2010. június 26., szombat

Darált keksz piramis

Nagy nap van ma: Bori (Sheppie) és Zoli esküvője! Szerencsére olyan étteremben lesz a lagzi, ahova bárki bevihet süteményt, nem kötötték meg, hogy csak azt lehet fogyasztani, amit az étterem kínál. Bee 5 (!) tepsi rétessel készült, ha jól hallottam meggyes-mákos és almás-diós lesz. Én pedig napokig agyaltam, hogy mit csináljak. Az epres golyók tűntek nyerőnek, de miután leteszteltem és láttam, hogy ragacsos állagú lett a végeredmény - egyébként nagyon finom, ajánlom mindenkinek - elvetettem. A darált keksz vonalon maradva azonban megszületett a döntés: piramist gyártok nagyüzemben. Egyszerű, gyors és sok lesz belőle.


Hozzávalók:

- darált keksz

- porcukor

- cukrozatlan kakaópor

- lágy vaj

- pici tej

- rum vagy rumosmeggy lé

- meggy vagy rumosmeggy befőtt

- omlós, kerek keksz

A krémhez:

- porcukor és vaj egyforma mennyiségben

A legfontosabb hozzávaló azonban egy speciális eszköz, amit sajnos nem tudom hol lehet kapni (ötleteket várok a kommentekben, hogy más is el tudja készíteni ezt a sütit). A mi piramisformánkat apukám csináltatta még réges-régen. Lényege, hogy egymás fölött egyre szűkülő köröket lehet látni benne, ez adja ki majd a süti piramis jellegét. A miénk tömör műanyag, de hallottam már olyant is, hogy kettényílik a forma és úgy könnyen ki lehet venni belőle a kekszpiramist.

A darált kekszet porcukorral, kakaóporral, a lágy vajjal, pici tejjel és sok (vagy kevés, ki hogy szereti) rummal összegyúrom. Nem írok mennyiségeket, mert az a lényeg, hogy könnyen gyúrható de ne lágy tésztát kapjunk. Az ízét, kakaósságát pedig mindenki maga állítsa be ízlésének megfelelően.

A tésztát hűtőbe teszem dermedni, amíg kimagozom a meggyet (ezt most Imi csinálta, köszönet érte) és elkészítem a krémet ami annyiból áll, hogy a vajat habosra keverem a porcukorral.

A piramisforma belsejét meghintem porcukorral és beleteszek a masszából annyit hogy éppen kitöltse. A massza közepébe belenyomok egy szem (rumos) meggyet. Rákenek egy picit a vajas krémből és ezt az egészet lezárom - jól rányomva - egy kerek, omlós keksszel. Ez lesz a piramis talpa.

Ezután fejre állítva a formát kiborítom belőle a sütit és szépen egymás mellé sorakoztatom. Hűtőben hagyom összeérni az ízeket legalább egy éjszakát. Minél tovább áll, annál finomabb.


Van aki kókuszreszelékkel hinti meg a forma belsejét. Nekem az még soha nem sikerült szépen, mert a kókuszreszelék nem tapad hozzá a formához, így az egész a piramis csúcsában gyűlik össze és nem vonja be egyenletesen a sütit úgy ahogy a porcukor.

Másfél kiló darált kekszből 80 db piramis készült. Várják a hűtőben, hogy elszállítsuk az étterembe. :)

Boriék esküvőjéről, és az esküvői menüről hamarosan következik a beszámoló! :)




10 megjegyzés:

Ági írta...

Ez eszméletlen finom lehet, igazi lagzisüti! Kiskoromban mindig azt hittem, hogy darabonként rakják össze ezt a sütit lyukas tésztakarikákból, és csodálkoztam, kinek van ehhez türelme. Anyósom viszont - neki nincs ilyen príma piramisgyártó műanyagja - csak erre a célra használt, gagyi százforintosbolti citromfacsaró felfordított, üreges részét használja "piramisgyártásra", az ő piramisai - a citromfacsaró csíkjainak megfelelően -nem ilyen karikásak, hanem hosszában bordázottak. Nagyon finom, szeretem!

Bianka írta...

Nagyon guszta szép formásak. Sok türelem kell hozzá :)

Andi írta...

Milyen jól néz ki együtt az a sok piramis! Gratulálok az ifjú párnak!

tata írta...

hogy jön ki a piramisformába gyömöszölt tészta?

mazsolla írta...

a porcukortól kiesik, ugye? csak ki kell verni belőle! (hö-hööööö)

Bea írta...

Mazsinál a piros pont: ha megfelelő állagú a tészta, a porcukor miatt nem tapad oda a forma falához és egyszerűen kiesik belőle amikor fejre állítod. De ha sikerül venni olyan formát, ami hosszában kettényitható, az a legtutibb megoldás!

Ági, a te illetve anyósod ötlete is nagyon-nagyon jó! :) Egyébként sikere volt a sütinek, Bee-nek meséltem is, hogy mit hittél róla gyerekkorodban. :)

Bianka, egyáltalán nem kell hozzá türelem. Másfél óra alatt kész volt a 80 db. :)

csincsilla írta...

nagyon ügyes vagy! még sosem láttam ilyet igaziból, csak fényképen, biztosd nagyon finom lehet. gratulálok az ifjú párnak! tényleg, Bea, nem tudnád elküldeni sheppie mailcímét (cica:))? köszi.

Bea írta...

Dehogynem, nagyon szívesen elküldöm otthonról, mert sajnos fejből nem tudom. Ma utaztak el nászútra. Ha jól tudom, jövő hétfőn érkeznek haza utána jönnek hozzánk Balcsira. Ezek szerint nem tartod meg a cicát?

Turák Kinga írta...

Én most szedtem elő az elfeledett recepteket és ez is közte volt! Nekünk is ilyesmi formánk van. Bár, mi nem a formában töltöttük bele a krémet, hanem utána. végül is a végeredmény a fontos!!! :)

Bea írta...

Kinga, igazad van! A végeredmény a fontos. Ezt a sütit akárhogyan is csináljuk, nagyon finom lesz :)A baráti körünkben mindig sikere van, nem tudok melléfogni vele.