2024. augusztus 18., vasárnap

Tejfölös paradicsomsaláta


Bori és Olgi barátnőim szerint a paradicsomsalátára tejfölt tenni orosz specialitás. Bori jó ötven évvel ezelőtt Odesszában élt (akkor még Szovjetunió) néhány évig, mert valamilyen tanulmányi csere folytán az egyetem kiküldte, hogy ott tanuljon valamit, majd ott szerelmes lett és ott is maradt egy kicsit, hogy a szerelme családjával éljen. Sok jó kaját tanult tőlük, például a borscs készítését, meg ezt a tejfölös paradicsomsalátát. Olgi pedig Moszkva mellől költözött jó húsz évvel ezelőtt Budapestre. Szóval elhiszem nekik, ha azt mondják, hogy így csak az oroszok és az ukránok eszik a paradicsomot, mellesleg mindegy is, de én örülök, hogy megmutatták nekem, mert annyira finom így! Gondolom, vannak már jó tejfölhelyettesítők azoknak, akik nem bírják a tejtermékeket, úgyhogy érdemes kipróbálni mindenkinek, aki szereti a változatosságot (meg a tejfölt).

Szerintem receptet se kell írni, de azért leírom, hogy készítettem egy főre: néhány szem paradicsomot kisebb darabokra vágtam, sóztam, borsoztam, aprítottam rá rengeteg zöldfűszert (most petrezselyem, bazsalikom, kapor és fokhagymaszár volt, tettem rá egy jó nagy evőkanál tejfölt is, majd jól összekevertem. Annyira finom! Csak simán tejföllel, zöldfűszerek nélkül is működik!

A napi cuki meg az lesz, hogy elkészült a cicakifutó Mazsiék erkélyén:


A koncepció az volt, hogy a cicák akkor is kint lehessenek az erkélyen, amikor a gazdik nincsenek kint. Ez a cicakifutó még csak egy prototípus, és ha láthatóan megszeretik, akkor egy nagyobb átalakítással azt is megoldják majd, hogy az erkélyablakon keresztül a cicák bármikor önállóan ki tudjanak menni. A héjában főtt/sült krumpli kommentjeinél Mazsi részletesebben elmagyaráz mindent, ha valakit érdekelnek a részletek. 

1 megjegyzés:

csincsilla írta...

marha menő ez a cicaizé. de nem értem. szeretnék sokkal több képet róla, minden szögből. a cicák pedig édesek.