2009. július 20., hétfő

Brokkolis tészta 2.

Soha nem szerettem a sütőben sült tésztákat. Legalábbis addig, amíg Andi fel nem rakta a blogba a sült csirkemellel készült rakott tésztát. Én is épp maradék sült húshoz kerestem akkoriban receptet és gondoltam, egye fene, kipróbálom, annyira rossz nem lehet. Azóta az egyik kedvencem, de nem csak nekem. :) Van egy-két ember, aki amióta megkóstolta, megkért, hogy ha ezt készítem, egy adaggal többet számoljak, mert szívesen átjön és segít elpusztítani.
Szóval azóta újra kellett gondolnom a viszonyomat a sült tésztákkal.

Most hétvégén, nyaralások után, kevés pénzzel ellátva, a mélyhűtőben guberáltam és gondolkodtam, hogy az itthon lévő alkatrészekből (néhány mélyhűtött zöldség, 1 db bagett, gesztenyepüré-massza, mélyhűtött tojásfehérje, jégkockák és hasonló dolgok) mit is lehetne csinálni. Kezembe akadt egy kis csomag bontott brokkoli és gyorsan kerestem a Mindmegettén egy tésztás receptet. Találtam is, de az túl egyszerűnek és száraznak tűnt nekem, ezért összevegyítettem a már említett "rakott tészta sült csirkemellel" című recepttel. És a végeredmény nem lett rossz. :)

Tehát: a brokkolirózsákat feltettem vegetás vízben főni, ezzel egyidőben a tészta vizét is forralni kezdtem. Sajnos csak spagettitészta volt itthon, pedig szívesen ettem volna mondjuk rövidcsővel, vagy orsótésztával.
Az eredeti recept szalonnát ír, de én inkább a jó kis vépi házisonkából vágtam 4-5 szeletet. Apróra felkockáztam, zsírjára sütöttem és pirítottam még egy kicsit. Mivel kevés zsírja lett, öntöttem alá egy pici olajat és rádobtam egy fejnyi, félkarikára vágott hagymát. Fedő alatt pároltam egy picit.
Amint a brokkoli megfőtt, leszűrtem és összekevertem a sonkás-szalonnás hagymával, majd rákanalaztam 4 evőkanálnyi tejfölt és az egészet összeforraltam.



Amíg a tészta főtt, besamel mártást készítettem 3 dl tejből, 1 evőkanál lisztből, 1 teáskanálnyi vajból. Szerecsendióval, borssal és sóval ízesítettem.
A tésztát végül összekevertem a brokkolis szósszal, az egészet áttettem egy tűzálló tálba, ráöntöttem a besamel mártást, megszórtam reszelt sajttal és előmelegített, sütőben kb. 160 fokon 10 percig sütöttem, amíg a sajt ráolvadt a tetejére és megpirult.

Az egész ebédkészítés előkészülettel, mosogatással együtt nem volt több 1 óránál.
Kicsit sótlan lett, a házi füstölt sonka miatt nem mertem nagyon sózni. Imi azt mondta, legközelebb megkóstolná brokkoli helyett gombával, nekem még a fokhagyma íze is hiányzott belőle.

21 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Micsoda újítás, kérem szépen! :) Gusztán néz ki, bár én is szívesen látnék kevesebb brokkolit. :)
És ki a potyaevő? Csak nem a Pöcö Baba? :)

Bea írta...

Akkor te is inkább gombával kóstolnád meg? :P

Nagyon jól kitaláltad, ki az egyik potyázós. A másik pedig a Dessewffy 13-ban lakik. :)

Mazsolino írta...

Hát, lehet, hogy inkább gombával! :) A nyaraláson többször is ettem gombát ám! :) A lényeg, hogy ne legyen intenzív az íze, kinézete! :)) Vagy gombával és brokkolival, fele-fele arányban! A hagyma jöhet! :)
Rögtön tudtam, hogy kire kell még gondolnom a Vécsey utcai csávón kívül! :)

Hedvig írta...

Kedves Hölgyek, már épp méltatlankodni akartam, hogy hanyagolják mostanában az ötletadást az olvasóközönségnek! Nincs ám szabi! Ez a tészta meg nagyon jól néz ki! Andi eltűnt a térképről?

Marcsi írta...

Bea hálás vagyok a sok gyönyörűség miatt amit készítesz :) Andi és Csincsilla panaszkönyvébe pedig ezennel beírtam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Bea írta...

Hű, tesókám, te is öregszel! Még a végén gombát eszel gombával! :)

Igenis, kedves Hédi, igyekszünk összekapni magunkat. :) Azt hiszem, Andi nyaralni ment a héten Csopakra, de ha valóban így van, most én fogom "letolni" őt, hogy szó nélkül eltűnt. Andi, a saját érdekedben jelentkezz!
Én Csincsillát is hiányolom. Hol vagy Csincsilla?

Marcsi írta...

Andi nem nyaral... a saját szememmel láttam ma dolgozni....

Marcsi írta...

Andi nem nyaral... a saját szememmel láttam ma dolgozni....

Bea írta...

Akkor Andi rejtélyesen eltűnt...

Marcsi, nagyon szívesen, tesómmal épp most beszéljük meg, hogy mivel tudnánk még meglepni Titeket. :) Nagy a kihívás, Andi és Csincsilla már nagyon sok mindent megcsinált.

Mazsolino írta...

Kedves Tesókám, esélytelen, hogy én gombát gombával egyek! :) De örülök, ha végre több félét eszek meg, mint eddig. :)
HÁROM új kaját néztem ki, csak erre a hétre, remélem mind meglesz, és jól sikerül! Főleg a szombati közös főzésünk, Nagytesóm! :)
Ha a holnapiból marad, akkor este átvinnék belőle kocsival - dupla élvezet lenne számomra. :))

Mazsolino írta...

Szeretném megkérdezni az okosabbakat, hogy mi a szösz az a turbolya???

Andi írta...

Bocsánat, itt vagyok! Még egy kis türelmet kérek, alkotói válságban vagyok! :-) Beára nagyon büszke vagyok, hogy ilyen szépen helyettesít! Köszi :-))

Andi írta...

És nagyon tetszik ez a tészta, sőt már akartam kommentelni Imi tésztájához is, mert egyik kolléganőm elkapott nemrégiben, hogy megcsinálta és annyira finom lett, köszöni a receptet! :-)

csincsilla írta...

azért addig nincs baj, amíg ilyen jóképű sonkák húzódnak meg a hátsó polcon:) jól hangzik a tészta is nagyon! jó kis könnyű nyári vacsi.

csincsilla írta...

ja, és a turbolya egy fűszernövény, kicsit hasonlít a petrezselyemre, a kinézete. ha beírod a gugliba, akkor rengeteget olvashatsz róla:) én még sosem használtam.

Andi írta...

én sem, de ha van valakinek, szívesen kipróbálom! :-)

Mazsolino írta...

Köszi a választ!! Egyik receptben olvastam tegnap, és annyit láttam, hogy petrezselyem szerű növényzet figyel a kaja tetején, de életemben nem hallottam róla... Köszi!

Hedvig írta...

Éljen! Andi megvan!

Andi írta...

Pirul... :-)

Bea írta...

Szívesen, a kolléganőnek! :)

Carlo_Cazo írta...

LIKE Brokkolis tészta! :)