2010. augusztus 3., kedd

Vasárnapi ebéd



 Talán a legfinomabb ebéd volt a szezonban. Legalábbis eddig:) Semmi extra, villámgyors, könnyű és olcsó. Az összeállítása negyed óra, a sütési idő összesen kb. egy óra, de addig el lehet hagyni a konyhát, szóval nem kell nekünk is megfőni.
Egészben sült fűszeres csirkemell
Mert még felszeletelni is lusta voltam a csirkemellfiléket. Libazsírral kikentem egy tepsit. Az egész csirkemelleket bekentem mustárral, sóztam, borsoztam, és fedő vagy alufólia nélkül mehetett is a forró sütőbe, amíg szépen meg nem pirult. Szerintem nem száradt ki egyáltalán, de az is igaz, hogy mi szeretjük a száraz húsokat.

Mediterrán zöldségköret
Kb. egy kilónyi cukkinit és ugyanannyi sárgarépát megmostam, felkarikáztam. Libazsírral kikentem egy nagy tepsit, beleborítottam a zöldségeket. Ment még rá egy felkarikázott vöröshagyma is. Só, bors, kakukkfű, egy kis olívaolaj, kézzel összeforgattam, szintén mehetett a csirkemell mellé, illetve inkább fölé a sütőbe. (Csináltam már krumplival is, de anélkül még jobb.) Olyan 30-40 perc alatt megsül (félidőben érdemes egyszer kivenni, és átkeverni.)

Sült fűszeres paradicsom
Majdnem olyan, mint az Andi híres morzsás paradicsomja, csak még annál is gyorsabb. Az ötletet most épp az nlc Mit főzzek holnap topikjában Kira21 adta (158972. hozzászólás) – akinek egyébként évek óta csodálom a remek receptjeit.
Érett, nem túl nagy paradicsomokat megmostam, kettévágtam. Egy tűzálló formát kivajaztam, a paradicsomokat belezsúfoltam, vágott felükkel felfelé. Sóztam, borsoztam, megszórtam egy kevés zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemzölddel. A tetejére füstölt sajtot reszeltem. Néhány csepp olívaolajjal meglocsoltam.
Ha szerencsénk van, akkor pont befér a csirkemell mellé, ha nem, az sem baj, mert ez tíz perc alatt megsül a grill alatt, pont elkészül, amíg megterítünk. A paradicsom nem sül át teljesen, nekem pont ez tetszett benne, hogy olyan félúton volt a nyers és a sült között.

Bazsalikomos paradicsomsaláta
Mert nem csak a rukkolát lehet kaszálni (márha nem zavarnak az amerikai lepkekabócák százezrei, jaj, jaj), hanem a bazsalikomot is. Persze lehetne uborkás-lilahagymás saláta is, vagy Jamie-féle is, de most ez volt, a bazsalikomdömping miatt.
Felvágok egy kisebb vöröshagymát apró kockákra, és egy tálban megszórom egy szűk marék sóval, kiszállítom a kertbe egy fél órára, hogy ne a konyhában illatozzon. Ez elveszi a hagyma erejét, általában így teszek csak hagymát salátákba, nem lesz tőle hagymaszagunk meg hagymaízünk, csak a merő élvezet marad. Összevágok vagy félkilónyi édes, kemény paradicsomot. Hozzákeverek egy evőkanál mézet, némi borsot, meg egy evőkanál borecetet. Teszek még hozzá egy maréknyi apróra vágott bazsalikomlevelet. A hagymát szűrőbe öntöm, és alaposan kimosom belőle a sót, utána mehet a paradicsomhoz. Annnyira azért sós marad, hogy a salátát külön már nem kell sózni. Kész is van a saláta, esetleg mehet még rá egy kis olívaolaj, és jót tesz neki, ha áll legalább egy fél órát.

Most már csak valami jobb fehérbort kell találni. Legközelebb a zöldségköretbe is fogok még paradicsomokat tenni, és akkor teljesen lesz a paletta (sült, félig sült és nyers). Nagyon-nagyon finom volt mindez együtt, tényleg szupergyors és elronthatatlan.

Desszertnek meg egy kis tiramisu. (Hogy azért a kalóriabevitel is rendben legyen:))


Pont úgy készül, mint Zsuzsa tiramisuja (itt éppen rumos, és nem konyakos kávéban megmártott babapiskóta, leöntve felvert tejszínhabbal lazított, vaníliával és porcukorral ízesített mascarponéval, tetejére meg mehet a kakaó).

Ebéd után meg édes a pihenő a hűvös szobában.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű, nyelek nagyokat az a sütike, és az egész menü fenséges. Látom a kutyik is kidőltek tőle

csincsilla írta...

ez nálunk úgy van, hogy mi eszünk, az ebek meg kidőlnek tőle:) ők csak este kapnak, saját vacsit, más gasztronómiai irányvonal mellett:)

Andi írta...

Istenem, ez maga a tökély! Korog a gyomrom, ami napok óta nem korgott. Meggyógyítottál! :-)

Mazsolino írta...

Hú de jó, hogy magamhoz vettem az ebédemet! Az a cukkínis cucc!!! De nagyon megennééém!

Bea írta...

Bár még nem kóstoltam, de ez biztos finom fehérbor lehet:

http://www.demeterpinceszet.hu/hanga

Itt lehet egy kis kritikát olvasni róla:
http://alkoholista.blog.hu/2009/12/17/demeter_hanga_2008

Demeter Csabáról és erről a borról mindössze annyit tudok mondani, hogy egy volt osztálytársamat vette feleségül és az elsőszülött kislányukról (Hangáról) nevezte el a bort. Ahogy írtam, még nem kóstoltam, de tervezem! :)

Egyébként meg gonoszság volt amit műveltél, mert ebéd előtt nyitottam meg az oldalt, amikor már kopogott a szemem az éhségtől és amikor megláttam ezt a menüt, majdnem elájultam. :) Ahogy a kutyusok is. :)

Andi írta...

Megcsináltam ennek a menünek a felét: a mustáros husit a sült zöldségekkel, és örök hálám érte, mert tökéletesen megfelelt egy rohanós-dolgozós hétköznap estén, amikor csak bedobáltam egy tepsibe a cuccot és kivettem a vacsorát. A tiramisut persze nem csináltam meg hozzá.

csincsilla írta...

neked könnyű, mert utálod. mármint a tiramisut. gyorsabb, olcsóbb és nem hízlal.