2010. február 21., vasárnap

Túrós fánk

Igaz, hogy a farsangi időszak kedden - húshagyókeddel - vagy kicsit lazább értelmezés szerint csütörtökön a Torkos Csütörtökkel véget ért, én most még egy, a múlt hét végén készült farsangi fánkkal folytatnám bejegyzéseimet. A kivitelező természetesen anyu volt, az ötletgazda pedig szerény személyem. :) Ugyanis amikor múltkor a hagyományos farsangi fánk receptjét gépeltem be, akkor néztem, hogy azon a kitépett újságpapír oldalon van még két fánk recept. Az egyik a párna csücske, ami szintén szerepelt már a blogban, a másik pedig ez a túrós fánk. Eszembe jutott, hogy valamikor régen már megsütötte anyu és hatalmas sikere volt. Amikor ezt az emlékképet megemlítettem neki, elhatározta, hogy újra elkészíti. Múlt vasárnap került rá sor.


Hozzávalók:
- 30 dkg tehéntúró
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 8 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só

Először is szitán (vagy bármi máson) áttörjük a túrót, valahogy így:


Az élesztőt langyos tejben 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval megfuttatjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót, a lisztet, a tojásokat (az egészet és a sárgáját is), a vajat. Jól összedolgozzuk és meleg helyen egy jó fél órát hagyjuk pihenni.



Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. Kb. negyed óráig pihentetjük még. Bő, forró olajban mindkét oldalát kisütjük. Vaníliás porcukorban meghempergetjük, forrón tálaljuk.


Természetesen hidegen is éppen olyan finom mint melegen. Mondanom sem kell, hogy jól emlékeztem, a siker megint páratlan volt. A farsangi fánkhoz hasonlóan ez is elnyerte mindenki tetszését, nem lehetett abbahagyni az evést.


A recept alapján ez jóval könnyebben, egyszerűbben, gyorsabban elkészíthető fánk mint a hagyományos, szalagos, ezért kezdő fánksütőknek (például magamnak) gyakorlásképpen inkább ezt ajánlom. :)

6 megjegyzés:

Andi írta...

Most sóhajtottam egyet! Kár, hogy nem hallod!

Mazsolino írta...

Jaj, de nagyon megennék egyet-kettőt! Tök finom lett! Máskor megkóstolom lekvárral is, de most nem bírtam kivárni, míg előveszem a spájzból. :)

Andi írta...

Mazsolino, ne fokozd légy szíves! :-) Itten szenvedek!

csincsilla írta...

igen, én is szenvedek, nagyon szépek és biztos nagyon finomak is!

Imi(bográcshős) írta...

Nem akarok senki fánk nélküli ellensége lenni, de ez csúcsszuperfinom volt....
Már jeleztem anyósomnál, bármikor jöhet a következő adag.

Andi írta...

Imi, most már aztán igazán! Nem veszed észre, hogy a határokat feszegeted?