2012. április 24., kedd

Toszkán csirke, végre kerttel


A recept Alchritól származik, én még száz éve egy nőklapjás topikról mentettem le, most már a blogjában is olvashatjátok, itt. Szerintem isteni. Persze kicsit átalakítottam az eredetit, például egész feldarabolt csirkéből csináltam, nem filéből, és ezért kihagytam belőle a baconszalonnás figurát (mert hiába bőrtelenítettem az áldozatot, azért elég zsíros az még így is). Meg nagyon kevés tejszínt tettem csak bele, általában nem szeretem, ha túl sok van belőle egy ételben. Tulajdonképpen egy jó fűszeres paradicsomos szaftban úszkáló csirkéről van szó, ha eltaláljuk az ízesítést, akkor nagyon finom tud lenni.

Hozzávalók:
- 1 darab feldarabolt, lehetőség szerint bőrtelenített csirke (nálam ez olyan 1,3 kg lehetett)
- 4 doboz félliteres paradicsomsűrítmény
- jó sok fokhagymagerezd (8-10 vagy több)
- 1-2 evőkanál méz
- oregánó, kakukkfű, bazsalikom, őrölt csili, római kömény (frissen vagy szárítva)
- só, bors
- némi vaj
- 1-2 evőkanál morzsa

Egy tepsibe sütőpapírt terítettem, azt kivajaztam, kiraktam a csirkedarabokkal. Egy lábasban összeállítottam a paradicsommártást, kis vajon megpirítottam az átnyomott fokhagymát (mert akkor még volt fokhagymanyomóm), ráöntöttem a rengeteg paradicsomot, mézet, fűszereket, és alaposan kiforraltam. Nem kell a fűszerekkel takarékoskodni, ettől lesz valami íze az egésznek. Fedő nélkül hagytam vagy húsz percig főni, közben kicsit be is sűrűsödött. Aztán ráöntöttem az egészet a csirkére, megszórtam a prézlivel, és a sütőben folytatta a pályafutását olyan egy órán át, amíg késznek nem nyilvánítottam. Mi tk. tésztával ettük.
Nagyon energiatakarékos étel, még egy pörköltnél is egyszerűbb. Még akkor csináltam, amikor Rebeka hazajött pár napra, nekem nagyon bejött, de t. családtagjaim mintha nem lettek volna annyira oda érte (mint én). Lehet, hogy nokedlit kellett volna adni hozzá, vagy főtt tojást, azzal mindig el tudom őket varázsolni.

Na, és akkor végre a kert, ilyenkor mindig olyan gyönyörű, még teli van az ember tervekkel, még nem támadnak azok a borzalmas fehér szörnyetegek (amerikai szövőlepke?), még nincs aszály, még nem nőtt össze egy komplett és áthatolhatatlan dzsungellé, szóval csupa zöld ígéret:) Ja, és napról napra nő, mint a bolond.

Bemutatom nektek a tavalyról meghagyott petrezselyembokromat:) Mellette jobbra ismeretlen versenyzők, talán tépősaláta? Minden tavasszal próbálkozom, hogy rendszert vigyek a kiskertbe, de nem szokott összejönni. A vetőfüzetet nem vezetem rendesen, a kis botra szurkált zacsik sem jöttek be, szóval általában fogalmam sincs, mi nő. Balra a második ütemben ültetett újhagymák.


Balra fent az én édes kicsi cicám. Előtte snidling, az még egyáltalán ki sem bújt, tulajdonképpen sosem szokott kinőni, pedig nagyon szeretjük. Hátha az idén, csak lassúcska. Utána a zsálya, amiből kb. háromszázszor annyi van, mint amennyit felhasználok. Aztán a petrezselyem, ami gyönyörűen kikelt az idén, tegye is, mert rengeteg petrezselyem zöldjét használok. Aztán passz. A nagy leveles a tavalyi sóska, imádom, és nagyon szép most, közte meg spenót? Ki tudja.


Az idősebb újhagymaültetvény.  Igyekezni kell, egy hét, és jön a helyére a paradicsom.



A cserépben a menta, sült csirke hasában fogja végezni.


 Ilyen szép a tavalyi sóska. Tőle balra fogalmam sincs, hogy mi van. Saláta? Nem emlékszem.


Zsenge petrezselyem.


Még egy kis sóska.


Meg egy kóborló állat:



5 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szeretem a kerteteket és nagyon irigykedem a veteményesedre!

A kaja tök jó, ki kell próbálnom.

Bea írta...

Ó, nekem ez így pont jó lenne, tésztával. Mondjuk most azonnal, így este 10 felé. :)

A kerted miatt én is irigykedem, én soha nem lennék képes bíbelődni vele, akármennyire is szeretnék veteményest, saját konyhakertet.

gionetta írta...

Kedves kis kert! A cserepes menta jó ötlet, ültetek is egyet holnap. Nekem is szép már a borsó, kel a krumpli, de hideg van. Igaz esett, viszont most már kellene a napocska, mert nem lesz szamócánk. A pipi is csábító! :-)

csincsilla írta...

Bea, icipici kerttel icipici bíbelődés van:) el kellett ültetni, aztán csak nézem:) gyomlálás még nem is volt az idén:)
gionetta, jézus, mekkora kerted lehet, ha van benne krumpli meg borsó, atyavilág, az biztosan nem két négyzetméter:)

gionetta írta...

Hmmm, van 20-30 m2. Kicsike kert, de okos felosztással sok mindent lehet beletenni. Ezt sem kell sokat gyomlálni, kapálni. De egész nyáron ki lehet rohanni valami finomért és összedobni az ebédet. Garantáltan vegyszermentes és friss. Meg igazi felüdülés. Nagyon élvezem. Lehetne nagyobb is. Nektek is sok örömöt a kertetekben!