2011. november 17., csütörtök

Vesztes helyzetből győzni


Micikétől kaptam egy nagyon izgalmas receptet, és elég hosszú ideje készülök már arra, hogy megcsináljam. Ez egy almás palacsinta lenne mascarponés töltelékkel és fahéjas almás öntettel. Csúcs! A nyál összefut a számban már attól is, hogy leírom. Nekem azonban nagy szervezést igényel, ha 3 hozzávalónál több friss alapanyag kell, hogy az mind legyen itthon, ezért is tartott hosszabb ideig a készülődés. Ehhez ugyanis kell, hogy legyen a hűtőmben alma, mascarpone, tejszín, tojás, tej -- persze tej mindig van itthon nagyobb mennyiségben, csak épp amikor kéne valamibe, akkor derül ki, hogy most éppen csak annyi van, amennyi a reggeli kávénkhoz kell, nem szabad hozzányúlnom. Mostanában nem raktárazok semmilyen élelmiszert, nincsenek nagybevásárlások, általában azt veszem meg, ami az épp kitalált kajához kell. Nemrég a piacon a pillantásom a házi tejszínre esett, és direkt ehhez az édességhez vettem is egy üveggel, a mascarponét pedig sikerült beszereznem már korábban, és még a szavatossága se járt le.

Tegnap este nekiálltam a finomságnak: egy evőkanálnyi vajon karamellizáltam két evőkanál cukrot, és amíg az barnult a serpenyőben, meghámoztam és felnegyedeltem egy almát. Amikor a cukor barnulni kezdett, rászeleteltem az almát, kicsi vizet öntöttem alá, megszórtam fahéjjal és megpároltam. Nekiálltam ezután a mascarponés tölteléknek: a tejszínt elővettem, és ekkor láttam meg, hogy a finom házi tejszínem szavatossága 2 napja lejárt, és azt nem kalkuláltam be, hogy ez nem olyan, mint a bolti tartós és féltartós tejszínek, amiket a lejáratuk után egy hónappal is simán habbá lehet verni, ez megsavanyodott, ahogy illik. Azért én erőszakosan megpróbáltam felverni, de persze nem sikerült. Nagyon elkeseredtem. Iszonyűan kívántam! Mit csináljak?


Az édes fahéjillat már betöltötte az egész lakást, nem bírtam volna nem enni, ezért elővettem a hűtőből a házi joghurtot (ez mostanában mindig van itthon, a kenyértésztába is szoktam tenni belőle), kivételesen meg se volt romolva, úgyhogy egy tálba kanalaztam pár kanállal, és rámertem a forró fahéjas almát. Isteni volt! Az egészet felfaltam nagyjából három adagban, majd ma újra megcsináltam, és így fotó is készülhetett róla.


A jéghideg, savanykás joghurt és a forró, édes, fahéjas alma remek párosítás! A fahéj nem mellesleg híres afrodiziákum is, na nekem nem potencianövelő, hanem hangulatfokozó hatása miatt jött jól aznap este. Mert el is múlt tőle a nyűgösségem.

8 megjegyzés:

Hedvig írta...

Csodásan néz ki, szinte érzem az illatát!
Tényleg hogy bírjátok ki a szmogot?

Andi írta...

Köszi Hédi, nagyon aranyos vagy! Tényleg isteni volt!
Hát tudod, itt Pesten már annyi mindent kibírtunk, a szmogot is ugyanúgy, csak az a baj, hogy nagyon drága a BKV. Nekünk öreg autónk van, a fiam jár vele dolgozni, de most BKV-val kell mennie és oda-vissza az út 2000 Ft-ba kerül...

csincsilla írta...

nem is értem ezt az egészet, utálod a palacsintát, hánysz a mascarponétól, az egészből csak az almát szereted:)
nyilván a tudatalattid segített, hogy megtaláld a helyes utat:)

Andi írta...

Igen, de az almás palacsintát (meg a bundás almát, meg a kínai éttermekben kapható almás valamit) imádom, a mascarponével meg időről időre próbálok barátkozni. Ilyen nehezen vette be a gyomrom a parmezánt és az olajbogyót is, de végül sikerült! :-)

Egyébként meg lehet, hogy igazad van!

Bea írta...

Példát vehetünk rólad Andi. Most már sok minden miatt. Nem elég hogy folyamatosan posztolsz valami újdonságot - amit nyilván előtte elkészítettél, még előtte pedig felkutattad a receptet - de nem veszíted el a fejed, amikor valami nem abba az irányba halad amerre tervezed. Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon ügyes vagy és tök jó kis dolgot rittyentettél a palacsinta helyett. :)

Andi írta...

Nagyon édes vagy Bea, nagyon köszönöm! A legjobbkor dicsérsz, mert a héten nem lesz több időm blogolni :-) pedig rengeteg ötletem van!

Vicuska írta...

De izgalmasan hangzik! Apropó, betévedtem egy receptért és itt ragadtam a blogban! :D Fölöttébb tetszik- a stílusa, a témái, a receptek stb! Köszönöm, hogy itt lehettem, jövök rendszeresen :)

Andi írta...

Nagyon kedves vagy Vicuska, köszönjük szépen! Szeretettel látunk bármikor, és én is elkezdtem már körülnézni nálad! :-)