2023. február 11., szombat

Angol muffin (Eggs Benedicthez)

 

Tesóm fedezte fel, hogy Eggs Benny kihívás van, először Fiala Borcsa, majd pár napra rá Fűszeres Eszter receptjét küldte a közös chat-csatornánkba (aminek a neve: Banyák, of course), így tudtam meg, hogy verseny van. Nem neveztem be, de akkor is egyre sürgetőbben éreztem, hogy ezt most már nekem is el kell készíteni, nem lehet olyan nagy dolog, ha ennyire elterjedt. Először angol muffin recepteket kerestem, így találtam rá a Nem vagyok mesterszakács blogban egy olyanra, amit végre nem serpenyőben, hanem sütőben kell sütni. Nem tűnt nagyon egyszerűnek a dolog, de túl bonyolultnak sem, és pluszpontot kapott a házi szavazásomon a serpenyő mellőzése. Nekem abban még soha semmilyen tésztát nem sikerült megsütni úgy, hogy jó legyen - nem tudom, hogy mi az oka.

Hozzávalók 8 (vagy 9) db angol muffinhoz (ami nem is igazi muffin, hanem zsömle):

  • 30 dkg kenyérliszt (vagy ha nincs, akkor finomliszt)
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl hideg víz
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál olaj
  • kevés kukoricaliszt a formázáshoz
A leírás szerint semmiben nem szabad eltérni az eredeti recepttől, mert ez így jó ahogy van. Így aztán, bár kicsit soknak találtam ennyi sót és élesztőt ehhez a mennyiségű liszthez, mégsem mertem kevesebbet használni. És nem is lett elsózva (viszont az élesztőt még mindig soknak érzem).

Megint pontokba szedve írom, mert így jegyzeteltem ki, és sokat segített abban hogy kövessem, hol tartok:

1.     Hideg vízben feloldottam az élesztőt és a cukrot. Éppen csak összekevertem, de nem futtattam fel.

2.     Közben a lisztet átszitáltam, majd összekevertem a sóval. Ezután beleöntöttem az élesztős vizet, és összeállítottam a tésztát. Nagyon ragacsos tészta lett, olyan mint egy nokedlitészta, csak annál kicsit azért sűrűbb. 

3.     10 percet pihentettem, majd kicsi olajjal bekentem, dagasztottam egy kicsit, és megint beolajoztam. 

4.     20 percet pihent letakarva, majd újra dagasztottam és olajoztam.

5.     30 percet pihent, majd megint dagasztottam. Ekkor már gyönyörű volt a tészta, nagyon könnyű és lágy, nem ragadt, és tele volt bubival.


6.     10 perc pihenés után kukoricalisztes deszkára borítottam, és igyekeztem 30×20 cm-es téglalappá kinyújtani, azt írja az eredeti recept, hogy ilyenkor 2-3 cm vastag lesz a tészta. Nekem azért nem sikerült se a precíz téglalap, se az egyenletes vastagság, egyszerűen sajnáltam a szépen megkelt tésztámat kinyújtani. (Továbbra sem értem, miért kell ennyit b...tatni a kelt tésztát, de nem mertem eltérni az útmutatótól, a fotók gyönyörűséges angol muffinokat ígértek, érdemes rápillantani.)

7.    8 cm átmérőjű köröket vágtam ki a borospoharammal (ikeás talpas pohár), ebből nekem nem 7 db, hanem 8 db jött ki, majd a leeső darabokat újra összegyúrtam és megformáztam egy kilencedik zsömlének.

8.     Sütőpapíros tepsire tettem, teaszűrővel kukoricalisztet szórtam rájuk, és letakarva 30 percet kelesztettem őket. 

9.    Amikor letelt az utolsó kelesztés ideje, 220 fokos sütőben 10 percig sütöttem, ekkor megfordítottam mindegyiket, majd újabb 8 percig sütöttem. Eddig tart az eredeti recept. Nekem ekkor még gyanúsan fehérek voltak a zsömik, így légkeverésre visszatoltam az egyik oldalát 3 percre, a másikat 2 percre. Bár nem írta a recept, de ha végig légkeveréssel sütöm, akkor elég a 10+8 perc.


Hát nem lett olyan, mint az eredeti.


De azért tök jó lett, könnyű és finom (nem olyan, mint az első bagelem).

Napi cukinak meg Soma, aki látogatóban volt a dokiknál, és megkapta az első oltását, és kicsit elege van már a szurkálásból.





Ugye milyen nagyot nőtt? Olyan mint egy kiskamasz, akinek éppen megnyúlt mindene: keze, lába, füle, orra... De jól áll neki nagyon! Remélem, óriási kiskutya lesz! Somikáról itt írtam, hogy milyen megpróbáltatásokon ment keresztül decemberben - az orvosaival együtt. 

Nincsenek megjegyzések: