2011. november 8., kedd

Sütőtökkrémleves


Viki sütőtökkrémlevest kért anyukájától halloweenre és tesóm el is készítette, csak ehhez olyan receptet keresett, amiben nincsen se méz, se tejszín, és ezt meg is találtuk A koleszterinszint csökkenthető szakácskönyvben. Szegény tesómnak még mindig nélkülöznie kell névnapjára ajándékba kapott könyvét, de szépen kiírtam belőle neki.

A recept előszavában ezt írják erről a levesről: A sütőtök olyan gazdag ízvilággal rendelkezik, hogy a levesek elkészítésekor gyakran használt olaj, vaj és tejszín hozzáadása nélkül is tartalmas és selymes fogást eredményez. Na én ezt nem tudom, mert nem szeretem a sütőtököt, ezt sem kóstoltam meg, de annyira gyönyörű, hogy muszáj volt lefotóznom. Ha sütőtökről van szó, az nekem csak nyersen jöhet, mint ahogyan Bea isteni sütőtökös salátájában is szerepel.

Tudom, hogy sokan nem szeretik ezeket az idegen ünnepeket, mint a Valentin-nap és a Halloween, és bár ezeket én se tartom, de szerintem inkább át kéne venni a fiataloktól ezt a nyitott szemléletet, és azt, hogy olyan könnyen be tudnak építeni új elemeket, új ünnepeket az életükbe. Amúgy nekem nagyon tetszenek ezek a hangulatos töklámpások, nem beszélve az interneten itt-ott felbukkanó mestermunkákról, amiktől egyszerűen leesik az állam.

Hozzávalók négy-hat személyre:
  • egy közepes méretű sütőtök
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma felkockázva
  • 1 kis burgonya elnegyedelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 850 ml házi készítésű vagy leveskockából készült zöldséglevesalap
  • maréknyi metélőhagyma (a tetejére díszítésnek)
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és vastag szeletekre vágjuk. Az olajat felmelegítjük egy nagy méretű edényben, hozzáadjuk a hagymát, és alacsony hőmérsékleten 1-2 percig sütjük. Hozzáadjuk a sütőtököt és a burgonyát, és megfogrgatjuk az olajban. 2 eprcig főzzük közepes hőfokon, majd beleszórjuk a fokhagymát és ízesítjük. Hozzáadjuk a levesalapot, és 25 percig lassú tűzön főzzük. Kézi mixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverjük. Tálaláshoz metélőhagymával szórjuk meg.

(Egy adag tápértéke: 703 kJ (168 kcal), 3,3 g zsír, 0,4 g telített zsír, 0,27 g nátrium.)



Lehet díszíteni pirított tökmaggal, vagy szépen rácsöpögtetni egy kis sima vagy csilis olívaolajat, de ha hamarabb eszembe jut, megpróbálkozhattam volna azzal, hogy rémisztő pókhálót rajzoljak tejszínből a leves tetejére vagy ha nem kapkodok annyira a fotózással, akár csak megszórhattam volna a tetejét tűzpiros szárított csilivel, az is szép lett volna.

Halloweenről egyébként ezt találtam ittHalloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt - így Magyarországon is. Honnan ered halloween ünnepe és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?
A halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek és amelyik egyben az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-án a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat.
Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával (Felaria vagy Parentalia) és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. Ez utóbbi szimbóluma volt a halloween ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is. A kereszténység terjedésével ezek régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az  ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.
Az ünnep főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent, a kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később - az amerikai kultúra részeként - a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol "All Hallows Eve" kifejezés rövidített alakjából alakult ki.
Érdemes elolvasni az egész cikket, mert aranyos történet van arról, hogy a sütőtök hogyan kapott szerepet ebben az ünnepben.

11 megjegyzés:

csincsilla írta...

hát, sztem a tesód így jár a legjobban, nálad hagyja a szakácskönyvét, és megfőzve leszállítod. nekem is van néhány nagyon tuti darabom, nem kéred?
a sütőtök nekem sem a kedvencem, de próbálom megszeretni (ritkán öntök ki ételt, de egy rozmaringos sütőtökleves már ehetetlennek nyilváníttatott).
irtó cukik a képek!!!!!!! honnan vannak a szereplők?

Andi írta...

A két héttel ezelőtti budai hegység-beli, 4 órán át tartó kirándulásról, amiről természetesen tájékoztatva vagy!

Bea írta...

Én is úgy vagyok a sütőtökkel mint Csincsilla. Sőt úgy tudtam, hogy a tesóm is. Ehhez képest múlt héten ők is sütőtöklevest ettek és most meg sütőtökös-csokis kekszet sütött.

Annyira jól néz ki ez a leves, hogy azt hiszem, nekem sem ártana megbarátkozni vele :)

tata írta...

én egyébként úgy csináltam hogy sütőben megsütöttem a tököt és azt raktam a hagymára, majd összeturmixoltam. pirított mandula volt hozzá. meg se kóstoltam (fújj) úgyhogy az egészet kiöntöttem mert annyira sok volt, hogy viki nem tudott többet enni belőle. plusz van még itt egy sütőtök, amit szeretnék valakinek felajánlani, mert az is kuka lesz nemsokára. jelentkezőket várok! ingyé! :)

Andi írta...

Bea, én se szeretem a sütőtököt, csak a te salátádat, és ezt bele is akartam írni a szövegbe, úgyhogy gyorsan pótolom is!

csincsilla írta...

Tata, próbáld meg sós köretként, úgy nekem bejön:)

Mazsola írta...

Én azt hittem utálom a sütőtököt, de rájöttem, hogy nem. :) Rámjött a kóstolhatnék, és ahogy Bea írta, készült nálunk is sütőtökkrémleves, amiből még harmadnap is simán ettem volna, és legalább a felét én ettem meg a nagy tálca sütőtökös-csokis keksznek is. Tegnap újabb recepteket kerestünk anyával a neten, és veszünk hétvégén tököt. :)

Andi írta...

Kérjük a recepteket gyorsan! :-)

Vicuska írta...

Én legutóbb enyhén édes, fahéjas, szegfűszeges verzióban követtem el a sütőtök levest- a családom mind megette, nagyon ízlett a többségnek (6-ból 5-nek, de ő is megette!):)

Andi írta...

Nagyon rendes családod van Vicuska! :-)

Pont a sütőtökkrém-levesedet olvastam az előbb és láttam, milyen gyönyörűen díszítetted!

Ha lesz egy kis időm, jobban körülnézek nálad! :-)

Vicuska írta...

Nagyon köszönöm :) Várlak szeretettel! Én is jövök még :D