2010. május 17., hétfő
Krémsajtos brownie Piszkétől
Bejegyezte:
csincsilla
A hétvégi tél miatt nálam is kitört a sütési láz, ez volt az első (időben is, és helyezésben is). Melindánál láttam meg, de a recept Piszkétől származik (tovább nem követném a családfát:)).
Isteni a süti. Gyors, egyszerű, elronthatatlan. A végeredmény pedig pazar. Tortának is tökéletes, szerintem. Külön felhívnám a figyelmet a tetején lévő csokimázra, ami maga a tökély. Remekül lehet szeletelni, van tartása, és még szép is.
Ja, és eredetileg mascarpone van benne, de szombat délben a szentendrei sparban már nem volt egy deka mascarpone sem, és nem volt kedvem vadászattal tölteni a délutánt, szóval kényszerhelyzetben két doboz Spar natúr krémsajtot vettem (darabonként száz forint volt, úgy emlékszem), és ezzel is remek lett.
Na, akkor a hozzávalók
a tésztához:
- 22 dkg vaj
- 12 dkg étcsoki (Tibit használtam)
- 20 dkg cukor (csak 15 dkg-ot tettem bele)
- 5 dkg kakaó
- 12 dkg mascarpone (20 dkg sparos krémsajt ment helyette)
- 3 nagy tojás
- csipet só
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 6,5 dkg liszt
a tetejére
- 17 dkg étcsoki (13 dkg-ot tettem bele)
- 6 evőkanál tejszín
- 3 dkg vaj
A vajat egy kisebb lábosban felmelegítettem, beletördeltem a csokit, kevergetve összeolvasztottam. Egy kisebb tálban összekevertem a kakaót és a cukrot, és hozzáadtam a vajas-csokis masszzához.
Egy harmadik tálban robotgéppel felhabosítottam a krémsajtot az egész tojásokkal. Hozzákevertem a csokis elegyet, meg a csipet sót, vaníliakivonatot, és aztán beleszitáltam a lisztet.
Egy kisebb tepsit (kb. 30*15 cm) kivajaztam, kis liszttel beszórtam (nem volt kedvem hosszasan formára vagdosni a sütőpapírt, és azt akartam, hogy a széle is szép legyen, kár lett volna minden morzsáért!). Ebbe beleöntöttem a masszát, és mehetett is a 160 fokos sütőbe. Az eredeti recept 45 percnyi sütőidőt ír, nekem elég volt 37 perc. Ezt sem szabad túlsütni, persze, mint az effajta sütiket, de a benne lévő krémsajt miatt sokkal nehezebb fűrészporosítani.
A tepsiben hagytam langyosara hűlni. Kiborítottam egy deszkára, és összeállítottam a tetejét.
Egy kis edényben felforrósítottam a tejszínt, beletördeltem a csokit, addig kevergettem, amíg elolvadt, és már mehetett is bele a vaj. Szép sűrű, jótartású krém lett. Ráöntöttem a süti tetejére, pont megfelelő mennyiség volt.
Édesítetlen tejszínhabbal ettük, így érvényesült a legjobban az íze, nekem túl sok lett volna hozzá valami fagyi vagy gyümölcs.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Hihetetlenül jól néz ki, nagyon csábító
Tényleg jól néz ki, majd a házi krémsajtommal kipróbálom. Ezt a csokimázat meg valahogy meg kéne jegyezni, hogy hol találjuk majd meg félév múlva.
(A három tál a süti összekeveréséhez egy kicsit sok. Nem lehet valahogy csak egy tál? A mosogatás miatt. :-))
igen, eléggé csábító:) de az a szerencse, hogy másfél kockánál többet nem lehet belőle megenni, legalábbis egyszerre:)
és tényleg le lehet csökkenteni kettőre, a kakaós-cukrosban kell aztán összekeverni a tojásokat a krémsajttal. bocsi.
Nem lehet többet megenni belőle? Akkor még nem ismersz engem? Egészen biztosan meg tudnék enni egy fél tepsit belőle :)
Érdekes, imádom a csokit, a csokis sütiket és még sosem sütöttem brownie-t...
Nálunk változatlanul ez a top sütemény, meg a téli túrós brownie. És tényleg szuper ez a máz, sokkal nagyobb sütire is elég lenne persze, de itt egyszerűen muszáj ez a vastagság :)
Amit ma tettem fel fehércsokis, az is ugyanilyen jó állagra, csak nekem kicsit édes.
úristen de jól néz ki. tuti kipróbálom, me naggyon tetszik, és imádom az ilyen sütiket. remélem itthon is sikere lesz és lehet rendszeresen sütni!
Bea, tényleg nem lehet belőle többet enni:) próbáld ki:)
nálunk is benne van az első ötben, pedig öt (ebből kettő csokissüti-ellenes)nagyon különböző ízlésű zsűritag bírál:)
a túrós browniet előjegyeztem:)
Kipróbálnám, hidd el. :)
Te is szervezhetnél házhozszállítást a XI. vagy a XV. kerületbe. ;)
Megjegyzés küldése