2010. június 1., kedd

Spárgakrémleves

Hurrá! végre sikerült ehető, mit több, nagyon finom spárgalevest csináljak. És gyorsan be is írom, talán akkor jövőre is sikerül.
Hozzávalók: fél kiló zöld spárga, némi vaj és libazsír keveréke, víz, só és bors.

A spárgák hegyét levágom, és félreteszem.


A maradék szárat meghámozom, alul rendesebben, felül éppen csak. Feldarabolom. Forró vaj és libazsír keverékén (mondjuk egy teáskanálnyi az összes) megpárolom. Felöntöm kb. nyolc dl vízzel, és még főzöm egy kicsit. Merülőmixerrel pépesítem, sózom, borsozom. Most teszem bele a félretett, felkarikázott spárgacsúcsokat, együtt egyszer felforralom, aztán már le is veszem a tűzről, fedővel letakarom, ennél több hő nem kell a spárgahegyeknek. Kész is van négy adag finom leves. Tejszínt pedig gondosan nem teszek bele.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Jól hangzik, nagyon egyszerű. Meg tudod mondani, mi a különbség amikor nem ennyire finom mint most? Merthogy annyira kevés hozzávaló kell hozzá és annyira kevés a hadművelet, mit lehet másképp csinálni, amikor nem ilyen? Ha tudnál trükköket mondani, megpróbálkoznék vele.

csincsilla írta...

nekem eddig mindig keserű volt. azt olvastam valahol, hogy a zöld spárga a tuti, szóval fehérrel nem próbálkozom egyelőre. vastag, zöld, friss, roppanós:) a frissességet (így írják???) a látvány és a hely alapján próbálom belőni. pl. hétfőn rossz hírű zöldségesnél, főleg kicsit leárazott spárgát tuti nem veszek.

Bianka írta...

Fini. Én is a zöldet szeretem

Andi írta...

Akkor csak a spárgára kell figyelni.