2011. február 3., csütörtök

Quesadilla 1.5


Nagyon hideg van. Sok legyen, forró, csípős-fűszeres, és persze legyen benne szénhidrát is. Erre vágyom konkrétan a csoki előtt. Gondolom, más is így van vele, mert sok ilyen helyes töltött tortillát láttam mostanában mindenfelé. Nálunk is volt már, Andi házi tortillát sütött, én meg csak úgy összeraktam.
update: Bea már akkor sütött tortillát, amikor mi még azt sem tudtuk, mi az! ezért aztán elfeledkeztem róla, én rövideszű! Bocsi! Végre ez is szuperhármas!!!
De ez a műalkotás konkrétan a Vendéglő az Inyenc Bloggerhez blogról származik, nagyon megtetszett a rémesen egyszerűnek tűnő (és annak is bizonyuló) búzalisztes tortilla, meg az a jó kis csípős, babos püré.
Nem lopom az időt, de a múltkor nem volt valami jó a bolti tortilla, ami azért nem is olcsó, olyan boltíze volt, nyilván már ácsorgott egy kicsit, gondoltam, legalább egyszer kipróbálom, mennyire macerás. Azért is tetszett a recept, mert nem kellett bele darált mókus, ilyesmi, egyszerűen liszt, olaj és víz, ez azért akad otthon általában. Annyival egyszerűbb az Andi receptjénél, hogy csak egyfajta liszt van benne (volt otthon még ilyen-olyan-amolyan, de direkt ki akartam próbálni csak finomliszttel, az egyszerűség nevében), és az arányai meg pont olyanok, mint a kelt tésztáimnak, csak nincs benne élesztő, szóval fél kiló liszt, 3 dl folyadék, itt víz, kicsi só, olaj, szóval nem kell mindig előrángatni a receptet, hogy most akkor 113 és fél gramm meg 78 csepp.

Tortilla hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt
- 5 evőkanál olívaolaj (napraforgó ment bele)
- fél teáskanál só
- 3 dl meleg víz


Ezeket két részletben az aprítóval összegyúrattam, kb. kétszer 15 mp alatt összeállt a tészta. Gyúródeszkára borítottam, kézzel kicsit átgyúrtam, kész is volt. Kellemes, lágy tészta, könnyű volt vele dolgozni. A gombóckámat beolajoztam, letakartam egy papírtörlővel + konyharuha kombival.

Indulhatott a babkrémprojekt.
Paradicsomos babpüré hozzávalói:
- 1 doboz vörösbab
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (helyette egy nagy sűrítettt paradicsomot használtam)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 chili (helyette mokkáskanálnyi török olajos paprikát használtam)
- (egy jó nagy evőkanál paprikakrém)
- 1 evőkanál barna cukor

- 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
- némi libazsír (vagy más), só

A szokásos eljárás, a libazsíron megpároltam a hagymát, átforgattam rajta az átnyomott fokhagymagerezdeket. Ráöntöttem a sűrített paradicsomot, adtam hozzá vizet, és beleraktam a fűszereket. Amikor felforrt, beleöntöttem az átmosott babot, és kis lángon, fedő alatt hagytam rotyogni az egészet.

Na, és ekkor végre volt időm átöltözni, kipakolni, elpakolni, a tészta pihent, a ragu  főtt.
Közben szűken letelt a fél óra, lehetett sütni a tortillákat. A cipómat szétszedtem kilenc kicsi gombóccá (elég nagy a palacsintasütőm!), egyesével nagyon vékony körlapokra kinyújtottam, alig kellett lisztezni, és tényleg nagyon gyorsan ment. Közben Rebeka beállt sütni, száraz, forró palacsintasütőben kétszer fordítva, egy-egy oldalát fél percig, hogy ne púposodjon, ne barnuljon. Pikk-pakk kész volt, és hála az olajmentességnek, nem is volt semmi bűz vele. Az egyes tortillák között papírral ki kell törölni az esetlegesen ott maradt maradványokat.

Most már csak az összerakás volt hátra, krumplinyomóval kicsit áttörtem a babot. A palacsintasütőbe most tettünk már egy pici vajat, arra egy tortillát, néhány kanál babpürét, sok reszelt sajtot, és rá még egy tortillát, mind a két oldalát pirosra sütöttük. Itt már figyelni kell, mert nagyon gyorsan elkészül, nehogy megégjen.

Bőven órán belül volt az egész, és nagyon finom volt, a bolti (egyébként szintén búzalisztes) versenyzővel nem is lehet összehasonlítani. A ragu meg valami fenséges.

Töltött tortilla után töltött zokni, főleg Dominak:




9 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádjuk, gyors és egyszerű
Ezek a szemek :)))

timus írta...

Örülök, hogy ilyen jól sikerült, és másnak is működőképesnek bizonyult a recept! :)

Pont azt figyeltem meg, ami te, ti. hogy ugyanaz, mint a pizzatészta, csak élesztő nélkül.
A csípős paradicsomos bab hideg időkre tartogatott kedvenc nálunk is.

Bea írta...

Én is csináltam már tortillát itt a blogon :) De az enyém nem volt ilyen szép, azóta nem is csináltam csak boltit. Nagyon szeretem az ilyen tortilla-quesadilla-fajita típusú kajákat, mert különleges és laktató. Ezt a változatot feltétlenül kipróbálom! Köszi a receptet.
Remélem Kóficka is kapott kóstolót, olyan esdeklően néz. :)

csincsilla írta...

bocs, Bea, hogy elfelejtettelek:( annyira rég volt... és hurrá, hogy megint valami, amit mind a hárman megcsináltunk már!
Kóficka nem tésztás, falusi:) nem kapott:)

Andi írta...

Meg főleg Borinak! :-)

Nagyon jól hangzik! A nem babkedvelők is megeszik az ilyet?

domi írta...

Köszi a Kóficot Domi

Bea írta...

Semmi baj Csincsilla, nem volt nagy szám a tortillám. :) Csak azért bátorkodtam jelezni, mert olyan ritkán csináljuk meg mindhárman ugyanazt, hogy gondoltam, szólok, hogy a tortilla kipipálva. :)

A falusi Kóficok nem esznek tésztát? Nahát, ha én ezt Vilmáéknak elmesélem. :)

Bea írta...

Egyébként nem is csodálom, hogy nem találtad meg a tortillámat, én voltam olyan balga, hogy a cimkék közé nem vettem fel a "tortilla" szót. Úgyhogy elnézést kérek, pótoltam. :)

Néha nekem is nagyon nehéz visszakeresni, hogy vajon szerepelt-e már az az étel, amit posztolni szándékozom, de ez is csak azt bizonyítja, hogy olyan mennyiségű recept gyűlt már össze a blogon, amire büszkék lehetünk. :)

Ági írta...

Nyakatokba lőcsöltem egy díjat megint, remélem nem kívántok el érte a pokolba. azért majd nézzétek meg, ha van kedvetek... :-)