2009. július 14., kedd

Meggybefőtt, meggylekvár és rumos meggy

Balatoni nyaralásunk előtt napokig csak meggyel találkoztunk a konyhában. Na jó, meg frankfurti levessel és paprikás csirkével, amit előre megfőztem, hogy a munkás napon csak melegíteni kelljen.

Anyukám 10 kiló gyümölcsöt szerzett be nekem az újpesti piacon. Elég nagy szemű, szép meggy volt, el is határoztam, hogy befőttnek is elteszek belőle. Mivel csak három nagyobb üvegem volt itthon, ezeket mind megtöltöttem meggyel.

Anditól tanult módon 1 liter vízhez 30 dkg cukrot adtam, ez lett a szirup. Persze sok lett 3 üveghez, de én mint tapasztalatlan ember, nem tudtam megtippelni, mennyi kellene hozzá. Mire Mazsolino átért hozzánk, hogy segítsen a meggylekvár elkészítésében, már a nedves dunsztban gyöngyöztek a befőttek.

Tesókám megint nagyon lelkes volt és nagy segítség. Mosta, magozta, szárazta a maradék meggyet, ami végül tisztítás után 7,5 kg lett. Kb. 2,5 kg cukorral szórtam meg.

Lassú tűzön felforraltam, közben a habot folyamatosan szűrtem le róla. A végén zselésítőt kevertem bele és az egészet merülőmixerrel pépesítettem és tovább főztem. Nem tudom meddig kellett volna még főznöm (összesen majdnem 2 órát főtt), vagy esetleg a zselésítő lett kevés bele (4 csomaggal raktam bele, sajnos csak ennyi volt itthon és egy csomagot 1,5 kiló gyümölcshöz ír), de nekem a végeredmény így 10 nap után is elég hígnak tűnik.

Andi pont ma mondta, hogy büszke rám, amiért én is elkezdtem a befőzéseket, de szegény még nem is kóstolta, mit kotyvasztottunk mi ketten Mazsolinóval. :)

Amint elkészült a lekvár, azonnal üvegekbe töltöttük és a fejreállítós módszerrel csírátlanítottuk. Amíg Balatonon voltam, addig dunsztolódtak sok réteg takaró között. 23 üveg lett összesen, ebből már néhányat elajándékoztam. :)

Itt szeretnék közzétenni egy hirdetést: akinek van felesleges lekvárosüvege, szeretettel várom! Anyukám hétvégére baracklekvár befőzést tervez!
Ha már anyunál tartunk: ő pedig elkészítette a hagyományos rumos meggyét. A recept nagyon egyszerű, a végeredmény annál finomabb: a jól kimosott, kifertőtlenített üvegeket megtöltjük meggyel, majd megszórjuk kb. 6 evőkanál kristálycukorral és felöntjük félig-háromnegyedig rummal.
Mire hozzám kerültek az üvegek, már tele voltak lével, mert ahogy a cukor oldódik, a meggy is enged a levéből.
Lúdláb tortába és kókuszgolyóba elmaradhatatlan hozzávaló.
Íme Andi kérdésére a válasz:

Sajnos elég keskeny a kamrám, ezért csak részleteket tudtam fotózni. Ugye látod a lekvárok közt a tieidet, Andi? :)

14 megjegyzés:

Andi írta...

Hát ez fantasztikus! Hihetetlenül gyönyörűek lettek a befőttek, lekvárok, gratulálok! Nem semmi munka van itt kérem szépen! :-) Teljesen le vagyok maradva tőletek! :-(

Üveg van, még nagy is, ha esetleg valami eszedbe jutna, szívesen adok! Örülök, hogy sikerült megfertőzni téged is ezzel a befőzősdivel! :-)

Hol fogod tárolni, a kamrádban? Azt is szépen fel kéne díszíteni ezeknek a gyönyörű lekvároknak.

Andi írta...

Meggylekvárt még sosem tettem el, de majd Csincsilla megmondja, hogy miért lett híg, vagy hogy besűrűsödhet-e még.

Én egyszer jártam így eperrel, hogy esős időszak után szedtük és nem tudtam sehogyan sem besűríteni a lekvárt a gyümölcs nagy víztartalma miatt. Lehet, hogy ez a meggy is az esős idő miatt ilyen híg?

Ne aggódj, így is el fog fogyni - ahogy ismerlek benneteket! De szívesen segítünk is bármikor!!

Bea írta...

Köszönöm szépen, aranyos vagy! Jólesik a dicséret, főleg olyantól, aki ilyen finom dolgokat tud befőzni.

A tárolással kapcsolatos kérdésedre most válaszoltam a bejegyzésben. :)

Holnap viszem a kóstolót és majd utána mondd meg, hogy tényleg besegítenétek-e az elfogyasztásban. :)

Andi írta...

Jaj de gyönyörű kamra! Igen, rögtön kiszúrtam az enyémet! :-)

Nagyon ügyesek vagytok, igazán büszke vagyok rátok! :-)

Andi írta...

Várom a kóstolót! :-)

tata írta...

hát ezek gyönyörűek!!! nagyon tetszik, nagyon ügyesek vagytok! befőttes üvegek pedig vannak dögivel. szerintem mind nálam van, andi nálam tárolja! :)

Carlo_Cazo írta...

Bea, te egy tündér vagy.
Tegnap megkaptam ezeket a gyönyörű lekvárokat. Köszönöm szépen.
Ha, csak fele olyan finom, mint ahogy a csomagolást elkészítetted, már jó. :D
Tervem volt megvárni a telet, akkor milyen jó lessz előszedni a szekrényből a finom nyári lekvárokat. Szerintem ez bukó. Már tegnap este szemeztem az üvegekkel.
Sajnos tudom, hogy nem bírom ki, nagyon guszták.
Mégegyszer köszi. Millió puszi érte!
Sok sikert a további befőzéshez, ne hagyd abba. :)

U.i.: Ez a blog fantasztikus. (nyálcsorgatás 6000) :))

Bea írta...

Köszönöm a dicséreteket, édesek vagytok! :)
Tata, csak őrizgesd az üvegeket, még biztos szükség lesz rájuk. Szerencsére a baracklekvárhoz már összeszedtem annyit amennyi kell, de még nincs vége a befőzési szezonnak! :)

Carlo, egészségedre váljon a lekvár! Ne fogd vissza magad, edd meg nyugodtan, van még nálunk pár üveg és készül is a többi gyümölcsből! Lehet, hogy nem is annyira jó, hogy megérje várni vele télig. :)

Andi, Csincsilla! Olvastátok az oldal dicséretét? Ezt egy pasi írta! :)

Mazsolino írta...

No, ma sorbaraktam szépen a spájzunkban is a gyönyörűséges lekis- és befőttes üvegeket. Annyira helyesek egymás mellett!
Viszont brühühü, hogy lemaradtam a sárgabari dzsemről... :( Azonban készülök Tesóm egy merénylettel ellened! Tudom, van a hétvégén is mit csinálni, ne aggódjak! :)
Biztos, hogy tök jók lesznek a lekik, befőttek, mert TE csináltad az ééén segítségemmel! :))) Nem beszélve mostmár Anyáról és Apáról is! :))

Mazsolino írta...

Javítanám magamat: sorba raktam a mi spájzunkban a Beától jött finomságokat. :)

Bea írta...

Mekkora merényletre készüljek? :)

Mazsolino írta...

Nem túl nagyra, csak valamit veled szeretnék megcsinálni, már ha persze kapható vagy az evészetre. :)

csincsilla írta...

Nagyon szépek ezek a meggyes cuccok, és is csak ámulok és bámulok, irtó ügyesek és szorgalmasak vagytok. Nekem is híg lett tavaly a meggylekvárom, ha a hűtőben tartottam, akkor besűrűsödött. Valami homályosan rémlik, hogy valamikor azt olvastam valahol (:)), mintha a meggyhez több zselésítő kéne (dupla adagnyi), mint a többi gyümölcshöz, talán a savassága miatt. De szerintem a házi meggylekvár hígan is nagyon finom, és egy csomó desszerthez kifejezetten jól jön, hogy nem sűrű.

Bea írta...

Evészetre bármikor kapható vagyok! :) Főleg, ha új dologról van szó.

Köszönöm a tippet, Csincsilla!