Hozzávalók:
- darált keksz
- porcukor
- cukrozatlan kakaópor
- lágy vaj
- pici tej
- rum vagy rumosmeggy lé
- meggy vagy rumosmeggy befőtt
- omlós, kerek keksz
A krémhez:
- porcukor és vaj egyforma mennyiségben
A legfontosabb hozzávaló azonban egy speciális eszköz, amit sajnos nem tudom hol lehet kapni (ötleteket várok a kommentekben, hogy más is el tudja készíteni ezt a sütit). A mi piramisformánkat apukám csináltatta még réges-régen. Lényege, hogy egymás fölött egyre szűkülő köröket lehet látni benne, ez adja ki majd a süti piramis jellegét. A miénk tömör műanyag, de hallottam már olyant is, hogy kettényílik a forma és úgy könnyen ki lehet venni belőle a kekszpiramist.
A darált kekszet porcukorral, kakaóporral, a lágy vajjal, pici tejjel és sok (vagy kevés, ki hogy szereti) rummal összegyúrom. Nem írok mennyiségeket, mert az a lényeg, hogy könnyen gyúrható de ne lágy tésztát kapjunk. Az ízét, kakaósságát pedig mindenki maga állítsa be ízlésének megfelelően.
A tésztát hűtőbe teszem dermedni, amíg kimagozom a meggyet (ezt most Imi csinálta, köszönet érte) és elkészítem a krémet ami annyiból áll, hogy a vajat habosra keverem a porcukorral.
A piramisforma belsejét meghintem porcukorral és beleteszek a masszából annyit hogy éppen kitöltse. A massza közepébe belenyomok egy szem (rumos) meggyet. Rákenek egy picit a vajas krémből és ezt az egészet lezárom - jól rányomva - egy kerek, omlós keksszel. Ez lesz a piramis talpa.
Ezután fejre állítva a formát kiborítom belőle a sütit és szépen egymás mellé sorakoztatom. Hűtőben hagyom összeérni az ízeket legalább egy éjszakát. Minél tovább áll, annál finomabb.
Van aki kókuszreszelékkel hinti meg a forma belsejét. Nekem az még soha nem sikerült szépen, mert a kókuszreszelék nem tapad hozzá a formához, így az egész a piramis csúcsában gyűlik össze és nem vonja be egyenletesen a sütit úgy ahogy a porcukor.
Másfél kiló darált kekszből 80 db piramis készült. Várják a hűtőben, hogy elszállítsuk az étterembe. :)
Boriék esküvőjéről, és az esküvői menüről hamarosan következik a beszámoló! :)
10 megjegyzés:
Ez eszméletlen finom lehet, igazi lagzisüti! Kiskoromban mindig azt hittem, hogy darabonként rakják össze ezt a sütit lyukas tésztakarikákból, és csodálkoztam, kinek van ehhez türelme. Anyósom viszont - neki nincs ilyen príma piramisgyártó műanyagja - csak erre a célra használt, gagyi százforintosbolti citromfacsaró felfordított, üreges részét használja "piramisgyártásra", az ő piramisai - a citromfacsaró csíkjainak megfelelően -nem ilyen karikásak, hanem hosszában bordázottak. Nagyon finom, szeretem!
Nagyon guszta szép formásak. Sok türelem kell hozzá :)
Milyen jól néz ki együtt az a sok piramis! Gratulálok az ifjú párnak!
hogy jön ki a piramisformába gyömöszölt tészta?
a porcukortól kiesik, ugye? csak ki kell verni belőle! (hö-hööööö)
Mazsinál a piros pont: ha megfelelő állagú a tészta, a porcukor miatt nem tapad oda a forma falához és egyszerűen kiesik belőle amikor fejre állítod. De ha sikerül venni olyan formát, ami hosszában kettényitható, az a legtutibb megoldás!
Ági, a te illetve anyósod ötlete is nagyon-nagyon jó! :) Egyébként sikere volt a sütinek, Bee-nek meséltem is, hogy mit hittél róla gyerekkorodban. :)
Bianka, egyáltalán nem kell hozzá türelem. Másfél óra alatt kész volt a 80 db. :)
nagyon ügyes vagy! még sosem láttam ilyet igaziból, csak fényképen, biztosd nagyon finom lehet. gratulálok az ifjú párnak! tényleg, Bea, nem tudnád elküldeni sheppie mailcímét (cica:))? köszi.
Dehogynem, nagyon szívesen elküldöm otthonról, mert sajnos fejből nem tudom. Ma utaztak el nászútra. Ha jól tudom, jövő hétfőn érkeznek haza utána jönnek hozzánk Balcsira. Ezek szerint nem tartod meg a cicát?
Én most szedtem elő az elfeledett recepteket és ez is közte volt! Nekünk is ilyesmi formánk van. Bár, mi nem a formában töltöttük bele a krémet, hanem utána. végül is a végeredmény a fontos!!! :)
Kinga, igazad van! A végeredmény a fontos. Ezt a sütit akárhogyan is csináljuk, nagyon finom lesz :)A baráti körünkben mindig sikere van, nem tudok melléfogni vele.
Megjegyzés küldése