2009. július 27., hétfő

Gyümölcsös tiramisutorta

Már megint szülinap. És már megint torta. Túrótorta lett rendelve, de azt már kicsit unom, ez lett helyette. A dizájn ugyanaz, belül teljesen más.
Ízbolygónál láttam hasonló receptet, ez egy átdolgozott kiadás.
Hozzávalók:
- 1 guriga győri zabpelyhes keksz (215 gramm)
- 8 dkg vaj
- 20 darab babapiskóta
- 2 dl cukros tej
- 750 gramm mascarpone
- 200 gramm joghurt
- 4 gramm zselatin
- 2 citrom leve
- 100 gramm porcukor (vagy több, ízlés szerint)
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó tortazselé
- gyümölcs (belül meggy volt, a tetején pedig ribizli és szeder)

A kekszet morzsásítottam (robotgép), és összekevertem a megolvasztott vajjal. Egy nagyobb kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, és erre rákentem a kekszes masszát.
A cukros tejet meglangyosítottam, és 10 babapiskótát belemártottam, és kiraktam vele a tortaforma alját (szóval rápakoltam a kekszes alapra). Nem fedi le persze, valahogy szép egyenletesen el kell rendezni.
Jöhetett a krém. Egy jóóó nagy tálban összekevertem a mascarponét a joghurttal (a savanykás joghurt kicsit könnyít a nehéz mascarponén), a porcukorral, a két citrom levével és a kemény habbá vert tejszínnel. A 4 gramm zselatinomat olyan 2 dl vízbe beáztattam, öt perc múlva forrási melegítve felolvasztottam. Óvatosan és alaposan összekevertem a mascarponekrémmel. Ettől fogva már gyorsan kell dolgozni.
A krém felét rákentem a piskótákra, rászórtam olyan 25 dekányi fagyasztott meggyet (fagyasztva, nem olvasztottam fel). Jöhetett rá a következő 10 tejbe mártott babapiskóta, meg a maradék krém.
A tetejét megszórtam friss szederrel és fagyasztott ribizlivel (szintén fagyosan raktam rá), és leöntöttem egy zacskó tortazselével.


Egy napig a hűtőbe száműztem a tortát, másnap estére nagyon finoman összeértek az ízei. És még csak nem is kanalas volt.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de gyönyörű! Még a végén rá fogsz vennni, hogy túrótortát "süssek". :-)

Egyszer csináltam egy Stahl-féle tiramisu tortát, aminek ilyen kekszes alapja volt, de az nem nyerte el a tetszésemet, igaz, nem is kellett a kekszeket betakarni cukros tejbe áztatott babapiskótával. Akkor, ha jól emlékszem, az volt vele a bajom, hogy száraz és kemény, szeletelhetetlenül kemény. A tied nem úgy néz ki! Gratula neked is és a szülinaposnak is! :-)

Bea írta...

Szerintem sokkal jobb választás volt ez, mint a túrótorta. Bár lehet, hogy csak azért mondom, mert én nem annyira szeretem a túrót.. Mindenesetre ez nagyon nyami! :)
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Mazsolino írta...

Én szeretem a túrót, túrótortát. De azt hiszem, ezt is szeretném. :) Nagyon fajintosan nééz ám ki! :)

Finnmálna írta...

Én is szeretem a túrótortát, főleg anyuét, de ez kenterbe verte... Én rosszullétig ettem magam. Nem is egyszer. :) Majdnem olyan jó, mint a banános-karamellás :P

Andi írta...

És a szépségben is vetekszik azzal! Rebeka, te fényképezted?

Finnmálna írta...

Igen, igen :)

Andi írta...

Látod? Azonnal rájöttem! :-)