2010. augusztus 30., hétfő

Sajtos-túrós pogácsa

Ott tartottam az előző bejegyzésem végénél, hogy Eszti nemcsak levessel és főétellel, de különböző süteményekkel is várt minket. Ezek között volt édes is, sós is.

A sós süti ez a pogácsa volt, ami tulajdonképpen megegyezik Csincsilla túrós pogácsájával. Csak egy ici-pici különbség van a kettő között. :) Annyiszor ettem már Esztinél ezt a pogit, sőt még a receptet is megkaptam tőle, mégsem jöttem rá Csincsilla bejegyzéseit olvasgatva, hogy ugyanarról van szó.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj + olvasztott vaj a kenéshez
- só
- reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)

A lisztet, a túrót, a vajat nagyjából fél evőkanálnyi sóval deszkán összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk - és itt jön a különbség Csincsilla és Eszti pogácsája között - , a tetejét megkenjük olvasztott vajjal és beborítjuk reszelt sajttal. A legfinomabb, ha füstölt és sima sajtot vegyesen használunk hozzá.

Ezután csigaszerűen feltekerjük a tésztát (mintha kakaós csigát készítenénk), két szélét felhajtjuk és az egészet újra kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi magasra. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy pedig késsel kisebb kockákra vágjuk. Eszti a második változatot szokta alkalmazni. :)

Előmelegített forró sütőben pirulásig sütjük.


Én is megcsináltam már párszor ezt a pogit, de persze az enyém soha nem sikerült ilyen szépre. Nem volt ilyen magas, nem dülöngélt jobbra-balra hajtogatott pogácsához illően. Esztié pedig mindig tökéletes.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszták lettek

csincsilla írta...

Gyönyörűek! más tésztánál én is használtam már ezt a bejgliszerű tekercselés a levelesedés érdekében, jó ötlet nagyon, még szebb és finomabb minden tőle:)
nagyon várom már, hogy mi volt az édes!

Andi írta...

Ez a túrós pogi csincsillától is szerepel már, de nem is baj, mert annyira finom, hogy legyen meg többször! :-) Nagyon szeretem ezt a receptet. Ugyanezt a tésztát el lehet készíteni édesben is, és az is baromi finom.

Bea írta...

Tudom, hogy szerepel már, bele is írtam a bejegyzésbe :) És azt is, hogy annyi a különbség, hogy itt meg van szórva reszelt sajttal és úgy van feltekercselve.