2011. szeptember 7., szerda

Zöldséges húsgombócok római tálban


Anyuék tavaszt varázsoltak a kezdődő őszbe: már ha egy zöldséges ételt a tavasszal szokás párhuzamba vonni. :) Múlt szombaton ez a nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató színes étel volt az ebédjük.

És római tálban készült! Ez nálam már eleve pozitívum, hiszen kedvelem a római tálat: csak belepakolok mindent ami az ételhez kell, betolom a sütőbe, 1-2 óráig rá se nézek és már kész is van az ebéd.


Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 40 dkg darált hús
- 1 egész tojás
- 1 szikkadt zsemle
- 1,5 dl tej
- 1 csokor kapor
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika

A körethez:
- 1-1 kisebb fej karfiol és kelkáposzta
- sárgarépa
- cukkini
- 2 nagy fej hagyma
- 1/2 liter húsleves
- babérlevél
- szegfűszeg
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt rózsákra szedjük, a kelkáposztát vastagabb szeletekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk. A sárgarépát, cukkinit és hagymát felkarikázzuk. Az egészet az előzőleg vízbe áztatott római tál aljára tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, szegfűszeget és aláöntjük a húslevest.

A darált húst, a tejben megáztatott, jól kinyomkodott zsemlát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a tojást, a pirospaprikát, sót, borsot jól összedolgozzuk-összegyúrjuk. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle és a zöldségágyra sorakoztatjuk.

A tálat lefedjük, hideg sütőbe toljuk. 200 fokon, kb. 1 órán át pároljuk húsgombócokat és a zöldségeket.

Ezután fedő nélkül még 10-15 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

Egyszerű és finom. Ezzel a két szóval tudnám jellemezni. Más zöldségekkel is lehetne kísérletezni. Én például el tudnék képzelni benne még héjas borsót, hosszú zöld színű ceruzababot, de akár kaliforniai paprika és paradicsomkockákat is.

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, hát ritkán járok erre, észre sem vettem, pedig milyen jó kis étel, biztos nagyon finom lehet. mostanában én is pont ebben utazom, hús zöldséggel, minél kevesebb edény, minél kevesebb macera. szép lett a kép is nagyon.

Andi írta...

Mennyi finom zöldséges kaja, de jó nektek, hogy a férfiak megeszik nálatok! Imádom a római tálat én is, kösz, hogy eszembe juttattad, Bea!

Bea írta...

Nálunk bármikor jöhet a hús-zöldség párosítás. Imivel szerencsém van, mert ő nem ragaszkodik a húshoz, szereti a sok zöldséget. Anyuéknál is szerencsére kezd átbillenni a mérleg a zöldség irányába.