2023. május 30., kedd

Fermentált cékla


Mindenképpen ki akartam próbálni a cékla fermentálását is, és erről is elolvastam mindent, ami fellelhető. Többféleképpen vágják, és többféleképpen fermentálják, én nem a felöntőleves módszert választottam, hanem a besózósat.  Ha felöntőlével próbálkoztam volna, akkor 5 dl víz és ½ evőkanál só keverékét felforraltam és visszahűtöttem volna. Tettem a céklához leszorítónak tormát is.  

Hozzávalók:

  • 7 db cékla, pucolva, aprítva 949 gramm lett
  • 18,98 gramm só :-) (2%)
A céklákat a nagylyukú sajtreszelővel lereszeltem. Lehetett volna többféleképpen is vágni, ezt választottam. (Lehet kockára vágni, szeletekre, karikára.) Besóztam, hagytam állni. Üvegbe töltöttem és leszorítottam egy megfelelő méretű tormával. Elég nehéz úgy beszorítani az üvegbe, hogy ne legyenek levegőbuborékok közötte, ezért legközelebb másmilyen formára fogom vágni. 1 db 7 dl-es üveg lett ekkora mennyiségből. Nekem elég sokáig forrt, már nem emlékszem, de egy hétig biztosan. Nem nyitogattam a tetőt, csak a tányért mostam el minden nap, ami alatta volt, mert féltem, hogy a kiforrt lé megfogja. Az elkészült céklát végül áttettem egy másik tiszta befőttesüvegbe, mert annyira rondán nézett ki az eredeti üveg és tető a lila csíkokkal az oldalán.

Amikor a forrás abbamarad, már fogyasztható is, de azt olvastam, hogy a 14-21. napon van a legmagasabb probiotikumtartalma. Hűtőben egyébként hónapokig eláll.

Nem nyűgözött le teljesen, de mivel Annyira Nagyon Egészséges, szerintem még próbálkozni fogok vele. Fokhagymával mindenképpen kipróbálom, a legtöbb helyen ezzel olvastam, de ízesíthető köménymaggal, hagymával, egész borssal, mustármaggal, kaporral, de valószínűleg bármilyen fűszerrel jó, mert annyira semleges íze van magában. Legutóbb tonhalas tészta mellé ettem, és tetszett nagyon a párosítás.

És legyen a szokásos napi cuki, akinek valamiért kilóg a nyelve a napköziben:

A csodás fotót Lilla készítette, Amy rendes és napközis tanára

Ha lenne fermentálási verseny, nálam ez lenne a sorrend:

2. Fermentált uborka (de csak azért lett ő a második, mert két próbálkozásból egy megpuhult)
4. Fermentált almalé (egy kis Somával)
5. Fermentált cukkini (de csak azért csúszott ilyen hátra, mert megpuhult)
7. Fermentált karfiol (ő annyira nem sikerült, hogy még sorszámot se érdemelne, de betettem egy szép régi fotót a bejegyzésbe, ezért érdemes odapillantani)

Nincsenek megjegyzések: