2022. április 4., hétfő

Hajni makarónija

Nem tudom ki az a Hajni, ez a recept Stahl rózsaszín szakácskönyvében ezen a néven jelent meg, ezért muszáj nekem is így nevezni, mert különben soha nem fogjuk megtalálni itt a blogban.

Nekem is volt egy Hajni nevű barátnőm, de amióta közérttulajdonos lett és valahová elment az agya, azóta nem tudok róla semmit. Amúgy sem főzött nekem túl gyakran, 20 éves barátságunk alatt talán csak egyszer. Utolsó találkozásunk (is) nálam esett meg, eljött hozzám, lefikázta a rajzaimat, lefikázta az almás pitét is, amit mindig süttetett velem, mert elvileg imádta (de már nem), a tejszínhabbal is volt valami baja, és még néhány dologért leb@szott, amit szerinte nem jól gondolok, majd távozott. Amikor csuktam be az ajtót, az első gondolatom az volt, hogy utoljára láttuk egymást. És így is lett.

De nem emiatt nem csináltam még sose ezt a makarónit, hanem mert a krémsajt nem a barátom. Kivéve, ha Philadelphia a neve. A képen látható gyönyörűséget Viki főzte és tálalta és fotózta, és most döntöttem el, hogy megkóstolom, amint tudom. Vagy én főzök, vagy valamelyik nőcitől kunyizok egy kicsit. 

Szóval hozzávalók a könyvben:

  • 50 deka makaróni
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
  • 20 deka tejszínes krémsajt
  • 1-2 deci tejszín
  • só, bors
  • 2 maréknyi friss bazsalikom
Hozzávalók Vikinél:
  • 50 deka makaróni (egy zacskó)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz daraboltparadicsom-konzerv
  • 2 doboz Philadelphia krémsajt (2 x 125 gramm)
  • tejszín
  • bazsalikom, oregano, só, bors

Hozzávalók Mazsinál:
  • 40 deka makaróni (háromnegyed zacskó)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz daraboltparadicsom-konzerv
  • 2 x 20 deka tejszínes krémsajt (tömlős)
  • tejszín
  • bazsalikom, oregano, só, bors
A finomra vágott fokhagymagerezdeket olívaolajon megfonnyasztjuk, mehetnek rá a paradicsomkonzerv(ek) és a krémsajt(ok). Annyi tejszínt kell hozzáadni, hogy a mártás szép sűrű legyen. Só, bors, további fűszerek. Takarék lángon forraljuk, amíg kifő a makaróni is. Amikor elkészül mind a két összetevő, akkor csak össze kell keverni, és a végén sok friss bazsalikommal megszórni (ha van). Vagy sajttal, és mellé rukolát kínálni, ahogy a képen is látszik.

Mazsi azért csinál dupla szaftot, mert akkor aznap még úszik a szaftban (de azt meg lelopja, amikor langyos). Ha van friss bazsalikom, abból nagyon sokat tesz rá.

Emiatt a recept miatt az elmúlt években sokszor kikaptam, hogy nem található meg a blogban. Pótoltam!

Napi cukinak Amy, ahogy duzzog, amikor Viki dolgozni megy, és őt otthon hagyja egyedül:


Egy igazi lelkiterrorista. Meg kell a szívnek szakadni!

7 megjegyzés:

mazsolla írta...

És azért is szeretem a dupla szaftot mert akkor még másnap is szaftos lesz, nem szívja el a tészta! 😋

Andi írta...

Jaj, ezt elfelejtettem megírni, pedig itt volt a nyelvem hegyén! 😋

Viki írta...

én volt, hogy gombát is pirítottam bele, úgy is nagyon jó volt!

Andi írta...

Fú, az is milyen jó ötlet!

mazsolla írta...

Az enyimébe is van oregánó, bazsi, só bors!

mazsolla írta...

😂 😂 😂 😂

Andi írta...

Jaj, javítom! 😂