2024. augusztus 14., szerda

Egészben eltett koktélparadicsom


Olginál rengeteg paradicsom lett idén (Csincsilla, te most ne nézz ide!), és gyakran kapnak belőle a barátai és ismerősei is, mert nem tudja olyan gyorsan enni, ahogy érnek. A múltkori szállítmányból paradicsomlét főztem be, ezt megirigyelhette Olgi, és ő is eltett egy adagot. De nem paradicsomlét csinált belőle, hanem vett a boltban bio paradicsomlét, ezt fűszerezte, és ebbe tette bele a pici paradicsomjait. Elkértem a receptet, mert meg akartam én is csinálni, de a nagy meleg miatt még nem voltam rá képes. Viszont, ha rászánom esetleg magam, szeretném, ha itt meglenne, és nem kéne keresgélnem.

Nagyon bánatos vagyok, mert a Bosch paradicsompasszírozóm, amivel a több tíz-húsz kiló paradicsomokat dolgoztam fel régen, tönkrement. Illetve nincs semmi baja, csak a szigetelőgumija szétesett apró darabokra tavaly, amikor el akartam tenni a zöldségboltból kapott nagyobb adag paradicsomot. A drága passzírozóm a lébe passzírozta a gumit is, úgyhogy ki kellett öntenem az egészet, mert későn vettem észre a balesetet. Majdnem zokogtam. Idén azt a négy üvegnyit merülőmixerrel pépesítettem, de azért ez nem ugyanolyan, mint a jó kis passzírozás, ahol az átnyomott héj és magok jól besűrítik a lét. Mindegy, tök jó paradicsomleveket lehet már kapni a boltban is. Viszont ezeket a meglepetésparadicsomokat azért mindenképpen el akarom tenni télire. Legalábbis amit nem tudok frissen felfalni.

Olgi fotója a saját befőzéséről

Na szóval ezt nem csináltam meg, mert túl sok macerának találtam, de biztosan le lehet egyszerűsíteni valahogy, és szerintem neki fogok állni, ha megint kapok finom házi paradicsomokat. Ahogy Olgi írta a készítését, úgy másolom ide, hogy lássátok milyen jól beszél és ír magyarul:
  1. Vettem Aldiban bio paradicsomlét
  2. Aztán beleöntettem lábosba
  3. Az üvegeket kiöblítettem, hozzáadtam úgy 300 ml vizet
  4. Adtam hozzá egy evőkanalat barna cukrot, őrölt f. borsot és fél teáskanalat sót
  5. Felforraltam és volt nálam friss lila bazsalikom, kb 9 levelet beledobtam
  6. Paradicsomot megmostam, majd konyharuhára rátettem és majd beleraktam befőttesüvegekbe
  7. Felforraltam vizet és tele üvegbe öntöttem vízzel
  8. Majd ahogy lehűlt a víz kb. 30 fokig, akkor kiöntettem ezt a vizet  
  9. És így csináltam 3 szor
  10. És utána beleöntettem a paradicsomlevet a lábosból jó forrón
  11. Rácsavartam a tetejét és voilá
Olgi fotója ez is

És mentek a dunsztba, de erről már csak képet kaptam. 

Most épp kiment locsolni a telekre vonattal, megkértem Olgit, hogy fotózza le a telket és a házat, mert azt még nem mutattam meg, hová szoktunk bringatúrázni.

Ez a  ház a bejárati kaputól nézve. Persze, hogy egy bringa van ott díszítésnek, de ez nem zöld volt eddig, hanem talán fehér.


Ez pedig a kis faház:


Olgi szokott fent aludni, én meg itt lent:


Ez a bejárat, a szúnyogok és darazsak ellen elfüggönyözve, és a szoba ablaka, ahol aludni szoktam:


Ez pedig a hátsó rész, de lehet, hogy ez az első rész, mert itt is van egy kapu, szóval nézőpont kérdése. Olgi nem ezt a kaput szokta használni.


És itt a paradicsom-őserdő:


Oldalt még sok szép virág van a kerítés mellett, meg egy tűzrakóhely, meg egy saját kézzel ácsolt hintaágy, és egy szintén saját készítésű kemence, amiben karácsonykor süti a libát. Ezekről most nem küldött fotót. Mindez egy csöndes erdős helyen van, de azért nem túl magasan a hegyen, fel lehet tekerni a házig akár vizesflakonokkal megrakodva is (ivóvíz nincs a telken, de van egy kút a locsoláshoz). Szerencsére egyik oldalon nincsen szomszéd, a másikon meg van, de ritkán jár ki.

Nincsenek megjegyzések: