Tegnap nem volt időm főzni, mert Olgival hirtelen úgy döntöttünk, hogy megkeressük az esztergomi világítós bicikliutat. Ez az út természetesen akkor világít, amikor besötétedik, úgyhogy délután 6-kor indultunk vonattal Esztergomba, majd ott vak sötétben keresgéltük a Duna-parti bicikliúton a lakatlan területen ezt a csodát. Elsőre nem találtuk meg, mert erős bringalámpákkal világítottunk, de aztán lekapcsoltuk őket, és akkor egyszer csak, amikor már csalódottan toltuk a bringákat visszafelé, nehogy elszalasszuk a foszforeszkálást, a tök sötétben a lábunk előtt feltűnt a Tejútrendszer. Hát ez tényleg fantasztikus érzés volt. És ezek a kis kövecskék, amik foszforeszkálnak, és az aszfaltba vannak keverve, ezek kiperegnek az aszfaltból, és szerte szét szóródnak a füves-homokos talajon, és olyan, mintha millió szentjánosbogár világítana mindenfelé. Nagyon nagy élmény volt és remélem, nem túl környezetszennyező ez a mindenfelé szétszóródott foszforeszkáló anyag. Aztán visszatekertünk a pályaudvarra, 10 perc múlva indult a vonatunk, és 11-re már itthon is voltam.
Visszatérve a kajára, nem tudom, miért így van a neve, hogy cukkini labanéban, és miért nem labane cukkiniben, mert a leírás szerint éppen hogy a labanét kell a cukkinibe keverni, de nem kérdeztem meg barátnőmet erről az ellentmondásról, hanem ahogy írva vagyon, úgy csináltam. Már említettem, hogy a receptet egy barátnőmtől kaptam, aki részt vett egy libanoni főzőkurzuson Fűszeres Eszternél, és ott mindenféle libanonit főztek, amit a végén meg is ettek. Az összeset ki szeretném próbálni, de elég lassan haladok, ez az első a 4 oldalas receptgyűjteményből.
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini nagylyukú reszelőn lereszelve
- 15 szem olívabogyó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. római kömény
- 1 kk. kakukkfű
- só
- ½ citrom leve és héja (én a héját nem használtam)
- 1 evőkanál szárított csili
- 30 dkg labane
Azzal kezdtem, bár ez nem tartozik szorosan a recepthez, hogy megsütöttem két csirkemellet. Aztán amikor elkészültek, kivettem őket egy tányérra, és ugyanebben a serpenyőben, megfuttattam az olajon a fokhagymát, és erre tettem a lereszelt cukkinit. Épp csak addig kell sütni, hogy összeessen, de ne legyen puha. Belekevertem a nagyobb darabokra vágott olívabogyót (zöldet használtam). Római köménnyel, kakukkfűvel, szárított csilivel és citrommal fűszereztem, majd kitettem az erkélyre hűlni, mert a labanét csak akkor szabad hozzákeverni, amikor langyosra hűlt.
A fokhagymától kicsit féltem, és én már nagyon kevés kajában használom, de nem lett semmi bajom, túléltem (már a vacsit melegítem). Nagyon utálom az öregedést, az egyik oka a sok közül az, hogy nem bírom már a fokhagymát. Pedig imádom! A cukkinis labanét tálaláskor meg kell locsolni egy kis olívaolajjal, és én még szárított petrezselymet szórtam rá, hogy csinosabb legyen.
2 megjegyzés:
hát ez nagyon édes, ez a kis eb, és tényleg elképesztően eleven.
tetszik a kaja is, ámbár szerintem én ezt kihagyom, a tej- és sajthelyettesítők nagyon nem az igaziak.
Sajnálom, hogy ki kell hagynod. Másnap fröcsi mellé mártogatónak tettem ki, és abba se lehetett hagyni.
Megjegyzés küldése