2024. július 9., kedd

Dalgona kávé

Itt egy újabb jó kis nyári jegeskávé-próbálkozásom, a dalgona kávé. Állítólag ez az új őrület, de én teljesen véletlenül találtam róla egy receptet a neten. Mindenhol azt írják, neszkávéból kell csinálni, de nekem ilyenem nincs, ezért rákerestem a neten, hátha találok olyan receptet, amiben rendes kávéból készítik, de nem találtam. Nem baj, én akkor is a cold brew kávémat használtam hozzá. Igaz, nem lett olyan kemény a hab, mint másoknak, de nekem így is tetszett.

(Erről az "új" őrületről azóta kiderítettem, hogy Koreából vagy Kínából indult, és a karanténidőszak alatt volt új őrület, nem most. Na, hát ennyire naprakész vagyok!)


Szerintem ez a kávé a kapucsínó párja, csak pont az ellentéte: itt nem a tejet kell habosítani, hanem a kávét, és nem melegen kell inni, hanem jéggel. Legalábbis én azzal ittam.

Hozzávalók, ahogy mindenhol megadják:

  • 2 tk neszkávé
  • 2 tk cukor
  • 2 tk meleg víz
Hozzávalók nálam:
  • 2 tk cold brew kávé
  • 2 tk cukor
  • 2 tk hideg víz
Ebből így nagyon kevés hab lett, úgyhogy kiegészítettem még kb. fél deci cold brew kávéval és 1 teáskanál cukorral. Kicsit sokalltam a cukrot, de nem mertem nagyon lecsökkenteni, hátha emiatt majd nem habosodik-krémesedik.

Az ikeás tejhabosítóval felhabosítottam a kávét egy pohárban addig, amíg kivilágosodott és krémes nem lett. Szerintem tök jól sikerült. 


Aztán egy szép pohárba hideg tejet öntöttem, tettem bele jégkockákat és a tetejére kanalaztam a kávéhabot. Borzasztóan édes volt! De fotózás után összekevertem őket, és úgy már fincsi lett.

Másnap kipróbáltam, hogy elektromos habverővel tudok-e keményebb habot verni, és sikerült, de ez meg nem lett annyira krémes, mint a tejhabosítós változat. Mutatom is:


Szóval olyannak kéne lenni, mint a tojásfehérjehab, és miután rákerül a tejre, akkor meg úgy kéne kinéznie, mint egy habcsók. További kísérletezés várható.

Ilyen egy igazi habcsók, aki miatt az egész bejegyzés született:


Én meg nehezen bírom a meleget, ami a múlt heti fincsi lehűlés után jött. Máris 27,9 fok van a lakásban, és még melegszik estig. Csincsilla mondta, hogy ne nyafogjak ezen, nála 30 fok van. Jó, de ő még nem tudja, hogy egy nyugdíjas embernek a szervezete mit bír elviselni. Majd megtudja! (Ráadásul itt a panelban éjszakára se hűl le egy idő után.)

1 megjegyzés:

mazsolla írta...

🫶🫶🫶🫶🫶🫶🫶🫶 habcsóóóóóók!!!