Hát én életemben nem láttam még ilyen szép sütit és plusz pontokat kap azért, mert nagyon-nagyon finom és nagyon-nagyon egyszerű is egyben. Csak bolti leveles tészta kell hozzá, alma és baracklekvár. Rengeteg alma érkezik a boltból, ahol tesóm dolgozik, és ezek olyan almák, amiket már nem vesz meg senki még akkor se, ha le vannak árazva, pedig semmi bajuk. Két verziót szeretnek az emberek, hogy valami vagy nagyon drága legyen, vagy ingyen legyen. A közötte lévő tartományban nem látszanak az almák. Ezért aztán sokat agyalok rajta, hogy mivel lehetne megmenteni őket úgy, hogy közben más finomságokat is ki tudjak próbálni, ne kelljen mindig almás sütit enni. Pedig nagyon finomak, csak mást is ki akarok próbálni.
Az almarózsához rengeteg különböző receptet találtam, és az az igazság, hogy ahány receptet néztem, annyiféle volt.
Ebben a videóban 1 db alma kell az 1 csomag leveles tésztához, és az almákat nem vízben főzik meg, hanem mikróban puhítják. Ez egy kicsit egyszerűsíti a dolgokat, de én nem ezt próbáltam ki. Ebből a mennyiségből 4 db rózsa lett, amit 190 fokon 40 percig sütöttek.
A Nosalty receptben pedig 3 db alma kell 1 csomag leveles tésztához. A tésztalapot itt 3 cm-es csíkokra kell vágni, és nem lekvárral kell megkenni, hanem olvasztott vajjal és megszórni cukor és fahéj keverékével. 180 fokon 15-20 percig kell sütni, biztosan azért kevesebb ideig, mint az előző receptben, mert ebben nem eredeti méretében (40×25 cm) kell használni a leveles tésztát, hanem ki kell nyújtani, amitől az vékonyabb lesz. A lekvárt a végén a forró sütikre kell kenni.
Itt pedig 4 db alma kell 2 csomag leveles tésztához, és 6 egyforma 2,5 cemtiméter széles csíkra kell vágni (ez akkor 12 db süti lesz). Cukor és fahéj van itt is rászórva, és baracklekvár egyáltalán nincs a receptben.
Ennyiből is látható, hogy milyen sokféleképpen készülhet, én véletlenül ennek a háromnak a keverékét csináltam, és nagyon finom lett! De szép lassan szeretném mindet kipróbálni, bár az almás palacsintát se untam még meg.
Hozzávalók:
- 1 csomag bolti leveles tészta
- 3 db piros alma
- fél citrom, 2 kávéskanál cukor, negyed kávéskanál őrölt fahéj az almák főzéséhez, és kb. 1,5 liter víz (ezt utána hidegen és melegen, teának elkészítve is meg lehet inni, nagyon finom)
- 3-4 evőkanál baracklekvár a tésztacsíkok kenéséhez
- fahéjas porcukor a végén a szóráshoz
3 megjegyzés:
rip:( szegény:(
irtó szép, és imádnám, ha ehetném, és árulnának glutén- és tejmentes leveles tésztát, de sosem csinálnám meg, mert lusta vagyok hozzá. de meghívhatsz:)
én mostanában amerikai almás pitét szokok csinálni, mert romlik nekünk is a betározott téli almánk. Hámozom, szeletelem, pici borban épp csak megpárolom, kb. mint te (édesítő, fahéj, vanília). A tészta a truváj, de most megint hajlandó vagyok némi kész gm lisztet is használni, azzal azért egyszerűbb. Alul tészta, rajta dió vagy mandula, alma, felül rács. Imádjuk.
Az egyik belinkelt receptben azt írják, hogy tejmentes leveles tésztát kell venni hozzá, szóval tejmentes biztos van. Gyere bármikor, már meg is hívtalak! És te is meghívhatsz, mert kíváncsi vagyok az amerikai almás pitédre.
Annyira impozáns, hogy holnap megcsinálom!
Megjegyzés küldése