2023. február 21., kedd

Labane vagy labneh vagy labnita, a közel-keleti joghurtsajt


Nincsen semmi újdonság ebben a receptben, mert Csincsilla már mindent leírt róla 2009-ben itt, csak akkor még nem tudtuk, hogy ezt labneh-nek hívják. Igazából nem is ezt akartam készíteni, csak véletlenül rákattintottam egy fotóra a gépen, és egy receptre bukkantam. Mármint tudtam, hogy valami receptféleség lesz, de nem tudtam, hogy mi. És akkor eszembe jutott: tavaly vagy tavalyelőtt egy régi-régi barátnőm itthon volt (Luxemburban él), és elment Fűszeres Eszterhez egy libanoni főzőkurzusra, és a végén megkapták a recepteket is, amiket lefotózott nekem. Ez egy 4 oldalas doksi, oldalanként küldte el, és én pont a 3. lapra kattintottam most, ahol egy cukkinis kaja van, aminek az egyik alkotórésze ez a labane/labneh. És nekem most muszáj cukkinis kaját főznöm, mert kaptam cukkinit a kedvenc zöldségboltból. És pont volt itthon görög joghurt is.

A cukkkinis libanoni recept holnap jön, de előtte el kellett készítenem a labanét, amihez természetesen Fűszeres Eszter receptjét választottam kiindulásnak.


Én úgy készítettem, hogy fogtam egy közepes doboz (400 grammos) görög joghurtot (Lidlis), kicsit megsóztam, összekevertem, és duplán hajtott gézlapon 1 nap alatt lecsöpögtettem. Nem a csapra akasztottam, hanem így, ahogy a képen van, és betettem a hűtőbe. (A kicsöpögő lét a kenyérsütéshez használtam el.) A tálból időnként kiöntöttem az összegyűlt lét, hogy ne érjen bele. Kb. 1 napig csöpögött, és aztán kibontottam, hogy egy ilyen cuki kis gömböcöm legyen belőle:


Ekkor lehet belőle golyókat formázni és olajban eltenni, de találtam sokféle felhasználást, amiknél egyszerűen csak el kell teríteni egy szép tálban, és meglocsolni olívaolajjal és jó sok különféle fűszerrel, magokkal megszórni, és valami kenyérfélével vagy nyers zöldségekkel mártogatni. Megkóstoltam így is (isteni!), de igazából a cukkinis libanoni kajába szeretném elhasználni. A kenyér az Angol Muffin receptjével készült, csak cukrot nem tettem a tésztába, és kinyújtva, pizzasütő formában sütöttem meg. Lehet, hogy a cukor hiánya miatt, vagy nem tudom miért, de most sokkal tovább kelt a tészta, viszont elég finom lett (icipicit sós, de az nem baj, mert ez a mártogatós ezzel a kis petrezselyemmel elég ízetlen, ahogy írtam, sok-sok friss fűszer és fokhagyma kellene rá annak, aki bírja).


A labanét lehet ám édességnek is fogyasztani, ekkor nem olivaolaj és fűszerek, hanem méz/lekvár és még valami gyümölcsök ízesítik. Azt sajnos nem tudom, hogy van-e vegán görög joghurt... (Utánanéztem, és van, és receptet is találtam itt.)

Mazsiéknál ma szerelők jártak, és Penny szerelmes lett. Egyfolytában fixírozta az erkélyen dolgozó embert, és dumált neki.


Csak mondta, mondta a szerelmi vallomását.


És próbálta felhívni magára a figyelmet


De valahogy nem járt sikerrel.


És akkor este megpróbálta kitalálni, hogy miért nem tetszhetett eléggé a kiszemeltjének.


De aztán rájött, hogy nem vele van a baj, hanem csak a férfiakkal. Mint mindig! Ő egyszerűen gyönyörű és ellenállhatatlan.

És másnap folytatódott a szappanopera...


Jaj, Penny, miért nem elég neked Winston? Ez a szépséges cicafiú:


2 megjegyzés:

csincsilla írta...

hát ez irtó édes, ez a kis Penny, végre megkaptam az adagomat belőle is:) a szerelő meg menjen a francba, hogy így ellen tud állni. a Winston meg gyönyörű, sokkal szebb, mint az a szerencsétlen kétlábú.
várom nagyon a cukkinis cuccot! addig is tanulmányozom a vegán görög joghurtot.

Andi írta...

Ha találsz jobb vegán görög joghurt receptet, akkor majd küldd el lécci, hogy cseréljem a linket. De szerintem te ki fogsz találni egy saját recit, szóval akkor azt.