2010. július 28., szerda

Barackos kuglóf

Úgy látszik, Mazsolino nem fáradt el eléggé a szombati lagziban, mert vasárnap még nekiálltak Zolival sütit sütni. Nekem semmi ilyesmihez nem volt energiám. Ráadásul olyan sütit választottak, aminek a receptje is elég hosszan van leírva, tehát még fel is kellett fogniuk. :) Igaz, ahogy én átolvastam, maga az elkészítés nem lehetett bonyolult.

Egy "Rázós sütemények" című receptújságban találtak rá. Ebben minden süti robotgép, keverés és dagasztás nélkül készül. Az összetevőket össze kell rázni egy fazékban vagy egy műanyag tálban. Érdekesen hangzik. De láttam és kóstoltam a bizonyítékot: meg lehet csinálni.

Közben érkezett egy helyesbítés a tesómtól, bemásolom:
"Szóval mi szigorúan robotgépeztünk, nem ráztunk semmit, max. a rongyot. :) Azt nem is írnám ide, hogy Zoli hogy vélekedett a rázásról... :P A pálinka pedig ment a tésztába, és a tetejére a porcukor narancslével lett elkeverve."

Mindenesetre én úgy írom a receptet, ahogy az újságban olvastam, hátha valaki ez alapján szeretné elkészíteni.


Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 5 tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg búzadara
- 15 dkg cukor
- 2 citrom és 1 narancs reszelt héja

ezenkívül:
- 50 dkg konzerv vagy friss őszibarack/nektarin
- vaj és búzadara vagy zsemlemorzsa a formához
- 20 dkg porcukor
- 3-4 evőkanál gyümölcspálinka vagy baracklé
- a díszítéshez további barackszeletek

Az összerázáshoz egy 3 literes fazék fedővel vagy egy hasonló méretű fedeles műanyag tál.

Előkészítjük a kuglófformát: a vajat megolvasztjuk és a legegyszerűbben ecsettel felvisszük a forma belsejére, úgy hogy minden hajlatba jusson. A még folyékony rétegre rászórjuk a búzadarát vagy zsemlemorzsát és alaposan körberázogatjuk benne. Ezután hűtőbe tesszük dermedni.


A tésztához a vajat felmelegítjük, felolvasztjuk aztán langyosra hűtjük. Egy tálban összekeverjük a tejet és a tojásokat.


A lisztet a sütőporral a keverőtálba szitáljuk, elvegyítjük a cukorral, a búzadarával, a reszelt citrom- és narancshéjjal. Ráöntjük a folyékony hozzávalókat és a vajat, elkeverjük. Ezután lezárjuk a fazekat vagy a tálat és a tetejét szorosan hozzáfogva kb. 1 percig erősen rázzuk (ez vicces jelenet lehet :) ).


Ezután levesszük a fedőt, kanállal a masszához keverjük a tál szélén maradt száraz összetevőket, majd lefedve ismét kb. 1 percig rázzuk.


A tészta 1/3-át az előkészített formába töltjük, rátesszük a meghámozott, felszeletelt barackok felét. Rásimítjuk a tészta maradékának felét és erre is egy sor barackot rétegezünk, végül befedjük a maradék tésztával. Egyenletesen lesimítjuk a tetejét.


Előmelegített (hőlégkeveréses sütőnél 160 fokra, elektromos sütőnél 175 fokra) sütőbe helyezzük és kb. 1 óra alatt barnára sütjük.


A formában kihűtjük a süteményt és csak ezután borítjuk ki. Tetejét bevonjuk a gyümölcspálinkával vagy baracklével csomómentesre kevert porcukorral és barackszeletekkel díszítjük.



Tesómék nagyon ügyesek voltak, mert a süti pontosan olyan szépre sikerült mint amilyen az újságban látható fotón volt. Jó ízű, könnyű állagú kuglóf. Aki a hagyományos, élesztős kuglófot szereti, az ne olyanra számítson! Teljesen másfajta süti. A benne sült barack nagyon feldobja.


Mazsolino elküldte nekem legújabb kedvenc kis videóját. Most hogy felfedeztem, hogyan lehet videót hozzáadni a bejegyzéshez, örömömben megmutatom nektek is. Nekem is az egyik kedvencem lesz, az biztos. És nem csak azért, mert szerepel benne egy Samu nevű vizsla és egy Panka nevű törpe schnauzer. De azért ez a tény is nagyban befolyásol. :)


Ha már nyár van, a kutyák se maradjanak ki a jóból:




10 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Bocsánat, hogy beleszólok... És bocsánat, hogy nem előbb szóltam... El is felejtettem...
Szóval mi szigorúan robotgépeztünk, nem ráztunk semmit, max. a rongyot. :) Azt nem is írnám ide, hogy Zoli hogy vélekedett a rázásról... :P
A pálinka pedig ment a tésztába, és a tetejére a citrom narancslével lett keverve, mert nem volt itthon nem lejárt citromlé. :)
Hát ennyi. Bocsánat...

Mazsolino írta...

Természetesen a porcukor lett narancslével keverve.... :D

Mazsolino írta...

Ja, és a videó... Harmadszorra is tetszik. :) Két vizsla és két schnauzer van ám benne!! A másik, közép schnauci meg Skoda. :D
Na, mostmár megyek... :)

Bea írta...

Jaj igen, láttam Skodát és Zsiványt is. Ők is cukifejek :)

Beleírtam a javítást a bejegyzésbe, köszi, hogy szóltál. Jobb későn mint soha :)

csincsilla írta...

hű, ez nagyon szép lett! gratulálok, Mazsolino! remélem, finom is volt:)
a kutyák meg isteniek, annyira cukik, egyik jobb, mint a másik.

Andi írta...

Hát én is a robotgépet választom majd inkább, amikor majd megsütöm ezt a gyönyörű kuglófot! :-)

Mazsolino írta...

Köszönjük!! :)

Bevallom őszintén, a recept közepéig nem is gondoltam bele, mit jelenthet az, hogy rázós sütik. :D

Bea írta...

És látnátok, milyen szép tortát sütött hétvégén Mazsolino! Ribizlis, tejszínhabos, csokis. Nyami... Bár szerintem hamarosan láthatjátok. :)

csincsilla írta...

ma már kedd van, vajon hol késik az a ribizlis torta? ezekre mindig vevő vagyok.
én is sütöttem mostanában valami hasonlót, de az nem lett jó, szóval nem is tettem fel, várjuk a tökéletes megoldást:)

Mazsolino írta...

:D >pirul<