2008. június 26., csütörtök

Szezámmagos sós kiflik

Múlt héten túl sok tejet vettem a tehenészetben, és amikor ilyen sok tej megmarad, mindig ezt a kiflit szoktam sütni. Ehhez 4,5 dl tej kell, úgyhogy rendesen apasztja a készleteket. A receptet itt találtam, és már nagyon sokszor megsütöttem. Amikor először készítettem, Toma hazaérkezett és ledöbbent, hogy milyen gyönyörűek, azonnal felfaltuk a felét.


Eddig minden alkalommal tettem bele lenmagot is, de most elfelejtettem. Még annyival szoktam eltérni az eredeti recepttől, hogy nem 8 db kiflit csinálok ekkora mennyiségű tésztából, hanem 16 darabot. Nekem így tetszik.


Azzal kezdem, hogy 68 dkg lisztet beleszórok a keverőtálba, majd utánaszórok még 1 teáskanál cukrot, 2 teáskanál sót, 1 csomag szárított élesztőt. Ezt egy kicsit kevergetem a géppel, de csak addig, amíg két részletben megmelegítek 4,5 dl tejet, amibe beledobtan 2 dkg vajat is. Ezt a langyos vajas-tejet ráöntöm a lisztre, majd a gép dagasztó karjával gyorsan megdagasztom.


Amíg a gép dolgozik, van idő elmosogatni az addig használt edényeket, de bármilyen hasznos dologgal tölthetjük ezt a pár percet. Ilyen gépet az ember általában a testvérétől szokott kapni :-) Köszi!


Miután szépen összeállt a tészta, fényes, hólyagos, nem ragad az edény falára, pici olivaolajat öntök az edénybe, ebbe beleforgatom a tésztát, hogy jól bevonja mindenhol, sőt jól összekenem vele az egész keverőtálat, folpakkal letakarom, és duplájára kelesztem. Ez kábé 1 óra alatt megvan. Télen a radiátor mellé szoktam tenni, de most nem volt erre szükség.

Amikor szépen megkelt, lisztezett deszkára kell borítani, ennek hiányában lisztezett konyhapultra, és még egyszer jól át kell dagasztani, most már kézzel. Ha ez megvan félbevágom, fél centi vékonyra kinyújtom, khm... illetve kinyújtja a tesóm, mivel pont itt volt és ő nagyon jó erőben van. A kört 8 részre vágom, így kapok 8 háromszöget, aminek van két egyforma hosszú oldala, meg egy rövidebb. A rövidebb oldalnál kezdve feltekerem, kicsit begörbítem, mint egy kiflit és a sütőpapírral borított sütőlemezre teszem.


Megcsinálom mindezt a másik adag tésztával is.


Amikor ezzel megvagyok, vízzel lekenem az összes kiflit, megszórom szezámmaggal és hagyom, hogy megint kicsit megkeljenek, amíg bemelegszik a sütő 200 fokra.10 percig sütöm, majd megkenem a kifliket egy felvert tojással, és visszateszem újabb 10 percre, aminek a felénél alufóliát borítok rájuk, nehogy megégjenek.


Íme a kiflik sütés előtt és után:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nice blog. Thats all.

Névtelen írta...

Kanami sang imo blog. Daw spaghetti.

éva írta...

Hé, új hódolók a blogon! Ez már világhír.
Nagyon jól néznek ki a kiflik mindenképp megcsinálom.
Jók a képek is!!!
Gratulálok!

Andi írta...

Köszi! Majd mondd, hogy milyen lett a kiflid!