2011. szeptember 26., hétfő

Ződfuszulykafőzelék

Ezt a receptet felejthetetlen nyaralásom alatt tanultam Erdélyben, Csíkszentgyörgyön, és ott külön megkértek, hogy ne zöldbabfőzeléknek hívjam, hanem ződfuszulyka-főzeléknek. Egyik alkalommal Ibike és férje jött át hozzánk vacsora után, és akkor faggattam ki, mit vacsoráztak, és hogyan készíti ezt a főzeléket. Pár nappal később Éva megfőzte nekünk, de ő másképp készítette, mint Ibike, ezért mindjárt kétféle módját tanultam meg, és természetesen beszereztem hozzá Kibéden ezt a csak ott látott, széles, lapos, édes zöldbabot, majd hazaérkezésem másnapján elkészítettem. Nem lett ugyanolyan, mint az eredeti, de azért annyira finom volt, hogy szerintem érdemes kipróbálni.


Nem is tudok jobb dolgot elképzelni számomra, mint Csíkszentgyörgyön tölteni egy szép nyári napot, megmászni a meredek hegyoldalt a büdös gödörig, üldögélni, nevetgélni a mámorító illatú fűben, hallgatni a rovarok zümmögését, csodálni a pillangók táncát, messzire, de tényleg nagyon messzire elnézni a szemben magasodó gyönyörű hegyekre, lesni a csorda hazaindulását, kiülni a kispadra, megfigyelni az embereket, lovas szekereket, beszélgetni a szomszédokkal, este tehenet fejni, disznót etetni, sütögetni és tanulni, tanulni. Akár új szavakat, akár nálunk már rég elfeledett szokásokat, és persze új recepteket.



Éva receptjével kezdtem, és így készült a budapesti ződfuszulykafőzelék:

Egy fej kicsi kockákra vágott hagymát fonnyasztottam olajon, egy közepes méretű felkarikázott sárgarépát dobtam rá (de rájöttem, hogy reszelni kellett volna, ezért amikor megfőtt, kiszedegettem és leturmixoltam a darabokat). A megpucolt és egycentis darabokra tördelt (!) zöldbabot ezután beleöntöttem a lábosba, sóztam, és felengedtem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt, lisztes tejföllel behabartam, végül megszórtam aprított petrezselyemmel.

Nagyon szeretem az én fokhagymás-rántásos zöldbabfőzelékemet, de ez a változat is nagyon finom, sőt biztos vagyok benne, hogy az Ibike receptjével készült, paradicsommal és paprikával ízesített is nagy kedvencem lesz, ha majd elkészítem. Ehhez a mélyhűtőben raktároztam el egy adag kibédi zöldbabot.

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

mind a kettő nagyon jól hangzik, ki kéne próbálni, egyiket sem ismertem eddig.

csincsilla írta...

ja, és nagyon cuki a sok kép:)

Hedvig írta...

Ilyenektől megmelegszik a szívem.

Bianka írta...

De rég hallottam ezt a szót, hogy fuszulyka :)

Bea írta...

Jaj-jaj, ezt a tesóm meg ne lássa, mert megszakad a szíve. Bele van szerelmesedve Erdélybe. A képeket látva, meg is értem.

Én még nem is hallottam fuszulykának emlegetni a babot. Paszulynak már igen. :)