2011. február 15., kedd

Fűszeres-csípős csirkeszárny

A KFC csirkeszárnyaival kezdődött az őrület, aztán folyatódott a szokásos szombat esti baráti találkozó helyszínével, a Tájfun Billiárdszalonnal, ahol nagyon szuper étterem is üzemel. Ugyanis ott is lehet valamiféle sült csirkeszárnyat kapni. Néhány évvel ezelőtt még mindketten húztuk a szánkat Imivel, ha szóbakerült, hogy nagymamám mennyire imádja a csirkeszárnyat. Nem értettük, hogy mit szeret azon a csupa csont, csupa bőr "szárnyasalkatrészen". Mit lehet enni rajta? Mára már csak egyikünknél maradt meg a szájhúzás (nálam), Imi viszont rendszeres fogyasztója lett, amióta megkóstolta a KFC kissé csípős bundában sült csirkeszárnyait.


Egyik hétvégén Imi neki is állt kikísérletezni, hogy ő milyen csirkeszárnyat tud sütni.

Ehhez először is elkészített egy pácot, ami a következőkből állt:

- olaj
- zúzott fokhagyma
- pirospaprika
- fehérborecet
- Erős Pista vagy házi darált csípőspaprika
- aprított metélőhagyma (nálunk mélyhűtött volt)
- méz
- só

ízlés szerinti mennyiségben. 



 A hozzávalókat jó alaposan összekeverte és ráöntötte a 6 db csirkeszárnyra, amelyek egy mélyebb edényben várakoztak. Jól beleforgatta a pácba, hogy mindenhol bevonja, ne maradjon a a húson üres hely. Ezután néhány órára hűtőbe helyezte, hogy összeérjenek az ízek.

Említettem már, hogy a sütőzacskó nagy barátunk? Néhány évvel ezelőtt fedeztem fel, azóta gyakran használom, ha húsokat kell sütni. Így nagyon kevés zsiradékot használok hozzá, nem koszolom a tepsit, sütőedényt és rövidebb idő alatt sül át a hús. Nem tudom ki találta fel, de nagyon hálás vagyok neki.

Imi 200 fokra előmelegítette a sütőt. Egy nagyobb sütőzacskóba belehelyezte a csirkeszárnyakat és ráöntötte a tálban maradt páclevet. Összekötötte a zacskó száját, a tetejére lyukakat szurkált, hogy a forró gőz azokon át távozhasson és egy tepsibe fektette a csomagot, majd az előmelegített sütőbe tolta.

Kb. 40 perc alatt megpuhult a hús. Ekkor Imi körbevágta a sütőzacskó tetejét és vigyázva, hogy a szélén ne folyjon ki a páclé egy nagy lyukat képezett rajta. Már csak pirítani tolta vissza a sütőbe egészen addig, amíg szép fényes, piros bevonatot kapott mindegyik csirkeszárny. Vigyázni kell, mert a méz miatt nagyon hamar megéghet!


Saját készítésű - vagyis nem mirelit - sült krumplit sütött hozzá. 

A hús puhaságával és ízével elégedett volt, bár azt mondta, másfajta fűszerezéssel is ki fogja próbálni.

Ami viszont még megoldásra vár, az a csirkeszárnyak bőre. Azt az állapotot szeretné elérni, amikor pirosra, és ropogósra tudja sütni anélkül hogy megégne. Ropogósra, ezen van a hangsúly. Most ugyanis majdhogynem égettre sikerült anélkül, hogy ropogós lett volna.

Azt hiszem, a kísérletezésnek még nincs vége, még van néhány csirkeszárny a mélyhűtőben. :)

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

nagyon jól néznek ki. imádom a kfc csirkeszárnyait, hála istennek, ritkán járok felé:)
és nagyon rendes az Imitől, hogy komplett ebédet főz:)
kíváncsian várom a folytatást, ámbár ez is nagyon jól néz ki:)

Bianka írta...

most csak nyelek és nyelek nagyokat

Andi írta...

Én azt tapasztaltam, hogy a sima só-bors nagyon ropogóssá teszi a csirke bőrét.

Iminek gratulálok, nagyon szépet főzött (sütött)!!!

Bea írta...

Imi olvasta a kommenteket és köszöni a dicséretet. :)

Andi, köszönjük szépen az ötletet. Sima sóval mi is szoktunk csirkét sütni, de itt pont az volt a lényeg, hogy valamiféle mézes-olajos páccal süljön, tehát ezzel kellene elérni a ropogósságot.