Gábornak, mert mindig elfelejti.
Ez a diétás, zsiradékmentes változat.
Fogunk egy lábast. Beleöntünk fél bögre rizst, hozzáöntünk egy bögre (ha lehet, forró) vizet. Két-három csipet só is mehet utána. Fedő alatt, kis lángon forraljuk, közben néha megkeverjük. De tényleg csak néha, mert nem rizottót főzünk, nem akarjuk, hogy ragacsos legyen. A vége felé már nagyon figyelünk, nehogy lekapjon az alja. Az összes vizet fel fogja szívni. Ha már nincs alatta egyáltalán víz, és még mindig keménynek érzed, akkor mehet még bele egy kis víz (max. negyed bögrényi, de inkább kevesebb). Sajnos, rizsfajtánként változik, hogy pontosan mennyi víz kell hozzá. Ha már puhák a rizsszemek, akkor vedd le a tűzhelyről, tedd valahová félre, és takard le egy konyharuhával (a fedőt is hagyd rajta, azt takard le). Jót tesz neki, ha így áll még tíz percet, persze ha nagyon sürgős, ez a fázis kihagyható.
Kb. 10 perc a főzés, és 10 perc a pihentetés, és ez a fél bögrényi rizs kb. két étkezésre elég. Azt hiszem.
Lehet a végén egy kicsit színezni, megszórni apróra vágott petrezselyemzölddel, zellerlevéllel, kaporral, bármivel. Mindenesetre a petrezselyemzöldet a jó meleg, de már nem forró rizshez keverném hozzá, a zellerlevelet és a kaprot meg a forróhoz:). De ha összekevered vagy ezt vagy a leveleket a rizzsel, az sem baj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése