2009. július 1., szerda

Rántott húsos-pirított kenyérkockás saláta


Ilyenkor fizetés előtti utolsó napokban azt csinálja az ember lánya (vagy "a lehető legtipikusabb egyedülnevelő" :-)), hogy körülnéz a hűtőjében. Egyrészt azért, hogy ne kelljen vásárolni, másrészt pedig azért, mert képtelen bármit is kidobni, és a (kicsit) lejárt, vagy majdnem lejárt szavatosságú sonkákat, sajtokat, amiket a kedves gyermeknek tárazott be, de annak elkerülte a figyelmét valahogy (talán mert nem elkészített szendvicsben látta), nos ezeket el kell használnia. A fonnyadó zöldségeket is el kell valahogy adnia otthon, tehát a hűtőben talált dolgokat gusztusosan felaprítva, illatos zöldfűszeres öntettel leöntve feltálalja.

Az ilyen "lehető legtipikusabb egyedülnevelő" hűtőjében a következők voltak: egy bontott üveg Cserszegi fűszeres, egy darab Gouda sajt, 2 szelet (07.01-ig jó) sonka, egy zacskó kisnánai fejessaláta, egy fél fonnyadozó kígyóuborka, rengeteg paradicsom, köztük egy fonnyadt, egy foltos, és még pár szelet rántott hús. Kérdezhetnénk, hogy a rántott hús mit keres a hónap végén a hűtőben, de mindjárt kimagyarázom: tegnap színházban voltam Micikével és még indulás előtt gyors kényszermegoldásként sütöttem pár szelet (előzőleg pár órára fokhagymás tejbe beáztatott) pulykamellet, azt talán felismeri a gyermek is és megeszi, ha egyedül kell feltalálnia magát saját otthonában.


Ilyen hosszú bevezető után a már unalomig ismert salátámat vázolom fel ismét: 3 nagyobb paradicsomot, egy fél kígyóuborkát, egy TV paprikát és kábé 20 salátalevelet alaposan megmostam, amit kellett megpucoltam, vagy épp leszárítottam, a rossz részeket kivágtam, és mindezeket elég apróra vágva egy tálba szórtam és jól összekevertem. Se újhagymát, se lilahagymát nem találtam, de sebaj, mert van snidling az erkélyen...

Az öntethez egy evőkanál olivaolajat összekevertem kábé 2 deci tejföllel és 2-3 kanál tejszínnel, majd sóztam, borsoztam és beleszórtam egy csokor petrezselyem, egy csokor snidling és pár levélke bazsalikom felaprított egyvelegét. Fokhagymát nem tettem bele, mert az ugye volt a rántott hús páclevében, meg mert holnap ezt vinném ebédre magamnak a munkahelyre, ha marad.


Ezután a fűszeres tejfölös öntetből áttettem egy adagra valót egy tálkába, hozzátettem a felaprított zöldségekből egy emberes adagot, belekevertem még a felaprított (majdnem lejárt) 2 szelet sonkát, egy kis darab apró kockákra vágott sajtot és egy kisebb szelet felkockázott rántott húst is. A legvégén kenyérpirítóban megpirítottam 2 szelet kenyeret, és feldarabolva a saláta tetejére szórtam. Ha időben megtaláltam volna a fényképezőgépet (ami persze ott volt, ahol szokott lenni), akkor a fotózáshoz ezekre a szép pirítósszeletekre halmoztam volna a salátát. Amikor már félig megettem, akkor találtam meg a gépet, ezért ilyen madárlátta a salátám.

Így is jól néz ki szerintem és nagyon-nagyon finom volt. A legutóbb készített hasonló salátámtól még Ferenk is el volt ájulva, na de ez annál sokkal finomabb lett! El tudjátok képzelni!?

[A színház pedig a következő volt: A június 22. és július 3. közötti kéthetes időszakban öt előadást láthatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében, ebből kiemelkedik a Szép Róza - A hét asszonya című előadás, a vendégjátéknak azért örülünk nagyon, mert csupán néhányszor ment a Nemzeti Színház egy pici, eldugott színpadán, és már féltünk, hogy őszig kell várnunk, hogy lássuk, hogyan bújik Csákányi Eszter hat asszony bőrébe a Parti Nagy Lajos A fagyott kutya lába és A hullámzó Balaton című köteteinek novelláiból gyúrt monodrámában. A színésznőnek hat nőt kell megjelenítenie gyors átöltözésekkel. Az asszonyok között van sikeres üzletasszony, kézimunka-előrajzoló, fürdős jegyszedőnő, leszbikus fényképésznő, villamosvezetőnő, még színésznő is, akik mind egy presszó sarkában mesélik tragikomikus élettörténeteiket. A darabot Anger Zsolt, a tavalyi Filmszemle közönségdíjas A nyomozó-jának morc boncmestere rendezte. Június 30-án játsszák.

Kedvencem a villamosvezetőnő volt, ezt feltétlen olvassa el, akinek van ideje, a 153-as fejezetben, mert nagyon vicces! (Ha valaki el akarná olvasni, http://www.startlap.hu/web/?q=%22A+fagyott+kutya+l%C3%A1ba%22 letölthető, az utolsó előtti címszónál.) Innen szedtem a "lehető legtipikusabb egyedülnevelő" kifejezést, s mennyire jellemző, hogy ennek az egyedülálló villamosvezetőnőnek Richárdka nevű gyermeke van. :-) Bocsánat!]

14 megjegyzés:

mazsolla írta...

degusztaaaaa!! Evivel mi is ilyesmit szoktunk vacsorara csinalni! Eppen ami a hutonkben van, es konnyu es fini :)

Andi írta...

Majd muti meg ti is! :-)

mazsolla írta...

lehet mar holnap fennlesz!;)

viki írta...

nagyon jóóól néz ki!!! nyamiii!

Hedvig írta...

Jaj, Andi, ez tényleg szép és nagyon finom is lehet. Nálunk az ilyen "penészmentő" kaja a pizza, a pörkölttől a zöldségmaradványokig mindent rászórok, és sok sajttal elfogy.

Jó nektek, hogy ilyen szupi előadásokra mehettek. Élőben üthet az a csavaros szöveg...

csincsilla írta...

csendesen merengek, hogy nálatok, legtipikusabb egyedülnevelőknél vajon mi lehet a vacsi hónap elején?

Andi írta...

Köszi Viki!

Hédi, nagyon jó volt Csákányi Eszterrel, iszonyú jól adta elő MINISZOKNYÁBAN! A pizza is jó ötlet, nem is tudom, miért nem jutott eszembe...

Csincsilla, hát mi más, mint LIBAAAA meg KACSAAAAAA!?!?

zokni írta...

...és ha még ezt sem enné meg a gyerek, akkor sincs minden veszve! A maradványokat szépen becsomagoljuk, röpke időre a mélyhűtőbe tesszük (mondjuk ez egy éjszaka kb.8 óra 4-es fokozaton bőven elég), majd reggel berakjuk a kosárkánkba, azt az autóba, elvisszük a dógiba, ott ismét mélyhűtőbe rakjuk (pontosan 8 órára, nem több, egy picivel kevesebb lehet), írunk egy üzenetet: KUTYKAJA A HŰTŐBEN címmel. A címzett boldog, 7 óra és 32 perc elteltével küldünk egy írásosfigyelmeztetést (szóban is lehet), hogy el ne felejtse hazavinni. A címzett a boldogságtól a föld felett 10 centivel jár(és persze mehet haza, ennek is örül).Hazaérve lábosba rakja, 2-es fokozaton ( kis lángon) átrottyantja, ha ez megtörtént leveszi, nagy levegőt vesz többször és fújkálja addig míg ehető nem lesz, hogy a kedvenc szája meg ne égjen. Közben nyugtató, szelid szavakat, simogatásokat ad a koldulónak aki körülötte legyeskedik ( télen egyszerűbb, a fújás kimarad és a kaja is az udvaron).Ezután tálalja, majd menekül, hogy az éhező (aki már ilyenkor nem az)még csak véletlenül se nézze szalvétának.

csincsilla írta...

az andi már megint megette szegény kis zokni vacsoráját???

Andi írta...

Igen (pirul)!

Zokni, hogy te milyen jól írsz! :-) Szinte előttem van az egész jelenet elejétől végéig! :-)

Andi írta...

És jut eszembe, KUTYKAJ A HŰTŐBEN! (de csak egy picike adag)

zokni írta...

Vaúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú és megintcsak vaúúúúúúúúúúúúúúúúúú, nyalnyalnyalnyal!!!!!

Bea írta...

Hű de finom lehetett! Ez az igazi pasis saláta (ahogy Hédi mondaná, pasikaja), mert van benne hús is! :) Nekem mondjuk nem jutott volna eszembe rántott húst rakni a salátába, de így, hogy látom is róla a képet, biztos kipróbálom!

Hedvig írta...

Andi, tesómmal kitaláltunk egy játékot, nézz be hozzánk.