2010. augusztus 3., kedd

Csokoládés ribizlitorta

Mazsolino ismét sütött, méghozzá nem is akármilyen tortát! Nem elég, hogy finom volt, de még szép is. Igaz, a képek nem adják vissza teljesen, mennyire mutatós lett, de azért nézzétek meg:



Tesókám nagyon ki akart tenni magáért, hiszen barátja Zoli szombaton lett 30 éves (hú, leírni is furcsa :) ), ráadásul Zolinak van még két ikertestvére, így az egész családnak szánta a tortát az aznap tartott szülinapi összejövetelre. Persze ahogy lenni szokott, ilyenkor nem jön össze az, amit szeretnénk. A süti eredetileg csokoládés málnatortának indult. Anyukám szépen meg is vásárolta a hozzávaló málnát a piacon, ami kb. 1 nap alatt megrohadt. Szegény tesóm ezt csak akkor vette észre, amikor már a tortával kellett volna foglalatoskodnia. Eléggé elkeseredett hangon hívott fel, hogy kidobta az 1200 Ft-os 1 kiló málna 90 %-át és hogy mi lenne a legjobb megoldás ezek után, mert hogy már abszolút nincs idő piacon nézgelődni valamilyen elfogadható gyümölcs után. Rövid tanakodás után a ribizli mellett maradtunk. Zoli nyerte meg a feladatot, hogy a lehető legközelebbi helyről jó minőségűt próbáljon meg beszerezni. Sikerült is neki, persze horror áron.

Rohamtempóban készült a torta, de természetesen még így is volt mit elrontani: Mazsolino annyira belelendült a habverésbe, hogy kissé túlverte, úgyhogy összeesett és csomós lett. Nem is tudom, ezek után hogy volt lelkiereje befejezni a tortát, de végül megcsinálta és lehangoltan izgult, hogy mit szól hozzá a család. Természetesen még így is sikert aratott, úgyhogy ezen felbuzdulva (és mert a felbontott tejszín másik felét el kellett használni valamire) vasárnap még egy adag ugyanolyan tortát sütött. Ami viszont tökéletesen sikerült és én azóta is emlegetem.

Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- fél tasak sütőpor
- 3 dkg kakaópor
- 3 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
- 12 dkg cukor
- 1 dl tej

Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tejszín
- 3 dkg porcukor
- 1 csomag habfixáló
- 2 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg ribizli


Mazsolino ezt írta az elkészítéséről:

"Kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. (Ezt a végére hagytam.) A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a sütőporral és a kakaóval. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük (utóbbit szintén a végére hagytam, hogy ne essen össze).
A margarint habosra keverjük 12 dkg cukorral, beledolgozzuk a tojások sárgáját. A tejet a lisztkeverékkel felváltva hozzákeverjük, végül a tojáshabot is beleforgatjuk. A formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük (nekem légkeverésen, 160 fokon kb. 40 perc volt). Tűpróba. Hagyjuk kihűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, beleszitáljuk a porcukrot, a vaníliás cukrot. A ribizlit megmossuk leszemezzük, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a maradékot óvatosan a tejszínbe forgatjuk (vagy egy réteget már a sütire felvitt habrétegre szórunk, és arra újra tejszínhabot kenünk). A habot a tésztalapra simítjuk úgy, hogy az oldalára is jusson, és 1 órára hűtőbe tesszük hűlni."


A második tortából kaptunk kóstolót. Nem tudok mást írni róla mint hogy isteni! A kakaó kesernyés, a tejszín édes és a ribizli savanykás íze így együtt.... Hmmm..... Egy egész tortát meg tudnék enni egyszerre belőle. :)
Tesómra pedig büszke vagyok, amiért nem dobta ki az egészet a kukába, nem adta fel és amiért másodszorra ilyen tökéleteset alkotott.

8 megjegyzés:

csincsilla írta...

tényleg gyönyörű lett, gratulálok! csodaszép. most kérek egy nagy szelettel a délelőtti kávémhoz:)

Bianka írta...

Csodásan néz ki, nyelek nagyokat

Andi írta...

Fantasztikus! Nem győzöm csodálni milyen szép!

sheppie írta...

Bea bakker, csöpög a nyálam a billentyűzetre...eszméletlenül jól néz ki, ha nem "életmódot váltanék" biztos nekiállnék most megsütni...
Elismerésem Mazsinak és hát Zolinak utólag is nagyon boldogat! 30 éves? Nemár! Nem írtad el véletlenül? 30?

Andi írta...

Jesszusom! Az meg fel se tűnt nekem, hogy itten egy szülinapi tortáról van szó! BOLDOG SZÜLINAPOT AZ ÜNNEPELTNEK!

Mazsolino írta...

Köszi, Bori! :D
Bea nem írta el, Zoli tényleg 3.0-s verzió. Még én se hittem el. :) Mennyire tippeltél volna?
Zoli nevében is köszönöm a jókívánságokat!

Mazsolino írta...

Most látom, hogy nem látom a tegnapi megjegyzésemet... Ami arról szólt, hogy köszönöm szépen a dicséretet, és mindjárt nekiállok, hogy legyen kávéhoz, bármihez! :D

csincsilla írta...

igen, annyira szép a torta, és annyira, de annyira kívánatos, hogy közben el is feledkeztem a koros szülinaposról. Boldog szülinapot, Zoli!