2024. július 7., vasárnap

Jegeskávé cold brew (hidegen áztatott) kávéból

Életem két legjobb kávéját Csincsillánál ittam, és igen, ez pontosan az, aminek látszik: szeretném meghívatni magam újabb kávékra. Egyszer Pomázon kaptam egy isteni kávét, egyszer meg Szentendrén. Nála úgy készül, hogy kézi darálóval frissen darálja a kávét, aztán valahány fokos vízzel leönti, és azzal az ikeás szerkezettel átszűri. Legutóbb, mikor Tomával voltunk árvácskás kutyasétáltatáson, akkor jegeskávét kaptunk, hát az valami isteni volt. Óriási jég volt benne, nyilván azért, hogy ne olvadjon gyorsan és ne hígítsa, csak hűtse a kávét. Én is direkt csináltam óriási jegeket az új kávékísérleteimhez. 


Amikor a hidegen áztatott teákat tanulmányoztam a neten, akkor akadtam rá egy cikkre, amiből kiderült, hogy ugyanezt kávéval is meg lehet csinálni. A cold brew kávé csak annyi, hogy durvára darált kávét 12-18 órán át kell áztatni, majd kávéfilteren keresztül leszűrni. Egy kávékoncentrátumot kapunk így, amit 1:1 arányban kell hígítani vízzel, én 1:1:1 arányban kávé-víz-tej keveréket készítettem. Cukorral édesítettem, de jó lesz már cukorszirupot főzni, mert hamarosan jönnek az alkoholmentes koktéljaim, és azokhoz is szirup kell. Ehhez is jobb lett volna, mert nem olvadt fel minden cukor.

Hozzávalók:

  • 8,5 dkg durvára őrölt kávébab (3/4 bögre egész kávébab)
  • 750 ml víz (3 bögre víz)
Még jó, hogy kaptam Micikétől olyan kávédarálót, ami nem égeti meg a kávészemeket, és állítható, hogy milyen finomságúra darálja a kávét. Terveztem betenni egy videót, de nem készült el, majd pótolom mindenképpen. Addig is, hogy el tudjátok képzelni, pont olyan, mint gyerekkoromban a boltokban az a nagy kávédaráló, csak ez kicsike. Fölül betöltöm a szemeskávét, megnyomom a gombot és alul kijön egy tartályba a darált kávé. És nincs megégve! És isteni daráltkávé-illat van!

Tehát megdaráltam a kávét, beletettem a 800 ml-es befőttesüvegembe, ráöntöttem a vizet és összekevertem. Hagytam 5 percig ülepedni és újra összekevertem. Ekkor érdekesen felhabzott. Már nagyon kívánatos itt is:


Lezártam, betettem hűtőbe. Másnap, amikor felébredtem, összeállítottam a szűrőszerkezetet: alulra került egy kancsó, rá a lekváros tölcsérem, aminek nagyobb a nyílása alul, mint az általános tölcsérnek (próbáltam azzal is, de eldugult az a kis lyuk egy idő után), majd a tölcsérbe ment a kávéfilter, abba pedig a kávé.


Amíg az első kávémat megittam reggel, addig ez szépen lecsöpögött. A második kávém már a cold brew kávéból készült jegeskávé volt. Ennyi kávékoncentrátumom lett:


A hűtőben 2 hétig is eláll, így bármikor lehet isteni jegeskávét készíteni. (Vagy valami mást, ami nemsokára következik...). Tényleg nagyon finom a cold brew kávé, de még mindig Csincsilla kávéja vezet.

Tesómnak meg lett egy látogatója egyik nap. Odarepült az erkélyen a petúniára, és azonnal aludni kezdett:


Egy jó darabig így maradt, ahogy a képen látható, aztán egyszerűen elment. Meg szokott jelenni máskor is, de még sosem csicsikált. Lehet, hogy bulizott éjszaka, és reggel nem kapott jegeskávét. Én kicsit aggódtam, hogy hátha zokog, mert mondjuk kirúgták a munkahelyéről, de tesóm biztos benne, hogy alszik. Nagyon elfáradhatott, kávé kell neki!

1 megjegyzés:

csincsilla írta...

egész nyáron jeges kávéra vagyok kötve, így aztán különösen nem értem, hogy miért vagyok olyan barom, hogy mindig a frissen főzött forró kávét jégkockázom agyon, pedig imádom a hideg kávét magában is, szóval ha egyszer ráveszem magam, én is darálok három adagot, mondjuk én kézzel, mert én senkitől sem kaptam kávédarálót, és beáztatom. aztán függök rajta, imádom.
és mennyire édes már ez a kis dagadt csíkos rucis bármi:) meg a habcsók is az előző bejegyzésben, de az kívül esik az érdeklődési körömön, mármint a habos kávé, mert nem szeretem a cukros kávét, de azért hajrá.