2010. július 3., szombat

Tejszínes karalábéleves

Úgy látom, kedves blogszerző társaim is idő/bejegyeznivaló hiányban szenvednek. Végül is érthető: itt a nyár, az ember inkább mindenféle mást csinál, mint hogy a számítógép előtt üljön. Én is meglepetten tapasztaltam, hogy már július van. Megkezdődtek számunkra az esküvők, jövő héten pedig a nyaralások sorát is megnyitjuk.

Nálam az a furcsa helyzet áll fenn, hogy
- amikor nincs mit bejegyeznem, mert olyant sütök-főzök, ami már fent van a blogon, akkor időm mint a tenger
- amikor folyamatosan gyűlik a gépemen a bejegyeznivalók képe (mint most is), akkor pedig nincs időm
- vagy ami még rosszabb: ha időm is van és bejegyeznivaló, akkor a kedves T betűs internetszolgáltató akadályoz, mert a legváratlanabb pillanatban szakad meg órákra, napokra az internetkapcsolat.

Anyuék is gyűjtögetik szorgalmasan számomra a különböző újdonságok fotóit. Természetesen ezt a levest is ők készítették, ami mostanában nagy kedvenc náluk. Van már fent a blogon egy karalábéleves, méghozzá Csincsillától, de mivel kissé másképpen készül, úgy gondoltam, felrakom ezt a változatot is.

Hozzávalók:
- 30 dkg karalábé
- 1 evőkanálnyi zsír
- 50 dkg borjú- vagy sertéscsont (szerintem ez helyettesíthető csontlevessel)
- 1 evőkanálnyi vaj
- 3 dkg liszt
- apróra vágott petrezselyem
- 3 evőkanálnyi tejszín
- 1 tojás sárgája

A megtisztított karalábét tökgyalun legyaluljuk, a zsíron és egy 1 dl-nyi vízen egy kis sóval megpároljuk. Ez után vízzel feleresztjük, borjú- vagy sertéscsonttal (víz és csont helyett csontlevessel feleresztve) puhára főzzük.

A vajból és lisztből rántást készítünk, melyet az apróra vágott petrezselyemmel elkeverünk és a leveshez adva összeforraljuk azzal.

Egy mély tálban a tejszínt és az 1 tojás sárgáját habosra keverjük. Erre ráöntjük a forró levest, jól összevegyítjük és már tálalhatjuk is. További friss, apróra vágott petrezselyemmel ízesíthetjük.


Egyszerűen elkészíthető, finom leves. Nekem külön pozitívum benne a sok petrezselyem, mert az az egyik kedvenc fűszerem. :)

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Hedvig írta...

Jól hangzik,igazi könnyű, nyári leves.

csincsilla írta...

rendes vagy, Bea, hogy tartod a frontot! remélem, hamarosan lesz egy kis időd, és beírhatod a tartalékolt ételeket:)

Andi írta...

Igen, én is nagyon várom a többi ételt, de ez is finomnak tűnik!