2011. november 5., szombat

Sáfrányos csirke fűszeres sült burgonyával


Megérkezett a tanyasi csirke szállítmányom, amihez már réges-rég kinéztem a receptet tesóm A koleszterinszint csökkenthető szakácskönyvéből, és a friss fűszernövényeket is beszereztem Annától. Én most három csirkét rendeltem a szállítótól, kettőt darabokban betettem a mélyhűtőbe, egyet pedig gyorsan megsütöttem. Ezek a tanyasi csirkék összehasonlíthatatlanul finomabbak a boltinál, nincs halszaguk, sőt semmiféle rossz szaguk, a húsuk állaga annyira más, hogy nemrég amikor egy ilyen csirkének a melléből készítettem a vacsorát, tesóm - aki ezt nem tudta - a kóstolás után megjegyezte, hogy mennyire jó volt volt a csirke - azt hitte, a pácolás miatt.


Hozzávalók a sáfrányos csirkéhez:

- 1 nagyméretű csirke (kukoricán nevelt a legjobb)
- 1 leveskocka (lehet helyettesíteni házi ételízesítővel, vagy ki is lehet hagyni)
- 2 citrom (én csak egyet használtam, és elég is volt)
- 1 hagyma elnegyedelve
- 4-6 gerezd fokhagyma félbevágva
- 3 hajtás friss kakukkfű
- 3 hajtás friss rozmaring
- 1 teáskanál sáfrány
- 4 burgonya
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy több)
- 1 teáskanál pirospaprika
- frissen őrölt feketebors

A sütőt 220 fokra előmelegítettem, a csirkét a mosogatóba állítva jól átmostam, amíg a belseje kitisztult.A mellek és a comb fölött csirke bőre alá gyömöszöltem a fűszernövényeket. A fél citromnak levágtam a héját, mert nem biocitrom volt, és négy darabba vágtam, a fokhagymát megpucoltam, de nem feleztem el (ez hiba volt), a hagymát elnegyedeltem, és mindezt az elmorzsolt leveskockával együtt a csirke hasába tuszkoltam, hústűvel összetűztem a nyílást. Kívülről besóztam és meg is borsoztam, bár ezt a recept nem írja, de én nem bírok sótlanul enni semmit. Ezután megszórtam a csirkét sáfránnyal, és a citrom másik feléről is levágtam a héját, felkarikáztam és a csirke tetejére, a lábakra és a lábak közé helyeztem, ahova jutott. A citromkarikák meggátolják a csirke kiszáradását, és segítik a sáfrány egyenletes eloszlását.

Sütőbe toltam 1,5 órára úgy, hogy 45 percig a hátával fölfelé, majd ezután a csirkét megfordítottam, ezt a felét is beszórtam sáfránnyal ide is tettem citromkarikákat, és visszatoltam most már mellével fölfelé a forró sütőbe. Erre a második 45 percre külön tepsiben a krumplit is beraktam a csirke mellé, hogy egyszerre készüljenek el.


Amíg a csirke sült, a krumplit megpucoltam, elnegyedeltem, majd 8 perc helyett 6 percig forraltam. Azért nem 8 percig, mert megnéztem hamarabb és bár kívül még kemény volt, a közepe már teljesen szét volt főve. Nem nagyon értem ezeket a mai krumplikat, akárhogy főzöm, mindig így járok. Van már egy-két jó krumplilelőhelyem, ahol még finom ízű és jól főzhető krumplit lehet vásárolni, de néha nem fér bele az életembe, hogy egy étel mind az összes 15 hozzávalóját 15 különböző helyről szerezzem be. Sajnos most se a tuti helyemről származó krumplival próbálkoztam. Na szóval 6 perc után leszűrtem, lecsepegtettem, még forrón a lábosban meglocsoltam bőven olívaolajjal és megszórtam a fűszerekkel. Alaposan összerázogattam (keverni nem mertem az előbb említett szétfővős ok miatt), átöntöttem egy sütőpapírral bélelt tepsibe és betoltam a csirke mellé a forró sütőbe 45-50 percre. Félidőben egyszer megfordítottam a krumplikat is, hogy minden oldala piruljon.

(Egy adag tápértéke: 2519 kJ (602 kcal), 31,4 g zsír, 0,4 g telített zsír, 0,31 g nátrium.)


A fokhagymákat tényleg érdemes elfelezni, mert valahogy nem sült krémesre, de nagyon-nagyon finom lett így a krumpli és a csirke is - annyira, hogy alig bírtam abbahagyni az evést, a bőrét legszívesebben körbeettem volna, és amikor felálltam az asztaltól, hosszú ideig még arra se voltam képes, hogy leszedjem a maradékot, mert csak mozdulatlanul ülni/feküdni volt jó. :-)

Ennek ellenére - ha versenyeztetni akarnám az eddig kipróbált sült csirkéket - nálam még mindig magasan első helyen áll Stahl sok-sok finom vajjal készült világ legjobb sült csirkéje, és csak második helyen ezzel a sáfrányos csirkével együtt az egy éve kipróbált, különleges pácolással készült ropogós sült csirke, ennyi idő távlatából eldönthetetlenül, hogy melyik finomabb. Mindkettő nagyon finom! És még van egy újabb receptem a következő szállítmány tanyasi csirkéhez...

Természetesen kipróbálásra vár még nálam Csincsilla mézes-rozmaringos-körtés csirkéje is.

4 megjegyzés:

mazsolla írta...

jaaaaaaaaj de éhes vagyoooook! :) :)
Nagyon finomnak néz ki...

Andi írta...

Jaj, Mazsi, éhesen nem szabad recepteket nézegetni! :-) Tényleg finom volt, kár, hogy nem kóstoltad.

csincsilla írta...

nagyon szép lett. nálunk konyhai katasztrófa lett belőle tegnap, kicsit tovább sütöttem a csirkét, mint te, és csurom vér volt, amikor felvágtuk, ömlött ki belőle, elég jó gyomrom van, de ez határeset volt. régimódi töltött csirke lett volna, szóval a töltelékre is csöpögött a vér, nem tudom, elmondani, ilyen undorító még nem volt nálunk ebédre. félig nyers krumplit és hideg tököt ettünk mellé.
már a bárány is csípte a csőrömet, mi ez a sáfrány???? kérem szépen, de jól megy:)

Andi írta...

Nem értem, hogy lehetett csurom vér!!! Elromlott a sütőd?

Bocsika, de a bárány az disznócomb volt, mint ahogyan írtam is, a sáfrányt meg anyutól kaptam (ő is kapta valakitől) valamikor régen, de eddig még nem mertem használni, annyira sajnáltam mindenbe, mert olyan drága és különleges fűszer. De nem fogod elhinni, tényleg engedte a színét a citromkarikák alatt.