2011. szeptember 16., péntek

Cukkini sörtésztában


Kis retro. A cukkini kedvéért még egy kis olajban sütést is hajlandó vagyok bevállalni. Azért nem túl gyakran. Rántott cukkinit minden nyáron csinálok egyszer-kétszer, annyira szeretem, de most nem volt kedvem panírozni. Nagyon bejött a sörtészta, isteni volt, nem is emlékszem, mikor ettem utoljára, talán száz éve. És semmi kurkuma, semmi egzotikus liszt, mégis finom volt. Meg villámgyors, már ha sóban való ázást leszámítom, de azzal végül is nekem nincs sok dolgom.

Hozzávalók:
- cukkini
- só
- 2 egész tojás
- kb. másfél csésze liszt
- kb. fél üveg sör
- olaj
 a sütéshez

A cukkinit megmossuk, ha kell, meghámozzuk. Ha nem tudjuk, hogy kell-e, akkor inkább hámozzuk meg, abból baj nem lehet. Ha a közepe magos, akkor kivágjuk. Felszeleteljük olyan 4 mm vastagságú szeletekre, és 1-2 evőkanál só társaságában hagyjuk állni legalább egy órát, de az sem baj, ha többet.
Sütés előtt összekeverjük a sörtésztát, a tojásokból, lisztből meg a sörből nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, só nem kell bele, úgyis marad majd a cukkinin. A cukkinit nagyon alaposan átmossuk, kimossuk belőle a só nagy részét. Konyhai papírtörlővel kicsit leszárítgatjuk, belemártjuk a tésztába, és forró olajban kisütjük. Jó sokat kell belőle csinálni, mert rémesen eteti magát, egy-két alkalom talán nem halálos belőle, és ilyenkor azért még az olajszagot is lehet menedzselni. Sörrel és salátával a legjobb.

2 megjegyzés:

Bea írta...

Még soha nem ettem sörtésztát és ennek az az lehet az oka, hogy számomra ami panírozott, az zsemlemorzsát tartalmazzon. Lehet, hogy le kellene győznöm ezt az idegenkedést, mert egyre divatosabb a sörtészta :)

Andi írta...

Ez tényleg gyönyörű! és finom is lehet,én is imádom a rántott cukkinit.