2011. november 6., vasárnap

Paradicsomsalátáim

Egyszerűen nem tudok rájönni, hogyan működnek ezek a dolgok: nemrég, amikor Csincsilla bazsalikomos paradicsomsalátáját tette fel a blogra, szerette volna egy csokorba szedni a blogon található összes paradicsomsalátát, Beáét és az enyémeket is, de tőlem egyet sem talált. Én is kerestem legalább egy órán keresztül, eredménytelenül. Aztán tegnap valahogy véletlenül a blogszerkesztőben a bejegyzések címszó helyett a piszkozatokra kattintottam. Nem tudom mi vezette a kezemet, a sors, egy őrangyal, felelős elvtárs, vagy ki szokta ezeket intézni, mindenesetre én azt sem tudtam, hogy van ilyen lehetőség, hogy piszkozatok, és először csak pislogtam, hogy hol vagyok, mik ezek, aztán végignéztem, és egy tavaly májusi bejegyzés-kezdeményben ott volt az összes addigi paradicsomsaláta szépen összeszedve. Úgy tűnik, egyszer már megkaptam ezt a feladatot Csincsillától, csak elfelejtkeztem róla... Akkor most csak neki, csak most csak itt :-) meg persze mindenki másnak nagy szeretettel (május helyett novemberben):

Fetás paradicsomsaláta


Az apró koktélparadicsomokat megmostam, felnyolcadoltam és egy tálba szórtam. Meglocsoltam finom extra szűz olívaolajjal, tetejére morzsoltam egy adag fetasajtot, megszórtam szárított petrezselyemmel és kész. Ja, és egy fél fej felaprított lilahagymát is kevertem hozzá - míg el nem felejtem.


Petrezselymes paradicsomsaláta


Ez úgy készül, hogy a paradicsomot vékonyan felkarikázom, leteszek egy réteget a tálba, picit megsózom, megborsozom, petrezselymet szórok rá, majd jöhet a következő réteg ugyanígy. Amikor elkészült a rétegezés, salátalét öntök rá. Tomának nagyon ízlett, csak kérte, hogy legközelebb ne legyen rajta petrezselyem. :-) Hát igen, sajnos igazi (és pláne tésai) nem volt itthon, ezért szárítottat használtam, és az nem olyan finom, viszont szép!


Bazsalikomos paradicsomsaláta


A paradicsomsalátát úgy készítettem most, hogy felkarikáztam a megmosott paradicsomot, egy szép korondi tálban elhelyeztem, és rétegenként megszórtam sóval, borssal, meglocsoltam olívaolajjal és balzsamecettel. A tetejét pedig megszórtam szárított bazsalikommal. Nagyon fiom volt!

Fokhagymás és cseresznyés-balzsamecetes paradicsomsaláta


A paradicsomsalátát most úgy készítettem, hogy 4 evőkanál cseresznyés balzsamecetet (amit anyutól kaptam már régen, de még csak egyszer használtam), 2 evőkanál cukrot és egy pohár vizet összekevertem. Beledobáltam a félkarikára vágott paradicsomot és egy kicsi gerezd fokhagymát is odatettem még, csak úgy jó nagyra vágva, nehogy ráharapjunk. Finom lett!

Csincsilla fokhagymás-oreganós paradicsomsalátája



Hozzávalók:
- jó sok finom paradicsom, minél többféle, mondjuk egy kilónyi
- egy cikk fokhagyma
- olívaolaj
- szárított oregánó
- ecet
- só, bors

A paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk. Megsózzuk, összekeverjük, és egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, legalább egy fél órát.
Utána egy nagy tálban összekeverjük mondjuk 4 evőkanál olívával és 1 evőkanálnyi jobbféle ecettel (remélem, jól jegyeztem meg az arányokat, de működött). Megszórjuk olyan egy evőkanálnyi szárított oregánóval. Az eredeti receptben nem szerepelt, de én tettem hozzá még egy teáskanálnyi mézet is, meg pici borsot. Hozzákeverjük az egy gerezd finomra reszelt fokhagymát (tényleg nem kell több!). Aztán hagyjuk állni egy kicsit, mert percről percre finomabb lesz.

Ugyanez (fokhagymás-oreganós) nálam



Megjegyzem, még 20 ilyen eldugott, eltitkolt recept várakozik a blogban, többnyire Csincsilláé, talán 2-3 az enyém, és mivel tudjuk, hogy Bea a legrendesebb, egyértelmű, hogy neki nincs félbehagyott bejegyzése.

2 megjegyzés:

Bea írta...

Rosszul írtad: nem a legrendesebb, hanem a leglustább vagyok. :) Én írom a legkevesebb bejegyzést, így ha végre eszembe jut mit is posztolhatnék, biztos hogy nem fogom félbehagyni, annyira örülök, hogy írhatok :)
Nagyon szuper ez a kis összefoglaló, végre változatosan készíthetek paradicsomsalátát.

csincsilla írta...

anyám! imádom, amikor valami ilyen szépen össze van szedve! köfike!!!!!!!