2010. december 2., csütörtök

Narancslekvár 4.


Sokat olvasni mostanában arról, mennyi vegyszerrel kezelik a narancsok és a citromok héját, mire a konyhánkba kerül, ezért idei első narancslekváromhoz olyan receptet kerestem, ami szerint ez nem lényeges tartozéka a lekvárnak. Bár szerintem sokkal szebb színe van, amikor a narancs héja is benne van, de amíg nem szerzünk be Csincsillával biogyümölcsöket, addig képtelen vagyok használni. Azért hogy valamitől különleges legyen mégis a lekvárom, különböző fűszerekkel ízesítettem Dr. Oetker receptje alapján.

Hozzávalók a fűszeres narancslekvárhoz:

- 1 kg narancsgerezd felaprítva (kb. 9 narancsnak felel meg)
- 4 dl narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve vagy üzletben kapható narancslé, lehetőleg 100%-os, cukrozatlan)
- 2 tasak vaníliáscukor
- fél-fél teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 350 g cukor
- valamilyen fajta lekváreltevő por (dzsemfix)

A narancsokat meghámoztam, fehér héját is eltávolítottam, de a gerezdek közül a hártyát már nem. Minden gerezdet 3-3 (egyforma :-)) darabra vágtam, és lábosba tettem, majd ráöntöttem a narancslevet is. A cukorba kevertem a fűszereket, a tartósítót és a vaníliáscukrokat. A dzsemet felforraltam, s amikor felforrt, hozzáadtam a fűszeres cukrot, folyamatosan kevergetve pár percig zubogva forraltam. Ezután tiszta üvegekbe szedtem, a kihűlési idő alatt néhányszor megfordítottam, hogy a narancsdarabokat egyenletesen elosszam.



Másnap feldíszítettem, némelyik nőies ruhát kapott, a többinek picit férfiasabb dizájn jutott. Remélem, ízleni fog a megajándékozottaknak.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Mint a méz :)

Hedvig írta...

Gyönyörűek! Nagyon ügyes vagy! Kár, hogy a narancs nem terem meg csak úgy a kertben, ilyenkor lehet irigyelni a mediterránokat.

csincsilla írta...

mint hivatásos kóstoló: addig kóstolgattam, amíg lecsúszott egy egész üveggel (és nem kicsivel:)), de jól akartam végezni a feladatomat:)
verdict: nagyon finom, mint minden Andi-termék, de nekem egy kicsit túl szegfűszeges és cukros volt, szóval ezek mennyiségét némileg csökkenteném. egyébként ötös, természetesen:)

zsuzsa írta...

Andi! Kinézetre gyönyörűek! Ha olyan mint a tavalyi akkor királyság!

Tündi írta...

Akkor ezt a jövő héten megpróbálom:-)

Andi írta...

Tündi, próbáld kevesebb cukorral és fűszerrel (vagy fűszer nélkül), ahogy főkóstolóm, Csincsilla javasolta. Kóstolgass közben. És írd meg, légy szíves, hogy ízlett! :-)

mazsolla írta...

tiszta karácsony fíling! eltom képzelni milyen illata lehetett miközben készült...

Bea írta...

Én is mindig tervezem, hogy csinálok narancslekvárt, de mindig csak a gyönyörködés marad a tiédben és Csincsilláéban. :) Szép lett a díszítése is!

Andi írta...

Köszi, Bea!

Mazsi, amikor Toma belépett, egészen megvidámult az illatoktól!

mazsolla írta...

Erről mindig az a sztori jut eszembe, amikor mesélted, hogy miylen büszke volt a Toma és mondta valakinek, "látod, nálunk mindig ilyen illat van karácsonykor!".