2009. július 24., péntek

Gyümölcsös palacsintatorony

A zöldbableves után ez a csúsztatott palacsinta volt a második fogás a szüleimnél. Nem tudom, milyen lehetett frissen, mi már kihűlt állapotában ettük, de még így is olyan laktató volt, hogy én csak egy vékony szeletet tudtam leküzdeni.

Ha jól tudom, apu és Mazsolino készítette közösen. Volt néhány hiányosság a recepthez képest és mivel apu életében először sütött ilyenfajta palacsintát, az első pár darab nem sikerült nagyon jól, de ezt természetesen elnéztük neki. :) Első olvasásra nem tűnik túl egyszerűnek a recept.
Az összhatás: nem könnyű, de annál finomabb, különleges ízű desszert.

Hozzávalók a töltelékhez:
700 g vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, szeder, áfonya),
100 g áfonyaöntet /-dzsem,
2 ek. étkezési keményítő,
100 g hámozott és darált mandula,
100 g porcukor + a szóráshoz

A töltelékhez a gyümölcsöket megtisztítjuk, 100 g-ot félreteszünk a díszítéshez. Az áfonyaöntetet /-dzsemet lábaskába öntjük, felforraljuk 1 dl vízzel, beleszórjuk a gyümölcsöket, 2-3 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük további 1 dl vízben, a gyümölcshöz adjuk, sűrűsödésig forraljuk (1 perc), hagyjuk langyosra kihűlni. A mandulát összekeverjük a porcukorral.

Hozzávalók a csúsztatott palacsintához:
2,5 dl tej,

2,5 dl tejszín,
1 citrom reszelt héja,
8 tojás,
100 g lágy vaj / margarin + a sütéshez,
80 g porcukor,
200 g rétes-/fogós liszt,
1 csipet só,
5 tasak vaníliás cukor ( 50 g)

A palacsintához a tejet és a tejszínt összeöntjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, végül a tejszínes tejjel váltakozva beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Lefedjük, 15 percet pihentetjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként beleszórt vaníliás cukorral tömör habbá verjük, és több részletben beleforgatjuk a palacsintamasszába.

Mindent – egy hőálló, lapos tálat is – a kezünk ügyébe készítünk. Mogyorónyi vajjal/margarinnal felforrósítunk egy 20-22 cm átmérőjű teflonserpenyőt, aztán visszakapcsolunk takarékra (könnyen megég a palacsintában lévő cukor).

A serpenyőbe öntünk-forgatunk 1,5 kis merőkanál masszát, és addig sütjük, amíg az alja aranysárgára pirul, a teteje azonban rezgős marad (2,5-3 perc). Tortalapáttal fellazítjuk a palacsinta szegélyét, kissé megrázzuk, majd óvatosan a tálra csúsztatjuk úgy, hogy rezgős oldal legyen felül.

Amíg a következő palacsinta sül, az előző tetejét megszórjuk 1-1,5 ek. cukros mandulával, és elsimítunk rajta 2 nagyobb evőkanál gyümölcskrémet – amíg a hozzávalók el nem fogynak (10-12 darab lesz belőle). Az utolsó palacsintát sült oldalával felfelé borítjuk a torony tetejére, és nem szórjuk-kenjük meg semmivel.

Tálalás előtt a palacsintatortát 180 ºC-os sütőben átforrósítjuk (15-18 perc). Tetejét megszórjuk porcukorral, közepére halmozzuk a félretett gyümölcsöt.

5 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Ha Tesóm megengedi, picit kiegészíteném a dolgot azzal, amiben mi eltértünk a recepttől:
-lövésem sincs, miért, de apa kihagyta egy az egyben az áfonydzsemet
-kihagytuk a porcukros mandulás részt (mandula miatt)
-díszítés nem került a tetejére - olyan volt az illataaaaaaaaaaaaaa meg a kinézeteeeeeeeeeeeeeee, hogy kit érdekelnek a bóbiták???? :)
-apa - saját döntése alapján - nem étkezési keményítőt, hanem tortazselét tett az öntetbe.
Ajánlom mindenkinek, tök fincsa! :)

Andi írta...

Hát ez baromi jól néz ki, teljesen biztos, hogy elő fogom adni itthon én is, de megvárom vele Mazsi hazatértét, mert elég durvának tűnik, pont olyannak, ami kikészítene kettőnket! :-)

Andi írta...

Apukátok nagyon ügyes! :-)

Mazsolino írta...

Igen, ezt tudjuk! :)

csincsilla írta...

már megint a Bea-apuka (és -testvérke)-féle csodasüti! csak irigykedni tudok, fantasztikusan néz ki!