2009. július 28., kedd

Gombás töltött cukkini

Szombaton anyuékkal és tesómmal közösen készítettünk egy jó nagy adag csalamádét, méghozzá egy számomra újdonságot, amit még Balatonon tanultam a házinéninktől. Ez majd egy külön bejegyzés lesz a későbbiek folyamán.

A lényeg az, hogy utána Mazsolinóval közösen megalkottuk a család aznapi ebédjét. Tesóm jó előre kinézte egy szakácskönyvből, aztán többszöri átolvasás után saját felelősségünkre módosítottunk a recepten. Én most azt a változatot írom le, amit mi főztünk-sütöttünk.

Hozzávalók: (5-6 személyre:) ):
- 5 db cukkini
- 60 dkg darált hús
- 30 dkg fűszeres felvágott, sonka (esetünkben veronai sonka volt)
- 1 nagy fej hagyma
- 30 dkg gomba
- 1 kis doboz paradicsompüré vagy 2 paradicsom apró kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- olaj
- só, bors
- tejföl
- sajt

A megmosott cukkiniket hosszában kettévágjuk, két végétől megszabadítjuk. Közepüket kanállal kikaparjuk, "csónakokat" gyártunk belőle. A kikapart részekből kiválogatunk lehetőleg minél több, mag nélküli cukkinibelet és félretesszük. A cukkiniket sütőpapírral takart tepsibe fektetjük.

Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, rádobjuk az áttört fokhagymát, majd a darált húst. Ezt megpirítjuk, aztán amikor a hús kifehéredett, beleszórjuk a megtisztított, feldarabolt gombát, a cukkinidarabkákat, sózzuk-borsozzuk. Fedő alatt, közepes lángon főzzük. Amikor egy kis levet ereszt, belekeverjük a paradicsompürét (vagy a paradicsomot) és ezzel együtt kevergetjük.
Amikor már minden majdnem megpuhult, beledobjuk a kis kockára vágott sonkát és addig főzzük, amíg sűrű szószt kapunk. A felaprózott friss petrezselymet már akkor keverjük bele, amikor levettük a lábast a tűzről.
A szósszal megtöltjük a félbevágott cukkiniket, tetejükre reszelt sajttal elkevert tejfölt kenünk vékonyan.
Előmelegített sütőben (200 fok, vagy légkeveréssel 180 fok) kb. 30 percig sütjük, amíg a cukkini megpuhul.
Nagyon finom volt, az utolsó darabig elfogyott. Apukám javaslatára anyu és Mazsolinó megkóstolta pirítóssal is, azt mondták úgy még jobb! Imi szerint padlizsánnal is ki lehetne próbálni.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Nekem is a padlizsán jutott még eszembe! :-)

Szóval baromi jól néz ki, már megint nem tudom, hova kapkodjak! :-) Ki fogom próbálni mindenképpen!

Andi írta...

Tesókád hozzájárult, hogy gomba legyen a töltelékben?

Bea írta...

Sőt, ő pucolta és vágta fel a gombát! :) Látom rajta a fejlődést, régen a cukkinit sem ette volna meg.

Éva írta...

Jól néz ki!!! Éppen itt áll egy hatalmas cukkini hajó... megpróbálom én is megcsinálni a fenti módon de lehet hogy a gombát kihagyom mert félek, hogy az egészet nekem kell megenni.... ala Andi, rizst teszek bele..a biztonság kedvéért!!!

csincsilla írta...

ezt is fel kéne venni az Andi töltött csodák című sorozatában, nagyon finom lehetett.

Mazsolino írta...

Nos, nehezményezem, hogy még a címben is eltértél az ételtől. Ugyanis az ZUCHINIT ír!!! :))
Nekem jöhet padlizsánnak, rizzsel is, de mindenképpen ajánlatos megkóstolni így is, egy kis pirítóssal meg mennyei! :)
Köszönöm Tesómnak, hogy elfogadta a felkérésemet. :)

Mazsolino írta...

Ja, alakulok, mint púpos gyerek a prés alatt! :)