2023. február 13., hétfő

Tárkonyos zöldségleves cukkinivel, krumpligombóccal

 

Semmi különös ez a leves, csak azt akartam elmesélni, hogy tettem bele cukkinit is, mert megint egy nagyobb szállítmány érkezett a zöldségboltból. Kicsit nagyobb darabokban hagytam, hogy tesóm ki tudja piszkálni, ha nem ízlene neki, magamban biztos voltam, hogy szeretni fogom, mert a csirkecurrybe is szoktam tenni, és ott is annyira ízlik, igaz, ott kicsit roppanósabb szokott lenni, mint ahogy most sikerült. 

Hozzávalók a leveshez:

  • kb. 10 cm hosszúságú póréhagyma apróra vágva
  • fél paprika apróra vágva
  • 1 fehérrépa, a vékonyabbik része kicsire vágva, a vastag csak hasábokra vágva, mert ezt nem szereti senki
  • 1 kis darabka zeller, egy kis része apróra vágva, a többi hasábokra, a többi ugyanaz, mint fent
  • 2 sárgarépa kisebb kockára vágva
  • 1 közepes krumpli (de lehet kettő is) kisebb kockákra vágva
  • 6-8 db csiperkegomba kockára vágva
  • egy kávéscsészényi fagyasztott zöldborsó
  • 1 cukkini most hasábokra, legközelebb kockákra vágva
  • tejföl vagy joghurt vagy a kettő keveréke a habaráshoz, de liszt nélkül
  • só, bors, tárkony, zöldségleveskocka (ez utóbbi kihagyható), petrezselyem
Nem kell megijedni a hosszú listától, mert bármi mehet bele a levesbe és bármi kimaradhat. Ami otthon van és zöldség, minden jó lehet. 

Kis olajon megfonnyasztottam a hagymát és a paprikát, ment rá a fehérrépa, a sárgarépa és a zeller, majd pár perc múlva, amikor kicsit megsültek, felöntöttem vízzel és beletettem a fűszereket. Ahogy haladtam a zöldségek aprításával, úgy mentek bele a levesbe, legutolsónak a cukkini. Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a krumpligombócokat is beleengedtem a levesbe, és amint feljöttek a leves tetejére, egy kis maradék tejföl és maradék görög joghurt keverékét, liszt nélkül, beleöntöttem. Jó kis savanykás leves lett, de sajnos egyáltalán nem szép.

Legközelebb a cukkinit legeslegutoljára, a krumpligombócok után teszem majd a levesbe, és azt is kockákra fogom vágni.

Hozzávalók a krumpligombóchoz:

  • 2 közepes krumpli (35 dkg volt)
  • 1 púpozott kiskanál vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • petrezselyem
A krumpligombócot egy régebbi receptemből vettem, úgy emlékeztem, hogy az nagyon finom volt, de amit most csináltam, nem sikerült. Ott 3 evőkanál lisztet írtam, most is ennyit tettem bele, lehet, hogy több kellett volna, és lehet, hogy rétesliszt kellett volna. Nem főtt szét, de nem lett tökéletes, és akkor azt is feljegyzem most, hogy legközelebb legyen 25 dkg krumpli a 3 evőkanál rétesliszthez. Vagy további kísérleteket kellene folytatni.

Még annyit írok, hogy valami érdekes is legyen (remélem érdekes!), hogy azzal kezdtem, hogy megfőztem a gombóchoz a krumplit sós vízben, és a főzőlevet a levesbe öntöttem. Olyan jó volt, hogy nem kellett kiönteni!

A mai napi cuki Amy lesz Lufival a napköziben:




Csak játszanak!

Nincsenek megjegyzések: