, és azóta hetente készíti magának, csak savanyúsággal eszi és imádja. Tegnap kóstoltam én is, és szilveszterre ezt fogok itthon hagyni a fiamnak, annyira finom: http://csincsilla.blogspot.com/2010/11/fuszeres-tepsis-krumpli.html (Előre elkészíthető, finom melegítve is!)

Lehetne még párolt káposzta mellé, bár az elég kommersz, viszont egy nappal hamarabb is elkészíthető, és lehet vele különcködni, ha borral párolod, vagy almát teszel bele, meg ilyenek.

A házi káposztasaláta is tökéletes lehet mellé, nálunk nagyon szereti mindenki, tudod ez olyan, mint amit az éttermekben adnak és nem árulják el a receptjét: http://csincsilla.blogspot.com/2008/12/kposztasalta.html (Hamarabb is elkészíthető, friss, ropogós, finom)

Vagy lehetne hagymás krumpli, vagy mint a csülök pékné módra verzióban, a hússal együtt sütött krumpli és hagyma.

Én legjobban a házi savanyúságokat szeretem az ilyen húsokhoz, pl. az almapaprikát (jó erőset), az van nektek is szerintem! :-)

Jamie karajához Anna yorkshire pudingot csinált, isteni volt, felejthetetlen és jól lehetett vele tunkolni a sok szaftot: http://csincsilla.blogspot.com/2011/10/yorkshire-puding-jamie-modra.html (Ez kicsit macerás, mert frissen kell készíteni.)

NAGYON VÁRJUK A BESZÁMOLÓT! :-) Boldog új évet nektek!