2010. augusztus 17., kedd

Brownie szederlekvárral

Brownie receptet már több helyen is találhatunk itt a blogon. Például az Andi-félét, amiben kávé is van, aztán a Berni-félét, aminek a tésztájába lekvár vagy aszalt gyümölcs keverendő, és Csincsilla is feltöltötte a Piszke-félét, ami viszont krémsajttal készül.

Én is megsütöttem a saját változatomat, amiben nincs sem kávé, sem lekvár, sem gyümölcs, sem krémsajt, mégis leginkább Andiéra hasonlít.


Hozzávalók:
- 17 dkg étcsokoládé (80%-osat tettem bele)
- 17 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás
- 9 dkg cukor
- 3 dkg darált dió

Az étcsokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, jól összekeverjük majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tojást a cukorral habosra keverjük ezután hozzáadjuk a vajas-csokoládés krémet, majd a liszttel elkevert sütőport és a darált diót (én durvára aprítottam nem daráltam). Alaposan összedolgozzuk.

A masszát sütőpapírral bélelt sütőformába töltjük és 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (tűpróbáig).

Egy nagyon lágy állagú süteményt kapunk a végén, ami ugyan morzsálódik rendesen, de kárpótol érte az a tömény étcsokiíz ami jellemző a brownie-ra. Igazi boldogsághormon termelő csokoládébomba. :)


Berni ugyan ígérte nekem, hogy elküldi anyukája szederlekvár receptjét, de végül elmaradt, gondolom van elég más dolga is mint recepteket lejegyezni.

Így hát fogtam magam és életemben először elkészítettem egy adag szederlekvárt a saját fejem után menve.

3,7 kg szedret alaposan megmostam, megtisztítottam és egy befőzőlábasban rétegesen leraktam összesen kb. 90 deka kristálycukorral. Takaréklángon elkezdtem főzni, szép lassan levet is eresztett és isteni szederillat lepte el a lakást. Időnként leszűrtem róla a tetején képződő habot.

2 óra főzés után hozzáadtam 2 csomag 3:1-es arányú lekvárzselésítőt. Botmixerrel alaposan elvegyítettem a lekvárban, ezzel megakadályozva, hogy csomós maradjon benne a por állagú zselésítő. Közben az egyben maradt szederszemeket kisebbre turmixoltam a kézimixer segítségével. Ezután még kb. negyed órát-20 percet rotyogtattam, majd fertőtlenített, kiszárított, felmelegített üvegekbe töltöttem a forró lekvárt. Celofánnal, befőzőgumival azonnal lezártam, rácsavartam a tetejét és 5-6 percre fejre állítottam az üvegeket. Ezután egyesével belecsavartam az üvegeket újságpapírba és mehetett a dunsztba a paplanok, plédek közé 4 napra.

Összesen 12 db kisebb-nagyobb üveget tudtam megtölteni. Múlt hét végén a brownie mellé már fel is bontottuk az egyik kisebb fajtát és leteszteltük, hogy milyen lett az első szederlekváram. Azt hiszem, jövőre is készülhet belőle, mert a brownie mellé el is fogyott az egy üveggel. :)

Különösen annak örülök, hogy ez az első olyan lekváram, ami nem folyékony, hanem normálisan kenhető állagú lett. Tesókám már be is nevezett a következő projektre, ami szerinte az áfonyalekvár lesz néhány héten belül. :)

11 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta. Látszik rajta, hogy jó szaftos maradt nem szárast ki :)

csincsilla írta...

hű, nem tudom eldönteni, hogy a süti csábítóbb-e vagy a szederlekvár:) saját a szeder? vagy veszed? én nagyon szeretem, de horror áron lehet kapni, nekünk meg alig egy-két maréknyi terem.

sheppie írta...

Én ribizlilekvárra készülök, csak ez is horror árban van, ráadásul, amiket eddig vettem, azoknak az alja már penészes volt :( Így azon gondolkozom, hogy vajon fagyasztottan ha megveszem, az is jó lekvárnak?

sheppie írta...

Egyébként a témához hozzászólva épp tegnap találtam egy oldalt (nempiskota.blogspot.com),ahol van brownie recept, amivel szemeztem :)
Így pont aktuláis, nagyon jól néz ki :)

Bea írta...

Piaci szeder volt, nem túl olcsó (500 Ft/kg), de még akkoriban vette anyu, amikor mindenhol 900 Ft/kg áron adták, szóval akkor jó vétel volt. Nekünk nincs semmilyen gyümölcsünk :(

csincsilla írta...

biztos vagyok benne, hogy lehet. ilyenkor egyáltalán van még friss ribizli?

Bea írta...

Látod, Bori, ráéreztem mire vágysz :)

Mazsolino írta...

Én sajna nem vagyok brownie-rajongó, de a szederlekvár megkóstolására már nem kell sokat várnom! :) Valaki csinálhatna nekem blondiest... ;-) :)
Amúgy meg tök ügyi vagy, Tesókám!!

Bea írta...

Az a blondies is izgatja a fantáziámat, egyszer megcsinálom neked :) Te is ügyi vagy, egyre inkább ezt látom! :*

Mazsolino írta...

Alig várom!! :D
Kőszi... >pirul<

Andi írta...

Hú de gyönyörű az a lekvár! Gratulálok!!!