2010. augusztus 5., csütörtök

Penne vajas erdeigomba-mártással

Volt már gombás tészta nálunk doszt, ez is egy lehetséges változat. Úgyis állandóan esik, utána meg úgyis mindig nagyon meleg van, szóval tele van gombával az erdő. Meg a bolt.

A múlt:
- Andi paradicsomos-gombás cuki tésztája
- Andi-féle gombás szélesmetélt
- Andi citromos-gombás spagettije
- Fokhagymás-gombás tészta tőlem
- Stahl Anditól, pezsgős-csirkés
- és szintén tőle a gombás-szalonnás

- és desszertnek, ez nem tészta, de mindig tervezem, hogy megcsinálom, annyira jól hangzik, Beáék Gellért pulykamelle

Hozzávalók:
- 5-10 dkg vaj
- kilónyi erdei gomba
- fél fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- nagy marék petrezselyemzöld

- fél dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál tejföl
- só, bors
- száraztészta
- némi sajt

Nagyon finom gombakupacunk volt, a Tamás szedte őket hajnalban, ha jól emlékszem, vargánya meg mindenféle tinóru, szép, sötét, kemény húsú gombák. Mostanában rengeteg erdei gomba van a piacokon (az óbudai piacon egész rókagombahegyeket láttam), de biztosan működik szárított gombával is mindez (persze azt be kell áztatni előzetesen).
Egy jó nagy lábasban (vok még jobb lett volna, csak lusta voltam elővenni) kis vajon megpároltam az apróra vágott hagymát,  belenyomtam a fokhagymát, fél percig pirítottam. Utána maximumra állítottam a lángot, és mehetett rá a megtisztított, feldarabolt gomba. Ez a gomba nem úgy működik, mint a bolti csiperke, nem ereszt ki magából egy liter vizet, sokkal szárazabb, gyakorlatilag nem is jön ki belőle. Nagy lángon, kevergetve megsütöttem, a vége felé öntöttem hozzá egy kis fehérbort, hogy legyen valami kis szaftja azért, azzal is még egy kicsit forraltam. Só, bors. Amikor már levettem a tűzről, hozzákevertem még öt deka vajat, a pici tejfölt, meg az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Eredetileg pesztós tésztára akartam tenni, de sajnos megfeledkeztem a saját házi pesztómról, hát azt majd legközelebb.
Így is nagyon finom volt, füstölt sajttal és néhány rukkolalevéllel.

Villámgyors és nagyon finom ebéd volt.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez valami csodálatos összeállítás. Nagyon finom lehet

Andi írta...

Ez milyen baromi finom lehetett.

Képzeld, Erdélyben egy kirándulás alkalmával akkora vargányát és őzlábgombát találtam az erdőben, mint a fejem, de nem tudtuk elkészíteni, mert már utolsó nap történt életem első gombászása. Sajnos fénykép se készült róla, de nyugodtan elhiheted!

Ha még valaha az életben eljutok gombászni egy szakértővel, akkor ezt a tésztát fogom készíteni szerzeményből, az biztos!

Andi írta...

Pici rókagombákat is szedtünk. Csak hogy ki ne felejtsem.

csincsilla írta...

remélem, nem a kukába dobtátok ezt a fantasztikus zsákmányt!
nyugodtan hazahozhattad volna őket!!!

Andi írta...

Nem, odaadtuk a háziaknak. Azt mondták, nem bírná ki a 16 órás utazást. Sejtem ám, hogy csak meg akarták szerezni a gobmámat... :-) :-)

Bea írta...

Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik biztosak saját gombaszakértelmükben és meg merik enni amit saját maguknak szedtek. Én amilyen béna vagyok, tuti gyilkos galócából készítenék gombapörköltet. :)

A tészta nagyon finom lehetett! És hatalmas előnye, hogy pillanatok alatt készen van, szóval nekem való. Egyébként még mindig nagy kedvencem Andi citomos-gombás tésztája. :)

Mi lett a Gellért pulykamellel? :)

csincsilla írta...

Andi, értettem, szólok a Tamásnak, hogy vigyen el. Tegnapelőtt a Börzsönyben mi is találtunk jó sok rókagombát, meg vargányát, aszalásra vár, remélem, ma már tálcára kerülnek szegények.
Bea, a Tamásnak még gombavizsgálói papírja is van (nagyon büszke vagyok rá!), szóval nem félek. Egy cseppet sem.
A Gellért pulykamell a tervlistán szerepel egyelőre, meglehetősen elöl (a töltött cukkinikkel együtt:))

TiMi írta...

Szervusz!

Kérlek áruld el hogyan csinálod, hogy a pennéd ennyire "kerek"?
Nekem mindig összeesik, és "elfekszenek".

csincsilla írta...

Kedves TiMi, gondolom, a tésztától és a főzési időtől függ, általában durumtésztát használok (irtó barátságos áron kapható például a Lidlben is), és próbálom nem szétfőzni:)