2009. július 8., szerda

Rakott tök, Andi-módra


Már hosszú ideje nézem és tervezem az Andi mindenféle töltött zöldségeit (íme egy kis ízelítő: töltött padlizsán, töltött karalábé, töltött patiszon, töltött cukkíni, töltött tök 1., töltött tök 2., töltött tök 3.), de csak most jutottam el hozzá. A lusták jutalma a kiforrott és leegyszerűsített recept, szóval alapvetően a töltött tök 3. remekműből dolgoztam:) És aztán az utolsó pillanatban meggondoltam magamat, és mindenféle okos megfontolások miatt mégsem a töltött, hanem a rakott változat mellett döntöttem, és nem bántam meg. Annyira finom lett, hogy még Tomacica is kétpofára eszi (az állataink alapvetően még a répareszeléket is kikotorgatják mint ehetetlent), sőt, egy kedves kétlábú családtagom is (aki eddig nagyívben kikerült minden tökös-kapros ételt), nagyon finomnak minősítette. Nagyon könnyű nyári étel, alig van benne zsiradék, nem kell hozzá sok tejföl, mégis finom és szaftos a sok töktől, és nagyon jóízű a paradicsomos-fokhagymás húsos ragu. Azt nem mondanám, hogy öt perc alatt elkészül, és nem kell utána mosogatni, de kb. óra alatt elkészül egy hatalmas tepsinyi adag, amit még mi is több napig eszünk. Tehát:
Hozzávalók:
- 1 szép nagy tök
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 8 cikk fokhagyma
- 1 evőkanál libazsír
- 50 dkg darált hús
- 2,5 dl sűrített paradicsom (ha nincs az embernek házi paradicsomleve)
- 1 bögre rizs
- 4 dl tejföl
- 1 jó nagy csokor kapor
- (maradék tökfőzelék)
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors

A tököt meghámoztam, kisebb kockákra vágtam, és forró, sós vízben félpuhára főztem, és jól lecsepegtettem.
Közben elkészítettem a húsos ragut: a vöröshagymát felkockáztam, és megsózva a kanálnyi libazsíron megpároltam. Ha megpuhult, belenyomtam a rengeteg fokhagymát, és összeforrósítottam az egészet. Mehetett rá a darált hús, szép fehérre átsütöttem. Ekkor felöntöttem kb. egy bögrényi vízzel, és ráöntöttem a sűrített paradicsomot. Hozzáadtam a rizst, és kicsi lángon fedő alatt puhára pároltam (figyelni kell, és ha kívánja, akkor kell még hozzá egy kis vizet adni). A végén sóztam, borsoztam.
A legnagyobb magasfalú tepsimet (gáztepsi) kivajaztam, beleszórtam a lecsöpögtetett tökkockákat, erre rákentem a ragut. Volt még egy nagy doboznyi tökfőzelékem (úgy csinálom, hogy kis vöröshagymát megpárolok, rádobom a gyalult tököt, kaprot, és a végén egy kis liszttel behabarom, tejfölt csak akkor adok hozzá, amikor esszük, és így akár egy hétig is eláll a hűtőben), na, szóval a főzeléket összekevertem a tejföllel, némi finomra vágott kaporral, és ezt kentem az egész tetejére (főzelék nélkül is működik:)). Meg megszórtam vastagon reszelt sajttal. Mehetett a forró sütőbe egy fél órára, amíg szép piros lett a teteje.

1 megjegyzés:

Andi írta...

Tényleg nagyon finom volt!