2010. július 13., kedd

Cseresznyés túrófánk

Az elrontott epres süti után viszont anyu jóvoltából egy hihetetlenül finomat ettünk: cseresznyés túrófánkot. Már többször említettem, hogy anyukám a fánkok nagymestere és ez a legutóbbi alkotása csak tovább erősített engem ebben a tudatban.

A sütiről összesen két kép készült, mert még gondolkodni sem volt időnk, már el is fogyott. Iminek annyira ízlett, hogy kijelentette: ő mindenre (szülinap, névnap, stb.) ezt fog kérni. :)

Hozzávalók:

- 40 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 tojás
- 14 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg magozott cseresznye

A túrót a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.

Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a megmosott, alaposan megszárított cseresznyét is (nem muszáj belekeverni, anyu sütés előtt nyomott egy-egy szemet a fánkok közepére). A tésztát 15-20 percig pihentetjük.

Ezután az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kis méretű formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, ami ne legyen túl forró, mert akkor kívülről megég, belülről viszont nyers marad a tésztánk.

A kisült fánkokat jól lecsöpögtetjük.

Vaníliasodót készítünk hozzá, vagyis 1 tasak vaníliás pudingport 4 evőkanál cukorral és 8 dl tejjel felfőzünk és kihűtünk.

Nem tudok rá jobb szót, mint hogy isteni!


A sütés után anyu jól megérdemelt pihenését élvezi Benővel az ölében, akinek azóta már nagyon csinos, nyári frizurája van. Hamarosan érkeznek róla a képek.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Már maga a túrófánk is csúcs szuper, de cseresznyével fenséges lehet. Benő nagyon cuki

Andi írta...

Annyira borzasztó, hogy nem tudok fánkot sütni! Eddigi próbálkozásaim mind szörnyűségesre sikerültek.

Nagyon irigylem a hintaágyas pihenést!

csincsilla írta...

ezt is ki kéne próbálni egy másik esős-ráérős napon:) a túróval csak jó lehet:)
nagyon jól áll egy kutyának az ölbe ülés, főleg, ha hintaágyon történik:)