2008. december 7., vasárnap

Narancslekvár 2.


Tavaly készítettem életemben először narancslekvárt egy internetes recept alapján. A pontos címet sajnos nem tudom, mert úgy nyomtattam ki, hogy nem látszik honnan van. Úgy emlékszem, mindenkinek ízlett, különösen Évának, így hát ezt az adagot neki készítettem Karácsonyra.


Micikével és Tomával voltam ma a Vörösmarty téri vásárban és ott láttam gyönyörűséges házi lekvárokat, mégis ahogy most elnézem, az enyémek sokkal-sokkal szebbek! Remélem, hamarosan belevágunk valami ilyesmibe Csincsillával és jövő ilyenkor mi is ott állunk a pult másik oldalán!


Ez a recept egészen más, mint Csincsilláé, de nem kell megijedni attól, hogy több napig tart a készítése. Nekem pont az a szimpatikus benne, hogy nem kell egyszerre lezavarni a lekvárfőzést, üvegmosást és szárítást, hanem három napra eloszlik kábé 30-30 perc munka.

Hozzávalók:
- 4 narancs
- 3 citrom
- cukor

4 narancsot és 1 citromot héjastól hosszában kettévágtam, de persze előtte forró víz alatt mosogatószerrel jól ledörzsöltem a külsejét! A lábos fölé helyezett deszkán a fél narancsokat és a citromot hajszálvékony csíkokra vágtam, a magokat, ha észrevettem kiszedegettem belőle. A felvágott gyümölcs súlyának háromszorosa mennyiségű vízben 24 óráig áztattam. Na ez az első nap. (A receptben az áll különben, hogy 50 dkg gyümölcsre 1,5 liter víz kell, miközben azt is írja, hogy 4 db vastaghéjú narancsot használt az írója. Ez eléggé megzavart, mert 4 db narancs már elve egy kiló, és ha vastaghéjú, akkor még annál is több. Na mindegy!)

Második nap az egészet a vízzel együtt felforraltam és 30 percig lobogva forrni hagytam. Ezen a napon mostam ki az üvegeket is. Amikor kihűlt, mehetett ki megint 24 órára az erkélyre, mivel most már ott is elég hideg van!

Harmadik nap belecsavartam két citrom levét, megint lemértem és fele annyi cukrot (1 kilót) adtam hozzá, majd megint 30 percig erősen forraltam. Mivel kóstolgatáskor túl édesnek találtam, még belefacsartam 3 vagy 4 narancs levét is. (Ezt a lépést tudom hogy tavaly nem csináltam, nem volt rá szükség, de úgy emlékszem, akkor 1/2 kiló gyümölcsből főztem.) Forrón üvegekbe töltöttem és dunsztban hagytam kihűlni. Nagyon híg lett, de a recept azt írja, kihűlve kocsonyás lesz. Még reménykedem...


Ha valóban megszilárdul, nagyon jól lehet használni a lekváros linzerekhez tölteléknek, mert elég különleges íze van!

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

...és még a csomagolása is csodás!!!

Renata Kalman írta...

Tetszik!

Andi írta...

Köszi és köszi! :-)

Andi írta...

Csak sajnos még mindig nem dermedt meg, úgyhogy lehet, hogy újra fel kell főznöm az egészet!

csincsilla írta...

gyönyörűek!!!! remélem, az íze sem rossz :)

Andi írta...

Én is remélem! Tavaly kóstoltad és azt mondtad, finom!

Névtelen írta...

Hát remélem mostanra már megdermedtek!! Mer itt nem sok idejük lesz rá! Alig várom őket!!!

Tündi írta...

Szia!
Gyönyörű! Én karáncsonyi ajándéknak (is) gondoltam anyuéknak és a barátnőmnek:-)
Nekem is tetszik, hogy nem egyszerre sok munka, két gyerkőc és egy pocaklakó mellett is praktikus:-)
A narancs héját nem kell levágni ugye? Valaki azt mondta, ha beleteszem, keserű lesz. Köszi a választ,

Andi írta...

Szia Tündi! Köszönöm!

Én is ajándékba készítettem narancslekvárokat tavaly, nagyon örültek neki, úgyhogy jó ötlet, ha ezt adod.

A narancshéjtól úgy lesz keserű, hogy nem keserű lesz, hanem jellegzetes narancsíze lesz, egyesek szerint direkt kell bele az a héjíz. Szerintem is jól áll neki, de épp ma este fogok egy olya narancslekvár-receptet kipróbálni, amelyik nem tesz bele narancshéjat, félek ugyanis a vegyszerektől, amivel a héjat bevonják. Ha tudok, veszek majd bionarancsot és annak már a héját is bele fogom főzni.

A héjatlan lekvár receptjét a napokban felteszem a blogba, nézd meg majd azt is, légy szíves, hátha jobban tetszik, főleg ha gyerekeknek és pocaklakónak is adsz majd belőle.

csincsilla írta...

ma reggel is felfaltam egy egész üveg Matus-féle narancslekvárt, szóval a napom már jól indult:) nagyon-nagyon finom, egyszer már én is kipróbálom, tényleg nem sok munka és irtó finom eredmény. ja, és az állaga is tökéletes volt.
nekem egy leheletnyit édes volt, mondjuk, hála istennek, jól bírom a sok cukrot, de talán érdemes lenne kevesebb cukorral próbálkozni, persze, lehet, hogy az meg a tökéletes állag ellen dolgozna, szóval nem is tudom, mi lenne a jó. és ez a narancs különlegesen édes volt, egyébként.

Andi írta...

Pedig idén kevesebb cukrot tettem az előiirtnál (Toma laptopján nincs hosszú i), de gondoltam, hogy neked igy is édes lesz. Féltem, hogy folyékony marad kevesebb cukorral.