Ha jól tudom, apu és Mazsolino készítette közösen. Volt néhány hiányosság a recepthez képest és mivel apu életében először sütött ilyenfajta palacsintát, az első pár darab nem sikerült nagyon jól, de ezt természetesen elnéztük neki. :) Első olvasásra nem tűnik túl egyszerűnek a recept.
Az összhatás: nem könnyű, de annál finomabb, különleges ízű desszert.
Hozzávalók a töltelékhez:
700 g vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, szeder, áfonya),
100 g áfonyaöntet /-dzsem,
2 ek. étkezési keményítő,
100 g hámozott és darált mandula,
100 g porcukor + a szóráshoz
A töltelékhez a gyümölcsöket megtisztítjuk, 100 g-ot félreteszünk a díszítéshez. Az áfonyaöntetet /-dzsemet lábaskába öntjük, felforraljuk 1 dl vízzel, beleszórjuk a gyümölcsöket, 2-3 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük további 1 dl vízben, a gyümölcshöz adjuk, sűrűsödésig forraljuk (1 perc), hagyjuk langyosra kihűlni. A mandulát összekeverjük a porcukorral.
Hozzávalók a csúsztatott palacsintához:
2,5 dl tej,
2,5 dl tejszín,
1 citrom reszelt héja,
8 tojás,
100 g lágy vaj / margarin + a sütéshez,
80 g porcukor,
200 g rétes-/fogós liszt,
1 csipet só,
5 tasak vaníliás cukor ( 50 g)
A palacsintához a tejet és a tejszínt összeöntjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, végül a tejszínes tejjel váltakozva beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Lefedjük, 15 percet pihentetjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként beleszórt vaníliás cukorral tömör habbá verjük, és több részletben beleforgatjuk a palacsintamasszába.
Mindent – egy hőálló, lapos tálat is – a kezünk ügyébe készítünk. Mogyorónyi vajjal/margarinnal felforrósítunk egy 20-22 cm átmérőjű teflonserpenyőt, aztán visszakapcsolunk takarékra (könnyen megég a palacsintában lévő cukor).
A serpenyőbe öntünk-forgatunk 1,5 kis merőkanál masszát, és addig sütjük, amíg az alja aranysárgára pirul, a teteje azonban rezgős marad (2,5-3 perc). Tortalapáttal fellazítjuk a palacsinta szegélyét, kissé megrázzuk, majd óvatosan a tálra csúsztatjuk úgy, hogy rezgős oldal legyen felül.
Amíg a következő palacsinta sül, az előző tetejét megszórjuk 1-1,5 ek. cukros mandulával, és elsimítunk rajta 2 nagyobb evőkanál gyümölcskrémet – amíg a hozzávalók el nem fogynak (10-12 darab lesz belőle). Az utolsó palacsintát sült oldalával felfelé borítjuk a torony tetejére, és nem szórjuk-kenjük meg semmivel.
Tálalás előtt a palacsintatortát 180 ºC-os sütőben átforrósítjuk (15-18 perc). Tetejét megszórjuk porcukorral, közepére halmozzuk a félretett gyümölcsöt.
5 megjegyzés:
Ha Tesóm megengedi, picit kiegészíteném a dolgot azzal, amiben mi eltértünk a recepttől:
-lövésem sincs, miért, de apa kihagyta egy az egyben az áfonydzsemet
-kihagytuk a porcukros mandulás részt (mandula miatt)
-díszítés nem került a tetejére - olyan volt az illataaaaaaaaaaaaaa meg a kinézeteeeeeeeeeeeeeee, hogy kit érdekelnek a bóbiták???? :)
-apa - saját döntése alapján - nem étkezési keményítőt, hanem tortazselét tett az öntetbe.
Ajánlom mindenkinek, tök fincsa! :)
Hát ez baromi jól néz ki, teljesen biztos, hogy elő fogom adni itthon én is, de megvárom vele Mazsi hazatértét, mert elég durvának tűnik, pont olyannak, ami kikészítene kettőnket! :-)
Apukátok nagyon ügyes! :-)
Igen, ezt tudjuk! :)
már megint a Bea-apuka (és -testvérke)-féle csodasüti! csak irigykedni tudok, fantasztikusan néz ki!
Megjegyzés küldése