2008. június 24., kedd

Tárkonyos leves

Na, ez tipikusan az az étel, amelyik amilyen csúnya, olyan finom. Többen kipróbálták már a munkahelyen, és nagy sikert aratott, mert gyors, egyszerű és finom. Én is egy volt kolléganőmtől, Domitól kaptam a receptet valamikor a múlt században. Ő nagyon szeret főzni is és enni is, és ez nagyon jól áll neki.


Ez is olyan főzőcske, hogy amíg készül a leves, végig ott szoktam állni mellette és amíg az egyik fázis halad, addig a másikat készítem elő. Így is fogom leírni:


Kicsi olajon kis fej hagymát dinsztelek. Amíg ez dinsztelődik, megpucolok 1 szál sárga- és 1 szál fehérrépát, vékonyra felkarikázom, és a hagymákra dobom. Kicsit átkeverem és együtt tovább dinsztelődnek, épp addig, amíg egy fél csirkemellet vagy ennek megfelelő mennyiségű pulykamellet felkockázok. Amint kész, mehet a hús a lábosba. A pulykamellkockákat addig kevergetem, amíg nagyjából kifehérednek és ezután az egész cuccot felöntöm vízzel, teszek bele egy nagyobb szem apróra vágott krumplit, egy húsleveskockát, tárkonyt, sót, borsot. Körülbelül 6-8 fej gombát felcsíkozok, és amint azzal kész vagyok, mehetnek a levesbe :-). Addig főhetnek, amíg 1 pohár tejfölt 1 evőkanál mustárral és 1 evőkanál liszttel simára keverek, majd ezzel az egyveleggel behabarom a levest és igyekszem minél tovább megtartóztatni magam, hogy ne égesse már megint szét a számat a forró leves.

Volt már olyan is, hogy nyomtam bele egy kis citromlét és úgy is nagyon finom, de nem kell sokat turbózni rajta, mert anélkül is fantasztikus!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindenképp ki kell próbálni mozzarella golyszikkal mert úgy is isteni, nagyon illik hozzá:):)

Névtelen írta...

Pocak a gyolyszii!!!!!!

éva írta...

Na akkor ma ez lesz a kaja olyan finom hogy az nem igaz, sajna nincs itthon mozzarellám :-(

csincsilla írta...

Megfőztem őt is! csirkeszárnyból, mert már csak azt kaptunk (egész csirkéből terveztem). és nagyon, nagyon, nagyon fincsi lett!!!

Andi írta...

Juj de jó! De a gyerekek nyilván nem ettek belőle a gomba miatt?!
Vannak, akik pulykanyagból főzik, úgy tudom azt te is imádod, póbáld ki azzal is!

csincsilla írta...

A gombát helyből kihagytam. Ha a családnak főzök, akkor azt nem is látom. Azt hittem, ez természetes.

mazsolla írta...

Ma is ez alapján főztem meg, annyira imádom, és így 10 év távlatából már sosem rontanám el mozarella golyókkal - hát hülye vótam én??? :D