2011. szeptember 16., péntek

Mákos-cukkinis és túrós töltött fánk


Ültem a szaunában, és kellemesen elpilledve hallgattam egy nagyon kedves úriember beszélgetését, illetve annak a közepét, hogy igen, almás, ámbár, az inkább olyan tiroli rétes, mondta volt a beszélgetőtárs, de a lényeg az, hogy finom az almás is nagyon, de valahogy mák sosem kerül bele, pedig ő azt mennyire szereti. Persze finom nagyon az almás is, mondta, mert tényleg úriember volt. Az a rémes, hogy ezt a beszélgetést a Tamás is lefolytathatta volna, ha járna szaunába, mert nálunk is sokféle ez-az készül, de valahogy mák sosem kerül bele, pedig ő azt nagyon szereti. Hát felvettem. És amikor belefutottam az egyik kedvenc blogomon ebbe a jó kis sütős fánkba, rögtön tudtam, hogy az egyik részébe mák fog kerülni. Méghozzá cukkinivel, mert a mákhoz kell valami vivőanyag (mondjuk sütőtök, de annak azért még nincs szezonja), magában túl tömény, alma nem volt otthon, volt viszont jó sok tésai cukkini.

Kivételesen majdnem szóról szóra követtem a receptet, még a tésztába is hajlandó voltam beletenni a tojásokat, lényeges eltérés csak annyi volt, hogy a liszt egy részét teljes kiőrlésűre cseréltem, a finomított cukor helyett a töltelékekbe meg a tésztába fruktózt és édesítőszert használtam. Ja, meg ricottát épp nem kaptam, túró lett helyette. Meg persze biocitromhoz sem tudtam így hirtelenjében hozzájutni, tehát a citromhéj kimaradt.
Irtózatosan nagy adag, 18 túrós és 9 mákos fánk lett, és a maradék, levagdosott tésztákból még egy kisebb mákkal töltött kalács.

Hozzávalók a tésztához:
- 746 gramm liszt (a harmadát teljes kiőrlésűre cseréltem)
- 142 gramm cukor ( 1 evőkanál kristálycukrot és fél csésze fruktózt használtam)
- 10 gramm friss élesztő
- 240 ml langyos tej
- 80 ml buttermilk (író?), 200 ml joghurtot használtam helyette
- 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 2 biocitrom héja, reszelve (kimaradt)

Ezekből a hozzávalókból géppel vagy kézzel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Nekem kevés lett volna a 80 ml író, lehet, hogy a teljes kiőrlésű liszt miatt, de több folyadékot kellett hozzáadjak. A kész tésztát letakarva állni hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.

Közben el lehet készíteni a tölteléket.

Máktöltelék:
- 1 cukkini lereszelve
- 1 teáskanál só
- kb. 100 gramm mák
- némi édesítőszer vagy cukor
- 1/2 kávéskanál vaníliakivonat

A cukkinit finomra lereszeljük, ilyen szép lesz:


Összekeverjük a teáskanál sóval, és hagyjuk állni legalább egy fél órát. Utána nagyon alaposan átmossuk, nehogy sós maradjon, kinyomkodjuk, és összekeverjük a mákkal, cukorral, vaníliakivonattal.

Túrótöltelék:
- 250 gramm túró (az eredeti recept az egész tésztához ír ennyit, nekem kevés lett volna a mák nélkül)
- 1 citrom leve
- 2 biocitrom héja, reszelve (nálunk ez kimaradt)
- 50 gramm cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
- 1 nagy tojás

Ezeket szépen összekeverjük egy kisebb tálban. Utána érdemes betenni a hűtőbe, könnyebb lesz megtölteni a fánkokat.

Amikor megkelt a tészta, deszkára borítottam, átgyúrtam. 2-3 mm vékonyra nyújtottam. Én 8 cm átmérőjű korongokat vágtam belőle (a fentiek szerint 54 darabot). A korongok felét megtöltöttem a túróval és a mákkal. Kis tejjel körben megkentem a szélüket, rátettem a maradék korongokat, és alaposan összenyomkodtam a szélét. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam őket. Letakarva keltek még egy órát, után mehettek a 220 fokos sütőbe (az eredeti recept 190 fokot mond). Nagyon hamar sülnek, érdemes résen lenni.

Rácson hagytam hűlni őket. Amikor már tökéletesen kihűltek (ez fontos!), akkor kétféle ruhácskát kaptak (nehogy valaki mákosba harapjon túró helyett és fordítva, és kitörjön a botrány).

A túrósak az eredeti recept szerint stollenkabátot kaptak, olvasztott vajba mártottam az egyik oldalukat, és azt alaposan megszórtam porcukorral.





A mákosakra pedig cukormázat tettem, fél csésze porcukrot összekevertem fél evőkanál vízzel (lehetett volna citromlé is), és ezt csurgattam rájuk.


Nagyon finomak lettek. A frissen el nem pusztított darabok mentek a fagyasztóba, remekül bírták a fagyasztást is. A vaníliás-mákos-cukkinis töltelék pedig remek lett.

Fánkok nálunk eddig:
- Andi sütős csokis-lekváros fánkja
- Egyszerű fánk Csincsillától

Bea anyukájának a fantasztikus fánkjai:
- Tarajos fánk
- Marcipános csörögefánk
- Rizses túrófánk
- Túrós fánk
- Farsangi fánk
- Párna csücske

Napi cuki: nálunk ridegtartásban vannak az állatok, amikor eszünk, nem jöhetnek a közelünkbe, nem is kapnak abból, amit eszünk, szóval nincs kérincsélés meg koldulás, ami nagyon cuki bír lenni egyszer-kétszer, de folyamatosan megőrülök tőle. (Azért nagyon nem kell őket sajnálni, külön konyhán vannak egyszerűen, rendszeresen főzök rájuk is, abból meg mi nem eszünk, szóval fifti-fifti. Egyszer majd csak megszületik ez a bejegyzés is.) Szóval rend van, elég következetesen be is tartjuk (nem mindig könnyű ám!), tehát az ebekben fel sem merül, hogy bármikor is kaphatnak a mi kajánkból, oda sem jönnek. Hála istennek. Ha marad esetleg valami, csinosabb csontféle, cupákok, akkor azokat elteszem, és este kapják meg a vacsihoz, nem az étkezőasztalról. Sütifélét meg pláne nem szoktak kapni, úgyis elég gömbölyű mind a kettő. Most viszont az egyik fánk pont belecsobbant a kutyavízbe, amikor kivettem a sütőből, szóval azt félretettem nekik. Másnap reggel mindketten megkapták a fél-fél fánkjukat (igen, én is nagyon sajnálom őket:)), és annyira cukik voltak, ahogy néhány percig császkáltak egy-egy fél fánkkal a pofijukban:) Aztán félrevonultak egy nyugodt zugba, ki ide, ki oda, hogy békésen elfogyasszák ezt a különleges csemegét:)



5 megjegyzés:

Bea írta...

Na, ilyen különleges fánkok még nem szerepeltek a blogban. Megemlítem anyunak, de szerintem először nem fogja érteni, hogy került a fánkba a cukkini :) Az számunkra két külön étel, ami nem passzol össze, de ha jobban belegondolok, miért is nem? :)

Amúgy anyukám tegnap sütött egy kádnyi szalagos fánkot, épp most ettem meg az utolsó két darabomat.

Nem is rossz ötlet: nyissunk egy új blogot amiben arról írunk, kinél mit kapnak a kutyák. Azt hiszem, néhány embernek folyna a nyála :)

Andi írta...

Nem találok szavakat! Ki fotózta?

csincsilla írta...

kedves Andi, annyit elárulok, hogy nem a Tamás és nem a Rebeka:)

Andi írta...

Nem tudok rájönni, hogy akkor meg ki? :-)))

Ákos Eta írta...

Csak tanulom a megjegyzés-küldést.